האתגר הגדול של ישראל ביום שאחרי הפסקת האש הוא לא בלבנון אלא בארצות הברית וגרמניה. ישראל זקוקה להשמיש את יכולות צה״ל ברכש מסיבי של מערכות נשק, מטוסי קרב, מסוקים, טנקים, תותחים, טילים וחימושים מסוגים שונים.
המצב החמור ביותר בו נמצא צה״ל הוא במערך המסוקים, בדגש על טייסות האפאצ׳י. גם בנושא החימושים צה״ל נמצא במעקב מתמיד אחר כמות פצצות אוויר קרקע. מטוסי הקרב של חיל האוויר צברו במלחמה אלפי שעות טיסה לכל מטוס, הרבה מעבר לאורח החיים שתוכנן מראש - מה שגרם להזדקנות כלל מטוסי הקרב של החיל. הדבר יחייב את ישראל להקדים רכש של טייסות חדשות בדגש על F15 ו-F35.
הממשל האמריקני העלה בחודשים האחרונים מגבלות סיוע לישראל ועיכב רכש של פצצות אוויר קרקע כבדות וכן טילי אוויר קרקע למסוקים, אבל גם מנע הספקה של מסוקי אפאצ׳י משומשים כדי לסייע באופן זמני למערך ההגנה של חיל האוויר. אך המשבר המדיני בין הממשל לישראל הוא לא חזות הכל. העולם נמצא כרגע במירוץ חימוש. המלחמה באוקראינה, המתיחות בין בין לטיוואן, אירופה כולה במרדף אחר כלי נשק.
"אנחנו נמצאים במירוץ חימוש עולמי זה אטרף"
בכיר של אחת מספקיות כלי הנשק הגדולות בעולם מסר: "מטורף מה שקורה עכשיו, זה לא העולם שהכרנו לפני שנתיים ושלוש. כל העולם קונה כלי נשק, הכל מהכול". הוא מוסיף: "אנחנו נמצאים במציאות שבה המירוץ הזה גורם לכך שחברות הנשק לא עומדות בקצב ההזמנות והתור לאספקה הולך ומתארך".
ראש הממשלה בנימין נתניהו הצהיר אתמול כי הגורם השני לקבלת ההחלטה להפסקת אש, הוא הצורך לחדש מלאי חימוש והצטיידות. ישראל בונה הרים וגבעות סביב כניסת הנשיא טראמפ לבית הלבן. לא רק כדי שיאפשר חידוש אספקה של חימושים אלא שניתן יהיה לבצע רכישה של מערכות חדשות בדגש על טייסות מטוסי קרב, מטוסי תדלוק ומסוקי תובלה כבר כעת ולא בעוד ארבע שנים שיפתח חוק הסיוע החדש.
המצב רק החמיר במהלך הלחימה
כאמור המצב הקשה ביותר בחיל האוויר הוא מצבם של מסוקי האפאצ׳י. רמת הזמינות שלהם הייתה חסרה בתחילת המלחמה ובשל שעות טיסה רבות המצב רק החמיר במהלך הלחימה, ישראל זקוקה בדחיפות לחדש את שתי הטייסות. מצבה של אחת הטייסות גרוע במיוחד שכן מדובר בדגם ישן של המסוק. במהלך הלחימה ביקשה ישראל לקבל מארצות הברית כמה מסוקים משומשים במצב טוב עד שתאושר הרכישה של שתי הטייסות. האמריקאים דחו בנימוס את הבקשה.
אחד הרעיונות שכרגע נבחנים בחיל האוויר הוא לקחת כמה מסוקי תובלה מסוג בלק הוק המכונה בחיל האוויר ינשוף ואשר משמש לתובלה ולהעברת פצועים. ולהתקין בו מערכות נשק כמו טילי אוויר קרקע, תותח ומערכות נוספות. והוא ישמש ככלי אווירי להגנת גבולות ויפחית במעט את הצורך במסוקי האפאצ׳י.
פצצות כבדות וחצי כבדות
משלוחים אלו תקועים במחסני חברת בואינג בארצות הברית בשל החלטת הנשיא ג׳יו ביידן. כך גם טיל אל פאייר מתוצרת לוקהיד מרטין, החימושים הללו היו חסרים בתחילת הלחימה. רכבת אווירית אמריקאית מילאה את המחסנים בישראל אולם ככל שהלחימה נמשכה שוב נרשמה ירידה במלאים. בישראל בונים על הנשיא טראמפ שישחרר מיד את המשלוחים לישראל.
בגלל הגחמה של שר האוצר
כל מטוסי הקרב של חיל האוויר ביצעו אלפי שעות טיסה במלחמה והשחיקה שלהם גדולה. המצב היותר מורכב הוא בטייסות הבז F15 מהדגם הישן יותר. במהלך המלחמה ארצות הברית אף סיפקה כמה מטוסים משומשים עבור חיל האוויר. קיים צורך מהיר לקדם את האספקה של המטוסים שהוזמנו באיחור בגלל הגחמה של שר האוצר בצלאל סמוטריץ שביקש לבחון את הצורך בהצטיידות במטוסי קרב.
גורם ביטחוני מעריך כי חייל האוויר יקדם כבר כעת מהלך הצטיידות מהיר שבו יבנה הכח האווירי של ישראל ויכלול כמאה מטוסי F35, מאה מטוסי F15 מהדגם המתקדם, וסדר גודל של עוד חמישים מטוסי F16.
חיל האוויר יבקש לקדם את ההגעה של מטוסי התדלוק וכן בחיל האוויר מבינים כי הם מחויבים לרכוש עוד לפחות שישה מסוקי תובלה כבדים בנוסף ל-12 המסוקים שהוזמנו כדי להחליף את צי מסוקי היסעור הנמצאים כבר מעבר לטווח שעות הטיסה שהם אמורים לבצע.
״הבעיה הגדולה כרגע זה שהתקציב מוגבל, השמיכה קצרה וצריך להיות קוסם כדי לעמוד בצרכים. והעניין השני הוא לוחות הזמנים של פסי יצור המלאים ברשימת קונים״ אומר גורם בטחוני.