רוסיה, סין ואיראן כבר ידועות כבעלות ברית משותפות, אך מסתבר כי תתי בריתות נוספות נרקמות בין השלושה בזירה המקומית. תחקיר של עיתון ה"וול סטריט ג'ורנל" חשף אמש (שישי) בריתות בין מדינות יריבות ופושעים, כולל כנופיות סמים ואישים בודדים שנשכרו באינטרנט, לביצוע מעשי חבלה ברחבי אירופה.
אם בעבר התמודדות עם פשע הייתה תחת תחום אכיפת החוק והרשויות, הרי שכיום ההבחנה הזאת התיישנה ואויבים ופושעים כבר נמדדים תחת הגדרה אחרת.
גורמי מודיעין כבר עלו על הבעיה, וטוענים מאוסף עדויות ותקריות בשנים האחרונות כי רוסיה מגייסת פושעים ברשתות החברתיות לביצוע מעשי חבלה ברחבי אירופה, סין מבצעת מיקור חוץ של התקפות סייבר בחו"ל להאקרים פרטיים ואיראן שוכרת בני נוער בסקנדינביה כדי לזרוק רימונים בשגרירויות ישראל.
כמו כן, צפון קוריאה גם היא לא נעדרת מהתמונה, והיא עוסקת בסמים והונאות סייבר. אפילו ממשלת הודו הספיקה להיות מעורבת בעניינים שכאלה, כאשר יצרה קשר עם מקורביו של בעל כנופיה ידוע לשמצה כדי להרוג בדלנית בקנדה.
האיום החדש מארבעת המדינות מאלץ את ממשלות המערב לחשוב מחדש על נהלי ביטחון לאומי ומודיעין שהתקבעו במשך עשרות שנים. "במשך זמן רב היו ממשלות שהיו מעורבות עם כנופיות מבית", אמרה וונדה פלבאב-בראון, מנהלת מיזם בריגדה במכון ברוקינגס. "מה ששונה כעת הוא השימוש המפורש בכנופיות פשע ובמנגנונים אחרים לחבלה והתנקשויות בחו"ל".
ארגוני הפשע של היום חזקים ומקושרים בעולם יותר מאי פעם. לכמה כנופיות סמים בינלאומיות יש יותר מזומנים ומשאבים מאשר למדינות רבות, והמדיה החברתית רק הקלה על ממשלות ופושעים למצוא זה את זה.
עבור הכנופיות, רשויות מערביות מסייעות לפעולותיהן, ועבודה למען מדינה יריבה יכולה לעזור להן להבטיח מקלט. עבור ממשלות, שימוש בפושעים זרים כמיופי כוח במדינתן מצמצם את הסיכונים ויכול להוות סיפור כיסוי.
צפון קוריאה, למשל, כבר מכירה בפשע בחסות המדינה, בעיקר כמקור הכנסה. בשנת 2010, מכללת המלחמה של צבא ארה"ב פרסמה דו"ח על מה שהכותבים כינו "הריבונות הפלילית" של פיונגיאנג, שכוללת סחר בסמים בהנהגת הממשלה, זיוף מטבעות והברחות. מאז הדיווח, צפון קוריאה רשמה מקרים רבים של פשעי סייבר וגניבת מטבעות קריפטוגרפים.
רוב הפעילויות הבלתי חוקיות של פיונגיאנג הן בהנהגת המדינה, אבל מדינות אחרות מעסיקות קבוצות פשע עצמאיות, כך על פי אנליסטים. רוסיה השתמשה זה מכבר בפושעים לביצוע חבלה והתנקשויות, אך מאמצים אלה הפכו גלויים יותר לאחר סיפוח קרים ב-2014 והפלישה ב-2022 בקנה מידה מלא לאוקראינה.
סוכנות הביון הצבאית הזרה של רוסיה, ה-GRU, "נמצאת במשימה מתמשכת לייצר פרעות ברחובות הבריטים והאירופיים", אמר קן מקאלום, מנהל סוכנות הריגול הבריטית MI5 בחודש שעבר.
גורמים במוסקבה מתקשרים לרשת ה-Telegram, הנמצאת בשימוש נרחב על ידי רוסים, כדי לגייס אנשים לביצוע מעשים זדוניים, כולל שליחת משלוחי תבערה באמצעות רשתות שילוח מסחריות, שעלולות להקריס מטוסי נוסעים.
"אנחנו רואים שהרוסים חוצים קו אדום אחר קו אדום, תוך שימוש במה שמכונה סוכני טלגרם", אמרה מיכל קודלקה, מנהלת שירות המידע הביטחוני של הרפובליקה הצ'כית, ומוסיפה כי סוכנים אלה לרוב אינם יודעים שהאדם ששכר אותם באינטרנט עובד עבור ממשלת רוסיה.
מוקדם יותר השנה, יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון האשים את סין בשיתוף פעולה עם קרטלי סמים, "בגיבוי קובה וונצואלה, כדי להרעיל אמריקאים במשכך הכאבים פנטניל". סין מהווה את המקור העיקרי לכימיקלים מקדימים המשמשים את קרטלי הסמים המקסיקניים, כולל קרטל סינלואה, לבישול פנטניל שנשלח לארה"ב.
מנתחי מודיעין רבים אומרים כי בייג'ין מעלימה עין מכנופיות סמים במקום לתמוך בהן באופן פעיל. עם זאת, ממשל ביידן האשים את המשרד לביטחון המדינה של סין בהעסקת פושעים למטרות ריגול סייבר נגד חברות אמריקאיות כדי להשיג יתרון מסחרי לא הוגן.
סוכנויות הביון האירופיות זיהו מערכת של האקרים פרטיים המבצעים מתקפות סייבר על מטרות זרות, לרוב במקביל לאלו שהושקו על ידי הצבא הסיני ומשרד הביטחון.
"רוסיה שמגייסת לשורותיה שמות 'מכובדים' בפשיעה העולמית, גם מטפחת פושעי סייבר לבצע התקפות על אדמת האויב", אמרה אן קיסט-באטלר, מנהלת סוכנות הביון הבריטית לאותות GCHQ, מוקדם יותר השנה.
על פי דבריה, איראן מתקשרת יותר ויותר עם ראשי סמים וגנגסטרים כדי לרדוף אחרי יריבים הנראים באירופה ובארה"ב. הגל האחרון של חשודים בפיגועים ש בוצעו בהוראת איראן כלל רימוני יד שהושלכו לעבר שגרירויות ישראל בשטוקהולם ובקופנהגן, וכן פוליטיקאי ספרדי שנורה בפניו לאור יום לאחר שהביע תמיכה בקבוצת מתנגדים איראניים.
רשויות אכיפת החוק האמריקאיות עצרו ביולי אזרח פקיסטני עם קשרים קרובים לאיראן, לאחר שניסה לשכור סוכן FBI סמוי כדי להתנקש בחייו של פוליטיקאי אמריקאי. מוקדם יותר משרד המשפטים האשים אדם איראני שניסה לקדם יוזמות חיסול מטעם איראן נגד הנשיא טראמפ וגורמים נוספים.
ראווה מאג'יד, ראש כנופיה שמועסק על ידי איראן, הידוע גם בשם "השועל הכורדי" על שם הכינוי שבו השתמש בשירות הטלפון המוצפן Encrochat, אשר נפרץ מאוחר יותר על ידי סוכנויות הביון האירופיות, הוא אחד ממיני הפושעים הגדולים שהצליח במשך שנים לחמוק מידן של רשויות שבדיה והאינטרפול, לאחר שהואשם ברצח ובסחר בסמים.
בשנה שעברה, מאג'יד נעצר באיראן לאחר שנכנס למדינה עם תעודת זהות מזויפת, כך לפי ממשלת שוודיה. חודשים לאחר מכן, אביו של מאג'יד אמר לתקשורת השוודית כי איראן שחררה את בנו.
מאז לא שמעו מהשועל הכורדי בפומבי, אך מומחים בשבדיה אומרים כי נראה שהוא גומל לאיראן על חירותו בטובות הנאה אלימות. סמוך לשחרורו תקפו בני נוער המזוהים עם כנופייתו את שגרירות ישראל בשטוקהולם ברימוני יד. נער נוסף נתפס במונית בדרך לשגרירות כשהוא נושא נשק חצי אוטומטי. המודיעין הישראלי מאמין שהגנגסטרים של מאג'יד פועלים מטעם טהרן, ייתכן בתמורה להגנה.
סוכנויות ביטחון מערביות מנסות להתמודד עם המגמה ההולכת וגוברת תוך בחינה ועדכון של נהלים והגדרות ישנים. "היה לנו סיכול טרור, היה לנו ריגול נגד, ונלחמנו בפשע מאורגן", אמר פרדריק הולטגרן-פריברג, דובר שירות הביטחון השוודי. "אך יש גם פשיעה בעבודת אבטחה וסייבר, ועלינו לפתח את עבודתנו בהתאם לכך", אמר.
ה-MI5 הבריטי הזהיר בחודש שעבר כי פשעים המבוצעים מטעם מדינות עוינות לא יטופלו כעניין המצריך אכיפת חוק בלבד. "אם תיקח כסף מאיראן, מרוסיה או מכל מדינה אחרת כדי לבצע מעשים בלתי חוקיים בבריטניה, אתה תוריד את מלוא המשקל של מנגנון הביטחון הלאומי עליך", אמר גורם ביטחוני בכיר.
הוא הוסיף כי איראן הגבירה את הפעולות העוינות שלה על אדמת בריטניה, ושכרה פושעים "סוחרי סמים בינלאומיים ועד נוכלים זוטרים". ה"וול סטריט ג'ורנל" עצמו תיעד 20 תקריות פשע ידועות מאז 2022, שכוונו בעיקר נגד מתנגדי משטר או מבקרי המשטר האיראני.
בריטניה כבר הספיקה לרשום חקיקה בנושא ביטחון לאומי, בתגובה לאיום הגובר בפעילות פלילית עוינת, כגון חבלה, ריגול והתנקשות. מוקדם יותר השנה, אדם בריטי הואשם בגין הצתת מחסן במזרח לונדון הקשור לאיש עסקים אוקראיני שמארגן סיוע לקייב. התובעים האשימו את האיש, דילן ארל, בפעולה מטעם קבוצת וגנר ברוסיה.
סין, רוסיה ואיראן משתמשות כולן בכנופיות פשע כדי לפקח ולפעמים לחטוף או לתקוף מתנגדי משטר בחו"ל. גם מדינות "ידידותיות" יותר השתמשו בטקטיקות כאלה על אדמת המערב, כגון הודו, שגורמים בממשלתה כבר הואשמו בהן.
במהלך השנה, אזרחים הודים שחיים בקנדה עם אשרות סטודנט הואשמו ברצח של הפעיל הסיקי הארדיפ סינג ניג'אר שביצעו ב-2023. קנדה טענה שהם עובדים עבור ממשלת הודו, מה שעורר קטטה דיפלומטית, שהסתיימה בגירוש הנציגים הדיפלומטים של שתי המדינות. בחודש שעבר, התובעים הפדרליים בארה"ב האשימו גורם מודיעין הודי בתכנון לגייס פושע כדי להרוג פעיל סיקי נוסף על אדמת אמריקה.
לצד תקיפת וחטיפת מתנגדי משטר, סחר בסמים נחשב לאחד הקרקעות הפוריות ביותר לפושעים החותרים למטרות פוליטיות. כך חיזבאללה, למשל, כבר מזמן לא רק מפלגה פוליטית בלבנון וארגון טרור, אלא גם מוקד הברחת סמים בינלאומי גדול, שמרוויח כלכלית מבריתו עם ממשלות איראן וסוריה.
מעצרו בלבנון של חסן דאקו, ברון הסמים שהיה ידוע בתור "מלך הקפטגון" על שם החומר הממריץ, הראה ב-2021 כיצד פעילותו של חיזבאללה מסתעפת ונערכת לאורך מדבריות המזרח התיכון עד למפרץ הפרסי ולנמלי דרום אירופה.
דאקו הגיע מרקע צנוע ובנה את עושרו בהובלת דלק עבור חברת "אל-קטרג'י" הסורית, שארה"ב הטילה עליה סנקציות בגין תיווך במכירות נפט בין משטר אסד לסוריה. במהלך מלחמת האזרחים בסוריה, דאקו השתמש באנשי הקשר שלו כדי להקל על סחר בקברניטים.
ממשלת סוריה מרוויחה יותר משני מיליארד דולר בשנה מקפטגון, כמחצית ממה שהרוויח קרטל "מדיין" הקולומביאני הידוע לשמצה בשיא סמכויותיו.
חיזבאללה, שלוחמיו מאבטחים מעבדות קפטגונים ונתיבי הברחה מסוריה ללבנון וירדן, השתמש ברווחי הסמים שלו כדי לעקוף סנקציות ולהצית את המלחמה הנוכחית נגד ישראל.
עם זאת, הקפטגון לא נשאר רק אצל חיזבאללה והגיע גם לאירופה. הרשויות ההולנדיות והגרמניות פרצו מעבדות קפטגון, והמשטרה האיטלקית תפסה בשנת 2020 שלל של כדורי קפטגון בשווי של יותר ממיליארד דולר בנמל סלרנו.
מומחים אומרים שחיזבאללה שינה לאחרונה טקטיקה, לאחר שהנוהג הישן של איראן היה בעיקר לשכור שכירי חרב לתקוף את אויביה. בשנה שעברה בברזיל, שם חיזבאללה נוכח בקרב פזורה לבנונית ששולטת באזור, עצרו הרשויות שני אנשי עסקים ממוצא סורי ולבנוני שנחשדו בגיוס אזרחים ברזילאים לתקוף מטרות יהודיות, כולל שני בתי כנסת בבירה ברזיליה.
אחד האנשים, מוחמד ח'יר עבדולמאג'יד, בילה זמן באיראן ונלחם כחבר בחיזבאללה במלחמת האזרחים בסוריה, כך לפי מסמכי בית המשפט הברזילאים שנסקרו על ידי ה"וול סטריט ג'ורנל".
בעודם כלואים, שני אנשי העסקים עשויים לקבל הגנה ממפקדת הבירה הראשונה (PCC), אחד מארגוני הפשע הגדולים באמריקה הלטינית, שיש לו נוכחות מסיבית בבתי הכלא הברזילאים.
לפי התקשורת הברזילאית, סוכנויות המודיעין במדינה תיעדו במשך שנים קשרים בין חיזבאללה ל-PCC, המציע הגנה לאסירים לבנונים המוחזקים בבתי הכלא הברזילאים בתמורה לגישה למחסני נשק בחו"ל.
"חיזבאללה משתמש בברזילאים מקומיים כחיילים", אמרה מריה זופלו, סופרת ברזיליאית שחיברה ספר אודות התארגנויות של סוחרי סמים וטרוריסטים איסלאמיסטים. "אם יש לך אזור שהשתלט כולו על ידי סוחרי סמים, כפי שקורה בברזיל, יש לך עוד עזרים שמסייעים לך להזין את הפעולות הפליליות שלך".
לממשלות מערביות היו באופן מסורתי סיבות טובות להפריד בין המודיעין לאכיפת החוק. בארה"ב, הגבלת ה-FBI לשיטור פנים וה-CIA לפעילויות זרות נועדה להגן על חירויות האזרח ולמנוע מהממשלה להשתמש בריגול למטרות פוליטיות פנימיות.
אך בתגובה לאיומים חדשים, ממשלות צריכות לעשות יותר כדי לאסוף מודיעין על פשע מאורגן. פלבאב-בראון סיכמה זאת: "זה צריך להיות בעדיפות גבוהה בהרבה בגלל הקשר והמיזוג עם שחקנים ממלכתיים, אבל גם בגלל שקבוצות פשע יכולות ליצור תוצאות מערערות יציבות כשלעצמן".