בצל התקיפות האינטנסיביות בלבנון מחד, והירי הנרחב של חיזבאללה לעבר ישראל מאידך, נרשמה התקדמות במגעים להסכם. "נראה כי קווי המתאר של הסכם הפסקת אש פוטנציאלי מתגבשים" כך מסרו מספר גורמים אזוריים ואמריקאים בכירים לעיתון "הניו יורק טיימס". 

הבכירים הזהירו כי יש צורך לגבש פרטים קריטיים על יישום ואכיפה וכי "חילוקי דעות עדיין עלולים לבטל כל עסקה", עם זאת חלקם ציינו סיבות לאופטימיות זהירה. 

ההסכם המוצע קורא להפוגה של 60 יום, שבמהלכן צה"ל ייסוג מלבנון ומחבלי חיזבאללה ייסוגו מצפון נהר הליטני, מסרו הגורמים. במשך הזמן הזה, צבא לבנון והאו"ם יגבירו את פריסתם באזור הגבול, "ומנגנון אכיפה חדש בראשות ארה"ב יבטיח שחיזבאללה וישראל יישארו מחוץ לאזור".

לפי הגורמים, התקיפות האוויריות של ישראל במהלך החודשיים האחרונים, דרדרו קשות את יכולותיו הצבאיות של חיזבאללה ועקרו מאות אלפי מתומכיו המוסלמים השיעים ממקומם. "זה דחף את מנהיגי ארגון הטרור הנותרים, ואת התומכים שלהם באיראן, לקראת עניין בהסכם שעשוי לעצור נזק נוסף".

תקיפה בביירות (צילום: רויטרס)
תקיפה בביירות (צילום: רויטרס)

בנאום וידאו ביום רביעי, מזכ"ל חיזבאללה הדש, נעים קאסם, אמר שהועברו כמה הערות על ההסכם, וכי "הסכמנו לנתיב זה של משא ומתן עקיף". שני התנאים של חיזבאללה, לדבריו, הם שהסכם יעצור את כל ההתקפות הישראליות על לבנון וישמור על ריבונות לבנון. "נראה מה תהיה התוצאה", אמר.

הפתרון המוצע, אמרו הגורמים, הוא ועדת פיקוח חדשה בראשות ארצות הברית למעקב אחר הפרות שביתת הנשק. עדיין לא ברור אילו מדינות אחרות עשויות להשתתף במנגנון זה וכיצד הוא יתפקד, אם כי נראה שלא היה דיון על תפקיד צבאי אמריקאי ישיר. ישראל ביקשה חופש להתערב נגד כל פעילות של חיזבאללה שהיא עשויה לזהות בדרום לבנון, "דרישה שהצד הלבנוני כנראה יתנגד לה".

גורמי מודיעין אמריקאים אמרו כי המבצעים הישראלים נגד חיזבאללה היו מוצלחים הרבה יותר ממה שציפתה וושינגטון, והוציאו מנהיגים צבאיים ופוליטיים חיוניים בכל שרשרת הפיקוד. הם גם מאמינים שישראל צמצמה במידה ניכרת את יכולתו של חיזבאללה לבצע תקיפות ארוכות טווח על תל אביב וערים גדולות אחרות בישראל.

אבל גורמים ישראלים מודים כי רק הסכם הפסקת אש תעצור את התקפות הרקטות היומיות על צפון ישראל, תשמור על ההישגים הצבאיים ללא צורך להחזיק נעליים ישראליות על הקרקע ותאפשר למפונים מהצפון לחזור הביתה. פקידים אמריקאים אומרים שהם בטוחים שנראה שישראל להוטה יותר להגיע להסכם הפסקת אש בלבנון מאשר בעזה, בהתבסס על מעורבותה של ישראל בשיחות בלבנון והערכה ריאלית של האפשרויות הצבאיות של ישראל.

בתוך כך, הבית הלבן מסר כי הנשיא, ג'ו ביידן שוחח עם נשיא צרפת, עמנואל מקרון על מאמצים להבטיח הסכם הפסקת אש בלבנון ש"יאפשר לתושבים משני צדי הקו הכחול לחזור לבתיהם".