לאחר שנה של תחושות קשות וחוסר ודאות, התקיים לאחרונה מפגש ייחודי ביוזמת “פורום המפקדים” ובשיתוף ארגונים כמו “מצפינים”, “הרשת”, “הארי הזועם”, “נלחמים על הצפון”, “מגן עוטף לבנון” ו”לובי 1701”. המפגש, שנערך באופן וירטואלי עם נציגי היישובים המפונים בצפון, עסק בגיבוש מתווה חדש לחזרה מדורגת של התושבים, המבוסס על שינויים מהותיים בתפיסת הביטחון.

תושבים זועמים: “אין קשב לצרכים שלנו”

האירוע, שהתנהל באווירה טעונה, חשף תחושות קשות של תסכול וחוסר אונים בקרב המפונים. רבים מהתושבים הדגישו כי במשך שנה שלמה לא קיבלו מענה לצרכיהם, וכעת, לנוכח הדיווחים על הסכם מדיני מתגבש, תחושת חוסר הביטחון רק מתעצמת.

“על איזו הפסקת אש מדברים?” שאלה דולי עירון, תושבת כורזים, שממשיכה לחיות בגליל עם משפחתה. “ירי הטילים לא נפסק, מאות חיילים נהרגו, הבתים שלנו נהרסו, מקורות הפרנסה נעלמו, והשדות נשרפו. איך אפשר לדבר על חזרה למציאות כזו?”.

שריפות בצפון (צילום: דוד כהן)
שריפות בצפון (צילום: דוד כהן)

עירון הביעה תחושת ניתוק עמוקה מנבחרי הציבור: “מתי ביקרתם בגליל כדי לראות את האסון? מתי שאלתם במה ניתן לעזור? זה הזמן לפעול, ולא להמשיך לדחות החלטות. צה”ל הגיע להישגים מרשימים - תנו לו להמשיך בעבודתו”.

עירית הוד, תושבת מטולה, הביעה גם היא התנגדות להסכם, וציינה כי לא בטוח תחזור בעקבותיו: "להחזיר את תושבי לבנון לכפרים שלהם עכשיו או אחר כך זו שערורייה והשבעה באוקטובר הבא עומד לפתחנו. על כל בית שעכשיו בונים - יתחילו לחפור תחתיו מנהרה. יודעים שיש עוד מנהרות. מבחינתי - טעות לא עושים פעמיים, וגם נס לא קורה פעמיים".

לדבריה, "מדובר באג'נדה שיעית, להקים שלוחה איראנית בלבנון. גם ב-2006 כששיטחנו את הבתים זה לא עזר. מה שיחזיר אותי - זה שכפרי לבנון לא יחזרו להיות מה שהיו, שפשוט לא ייושבו. אם מה שצריך עכשיו זה להשאיר את כל הכפרים ששיטחנו ריקים - זה מה שהלבנונים צריכים לשלם, על זה שהכניסו ארגון טרור שיורה מהבתים שלהם, וזוחל דרך מנהרות מהבתים שלהם אלינו. מבחינתי, לא לשקם את הכפרים של מדינת לבנון מכיוון שפעם אחר פעם לא עומדים בהסכמים ומאפשרים לארגון טרור לפעול מאצלם".

מטולה (צילום: REUTERS/Thomas Peter)
מטולה (צילום: REUTERS/Thomas Peter)

היא שיתפה בעצב: "הבטיחו לנו לחזור בבטחון, זו אחת ממטרות הלחימה! ההסכם הזה רחוק מבטחון. אנחנו חרדים מאוד, לא בטוח חוזרים. אני כרגע בספק אם אני אחזור", ואמרה בכעס: "כל מי שיחתום על ההסכם הזה מחברי הקבינט או הכנסת - שהיד שלו תרעד. כי הוא מפקיר לא רק את תושבי הצפון אלא את כל מדינת ישראל, כי היא לא תוכל לעמוד באירוע כמו השבעה באוקטובר, שיגיע הפעם עד חיפה במקרה הטוב".

עוד אמרה: "זו הפקרה. במקום לנצל את המצב ולסגור את העניין מול מדינת לבנון שהיא המדינה שמולה צריכים לעמוד ולא מול ארגון טרור - פותחים פתח לסבב הבא. זה מה שההסכם הזה יעשה".

תוכנית פורום המפקדים: חזרה מדורגת ובטוחה

במסגרת המפגש, הציג “פורום המפקדים” תוכנית מפורטת, שנועדה לאפשר את חזרת תושבי הצפון בצורה הדרגתית ומדודה, תוך שמירה על ביטחונם. עיקרי התוכנית כוללים הימנעות מהחזרת תושבי דרום לבנון לדרום נהר הליטאני עד לשינוי מהותי במצב הביטחוני בדרום לבנון.
 בנוסף, תנאי נוסף הוא חזרת תושבי הצפון לבתיהם תתבצע בשלבים ותתאפשר רק לאחר הבטחת יציבות ביטחונית ופירוק חיזבאללה מנשקו.

עוד מבקשים להקים מרחב ביטחון בגבול - אזור ברוחב של 3–8 ק”מ מדרום לגבול יישאר בשליטת צה”ל, תוך איסור על חזרת תושבי דרום לבנון לאזור זה. צעד זה נועד לצמצם משמעותית את איום החדירות והירי. בנוסף, חופש פעולה מלא לצה”ל - שמירה על יכולת פעולה בלתי מוגבלת נגד חיזבאללה וגורמים עוינים נוספים בכל שטח ובכל זמן.

שריפות בצפון, סמוך לארי השואג בתל חי (צילום: איתן בוכריץ, כבאות והצלה צפון)
שריפות בצפון, סמוך לארי השואג בתל חי (צילום: איתן בוכריץ, כבאות והצלה צפון)

לדברי מובילי התוכנית, המתווה מציב חזון ברור לשמירה על ביטחונם של תושבי הצפון, בניגוד להסכם המדיני שעליו דווח לאחרונה. “ההסכם המתגבש הוא חד-צדדי ורע מאוד לישראל”, טוענים בפורום. “תפיסת הביטחון הנוכחית נכשלה, וחייבים לשנות אותה מהיסוד. אם יאפשרו לתושבי דרום לבנון לחזור לגבול, חיזבאללה יחזור מיד ויאיים על תושבי הצפון. אסור לנו לאפשר זאת”.

המפגש הסתיים בקריאה ברורה לממשלה לנקוט עמדה נחושה ולהוביל שינוי מדיניות. “המפתח לשיקום הצפון הוא הכרעה צבאית ושינוי יסודי בתפיסת הביטחון”, מסכמים ב”פורום המפקדים”. “תושבי הצפון מחכים לממשלה שתכריע ותאפשר להם לחזור הביתה בביטחון”. נציין, כי חלק מהתושבים לא הסכים עם ההסכם שהוצג, אך לראשונה זו הייתה הזדמנות להאזין ולהקשיב לתושבי הצפון במטרה להעביר את ההחלטות למעלה.

יו"ר מרגליות: "נתניהו משאיר את תושבי הצפון לגורלם"

איתן דוידי, יו״ר ועד מרגליות, אמר ל"מעריב": ״מדינת ישראל מפקירה את חייהם של תושבי הצפון לידי חיזבאללה ומכריזה מלחמה במשמרת של נתניהו. הוא משאיר אותנו תושבי הצפון לגורלנו. ראש ממשלת ישראל מפנה עורף לתושבי הצפון שהיו פזורים במשך שנה וחודשיים ונטושים בכל מיני מקומות בארץ. אחר תקופה כל כך ארוכה, ראש הממשלה לא מביא בשורה לתושבי הצפון ואפילו ההפך הגמור״. ראש מועצת מטולה, דוד אזולאי, הכריז בהפגנתיות בערוץ 12: "קורא לתושבים לא לחזור ולמצוא מקום במדינת תל אביב".

איתן דוידי נגד הסכם הפסקת האש בצפון (צילום :באדיבות חדשות 12)
רפאל סלאב, תושב קריית שמונה וממובילי ׳לובי 1701׳, אשר פונה מביתו על ההסדר המתגבש, אמר ל"מעריב": ״ההסדרה בצפון היא אות קלון על מדינת ישראל. במקום להעביר את איזור החיץ שהיה בשטח ישראל בשנה האחרונה ללבנון - אנחנו מנציחים את נוכחות מחבלים חיזבאללה ובני משפחותיהם צמוד לגבול. אזרחי ישראל חייבים להבין שזה יגיע לכולם במוקדם או במאוחר כמו שהתרענו שנים. חייבים לעשות הכל כדי לעצור את ההסכם הזה ולשאוף להסכם שישמור על חיי ילדינו. לא מוכנים להיות בארי 2״.

אורי קלנר, ראש המועצה האזורית גולן: "אנו קוראים לממשלה לסיים את המשימה של הסרת האיום מעל תושבי הצפון ולא להסדרה תחת אש. במקביל, הממשלה צריכה להמשיך ולחזק את הגולן והצפון ולחזק את ההתיישבות והקהילות".

אביחי שטרן: "מקדם את השבעה באוקטובר גם לצפון"

גם ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן החווה את דעתו, וקרא למנהיגים לעצור: "רגע לפני החתימה על הסכם הכניעה אני קורא למנהיגים שלנו לעצור ולחשוב על ילדי קריית שמונה. תסתכלו להם טוב בעיניים ואל תחרצו את גורלם להיות החטופים הבאים".

"ההסכם הזה מקרב את השבעה באוקטובר גם לצפון ואסור שזה יקרה. לא מבין איך הגענו מניצחון מוחלט לכניעה מוחלטת. למה לא מסיימים את מה שהתחלנו?! הצלחנו למוטט את ארגון חיזבאללה ובמקום להמשיך לכתוש את הארגון ולמוטט אותו עד עפר אנחנו מזרימים לו חמצן ועושים לו החייאה? ולאן יחזרו התושבים שלנו? לעיר הרוסה בלי בטחון ובלי אופק?! מישהו כאן השתגע?".

עמית סופר ראש המועצה האזורית מרום הגליל בהצהרה: "א יתכן שנסכים להסדר שיאפשר חזרה לכפרים בגבול הצפוני שהרי כל בית שם הוא מוצב טרור של החיזבאללה שבוודאי ישוב וישקם את תשתיות הטרור שבדם חיילינו שילמנו כדי לפרק אותם. לא נסכים ליפול שוב לתרדמה שאליה מושכים אינטרסים בינלאומיים כדי לייצר שקט וביטחון מדומיין על גבם של תושבי קו העימות! על חשבון דמם של הקורבנות העתידיים.
אנחנו לא מדברים את אותה השפה אנחנו מדברים על הסכם והם מדברים על הודנה שזה רק פרק זמן להתארגנות למתקפה הבאה".

תנועת ״המילואימניקים-דור הניצחון״: ״כל קידום הסכם שכולל את הוצאת צה״ל מלבנון יורק בפרצופם של תושבי הצפון ולוחמי צה״ל, מאפשר לחיזבאללה להשתקם ומקדם את מלחמת לבנון הרביעית תוך זמן קצר. במהלך החודשים האחרונים בלבנון, איבדנו את אחינו לנשק ולא ניתן יד להסכם בלהות שכזה. אם ממשלת ישראל והמטה הכללי לא מתכננים להביא אותנו לנצחון במערכה ראוי שיפנו את מקומם״.

משה דוידוביץ ראש המועצה האזורית מטה אשר: "באם יחתם הסכם בין לבנון וישראל על הפסקת אש ולא תיכלל בו הסדרה משמעותית להשבת בטחונם של תושבי קו העימות בטרם חזרתם הביתה כולל אזור סמוך גדר ובו כוח בינלאומי חזק והרחקת החיזבאללה מעבר לליטני, תהיה זו בכיה לדורות! אנחנו לא רוצים למצוא את עצמנו בסיפור חוזר שההיסטוריה טופחת על פנינו וכפי שעמדנו מול שוקת שבורה לאחר לבנון ולאחר לבנון השנייה בהסדרים שלא נאכפו. אני מזכיר לממשלת ישראל שתושבי הצפון מהווים את קו ההגנה הראשון על מדינת ישראל וככאלה יש להבטיח את בטחונם!".