"אני ארגיש את סבא שלי מחר בטקס, מסתכל עליי בגאווה. אין לי ספק". כך אומר בהתרגשות סמל ע' (19) נכדו של הצייר ומעצב הסמלים דן ריזינגר ז"ל. ע' יסיים מחר קורס צוללנים בחיל הים, ואף שבני משפחתו יהיו נוכחים בטקס המרגש, אדם אחד בכל זאת לא יוכל להגיע. דן ריזינגר, חתן פרס ישראל, שהלך לעולמו בנובמבר אשתקד, עיצב סמלים שהפכו לחלק מהמורשת והתרבות של צה"ל ומוסדות שונים במדינה.
עם הסמלים הבולטים שריזינגר עיצב במהלך הקריירה ארוכת השנים שלו נמנים בין היתר עיטור הגבורה, עיטור העוז ועיטור המופת של צה"ל. נוסף לכך הוא עיצב סמלים וכרזות של גופים גדולים ומוכרים, בהם התיאטרון הלאומי הבימה, רכבת ישראל ומשחקי המכביה. ריזינגר אף עיצב כרזה של חברת התעופה הלאומית אל על, שהפכה לאחד מסמלי ההיכר שלה במהלך השנים.
"כשסיימתי את אחד השלבים בקורס הצוללן וקיבלתי סיכה קטנה, רצתי לסבא והוא התרגש מאוד כשראה את הסיכה. ראיתי את הרגע הזה וקיוויתי שהוא גם יהיה בטקס הסיום של הקורס", מספר סמל ע', "הוא יהיה חסר מחר. לפני שהתגייסתי לצוללת התלבטתי והלכתי אליו לשאול את דעתו והוא אמר לי: 'תלך לפי הלב שלך'".
סמל ע' לא חשב לפני גיוסו על שירות במערך הצוללות של חיל הים. "כשקיבלתי צו ראשון, חשבתי על מודיעין ואז קיבלתי זימון ליום עיון לחובלים וצוללנים. מסלול החובלים לא שכנע אותי ואז השתכנעתי להמשיך במסלול של הצוללנים".
סמל ע' מודה כי טרם תחילת המסלול היו לו חששות. "זה נשמע מפחיד להיות בקופסה בתוך המים במשך ימים ולילות ארוכים", הוא מספר. "אבל כבר מהרגע הראשון שנכנסתי לצוללתי, התחברתי אליה. זו חוויה מדהימה - כמות ענקית של צינורות, ידיות, ברזים, שסתומים והריח המיוחד של הצוללת. גם ראיתי שאין לי בעיה לשרת בתוך מקום סגור. זהו תפקיד מאוד מעניין ומאתגר. עשרות אנשי צוות משרתים ביחד. לוקח עשר דקות לסדר את הסדין במיטה במקום הצר, אבל זו חלק מהחוויה המיוחדת. אנחנו חברים מאוד טובים, הפכנו בקורס למשפחה".
סמל ע' מספר כי משפחתו, כולל סבו המפורסם, עודדה אותו בדרכו הצבאית. "אני גדלתי על הפרויקטים של סבי, שדווקא שירת בחיל האוויר. כל הזמן שמעתי ממנו סיפורים שנתנו לי השראה. נהגתי להתקשר אליו כל הזמן במהלך הקורס. הוא חסר לי".