בבית העלמין בקריית שאול הובא אמש למנוחות סמ"ר בראל חדריה שמואלי ז"ל, זאת בתום יותר משבוע שבו לוחם יחידת המסתערבים של משמרת הגבול נאבק על חייו בבית החולים. עו"ד רן כהן רוכברגר, אלוף משנה במילואים וסניגור צבאי לשעבר, המייצג את בני משפחתו של הלוחם שהודיעו מעל קברו שייצאו למאבק לבירור הנסיבות שהובילו למותו, שוחח הבוקר (שלישי) עם גולן יוכפז וענת דוידוב ב-103FM.
"זה לא שאין לנו אמון בצבא, הבקשה הייתה קודם כל ללוות ולוודא שתהיה חקירה עניינית ונוקבת, ושלא תופנה אחריות לדרג פיקודי נמוך כפי שאפשר אולי היה להבין ממידע שנמסר לתקשורת. אנחנו לא מצביעים ומחפשים אשמים - אבל רוצים קודם כל שתהיה בדיקה של כל שדרות הפיקוד", אמר.
הוא הוסיף כי "ברור שהמחדל כאן היה רב־מערכתי. זה לא אירוע נקודתי בודד, צריך להגדיל את שדה הראייה. המחדלים היו לפני האירוע, תוך כדי האירוע וגם אחריו - לא רק במג"ב אלא גם בצה"ל".
לדברי עורך הדין ממשרד ליבליך־מוזר־גליק, הפנייה אליו הגיעה מאחותו של בראל ז"ל עוד בטרם מת מפצעיו. במכתב שנשלח לקברניטי הצבא ציין כהן רוכברגר מידע חדש על נסיבות מותו של הצלף, שמעורר לא מעט סימני שאלה. "במכתב העלינו כ־15 נקודות שהכרנו מהחברים של בראל", סיפר, והדגיש כי לא מדובר בתשובות רשמיות מהמפקדים.
בין השאר נכתב כי בראל הוקפץ לפעילות המורכבת למרות ששנה וחצי לא היה בגזרה ולא הכיר אותה. "מדובר בכמה חוליות שבאו לטפל באירוע, החולייה שבה בראל ז"ל היה חבר הייתה לא אורגנית והוא עצמו הגיע רק בשישי למקום. הוא הוקפץ למלא מקום, ולא לקח חלק בתחקירים המוקדמים", הסביר.
לטענת עורך הדין, בראל לא תודרך באופן מלא לפני היציאה לגזרה המסוכנת: "הוא לא קיבל את התדריכים הנדרשים ונאלץ להתמודד באופן חסר עם סיטואציה שלא הייתה ברורה במלוא מובן המילה". לדבריו, "מחבריו אנחנו למדים שההנחיות היו עמומות לכל הפחות. הייתה הנחיה להכיל את האירוע ולהימנע מפגיעה לא נדרשת".
"אלה דברים שחובה יהיה לברר במסגרת ועדת החקירה. זו הטענה שלנו - שמדובר באירוע שחורג מהפציעה הקונקרטית. צריך לבדוק את הדברים לאורך ולרוחב. אם לא תהיה נטילת אחריות יש הכרח בהטלת אחריות", הוסיף.
"המשפחה באבלה - ודורשת לקחים"
מידע נוסף שעלה מהמכתב שיצא מטעם המשפחה הוא שהמיקום של בראל ז"ל, בטווח אפס מהגדר ומהמתפרעים, סיכן אותו: "הוא הוצב במקום שבו לא היה לו כל יתרון טקטי, להיפך, הוא היה בנקודת תורפה. ראינו תמונות שבהן קנה של נשק של צלף יוצא מחרך ופלסטינים מנסים לחטוף אותו. במצב כזה היה בראל, במרחק אפס מהפורעים. מה שנדרש באופן מיידי היה לקרוא לכוחות לשפר עמדות לאחור".
נקודה אחרת, העולה מצפייה בחומרי וידאו שהגיעו מכיוון הרשות הפלסטינית, היא שצה"ל לא הפעיל במקרה הזה את כל אמצעי האיסוף והתצפית, למרות הבעירה בגזרה, והעביר מידע לגורמי השטח: "היה פה מחדל גדול, ביקשנו לקבל ולהראות למשפחה את המידע שהיה לגורמי הביטחון בארץ".
רוכברגר גם התייחס לדברים שאמרה אמש מעל הקבר הטרי אמו של החייל: "אפשר היה לשמוע בקולה השבור של האם ניצה את אחד הדברים שכן נאמרו ואי אפשר לקבל - שהמחבל החזיק 'באופן מוצפן במכנסיו' אקדח. ניצה אומרת את זה בכאב, מתי מחבל נופף בנשק לפני שביצע פיגוע? הטענה הזו, שהמפקדים השמיעו סביב מיטתו, שהוא הפתיע אותם - מופרכת".
עם זאת, הדגיש עורך הדין כי הדרישה היא לוועדת חקירה צבאית, וכי יש למשפחה ולפרקליטים אמון מלא ביכולת המערכת הצבאית לחקור את עצמה. לדבריו, בשלב זה לא צריך לחקור גורמים פוליטיים. "צה"ל זה הצבא של כולנו וכולנו אוהבים אותו, הדרישה לוועדת חקירה צבאית מגלמת דרישה לשקיפות מלאה גם בתהליך, גם במסקנות וגם בהחלטות, כולל החלטות בהקשר האישי", הדגיש.
בסיום השיחה ציין הפרקליט כי היה אמש בהלוויית החייל וכי שב הבוקר מביקור בשבעה: "הם באבלם. חשוב להם להעביר תודה לאלפי המבקרים והמחבקים, לכל האנשים שהגיעו מהמרחקים לבית החולים מכל חלקי הארץ. כל האנשים שתמכו, עזרו, חיזקו והתפללו בשאיפה להבראתו. למרבה הצער, הטרגדיה היא כאן, ודרישת המשפחה - שיופקו לקחים".
סייע בהכנת הידיעה: יניב מורוזובסקי/103fm