מנהלת 'חומה' במפא"ת (המינהל למחקר, פיתוח אמל"ח ותשתית טכנולוגית) שבמשרד הביטחון, יחד עם הסוכנות האמריקאית להגנה מפני טילים (MDA) וצה"ל, השלימו היום (שלישי) ניסוי מוצלח במערכת הנשק 'חץ' ומיירט "חץ 3", המיועד ליירט טילים בליסטיים מחוץ לאטמוספירה. הניסוי בוצע משדה ניסויים במרכז הארץ, בהובלת התעשייה האווירית.
מערך המכ"מים המבצעי של מערכת ה'חץ' גילה את המטרה והעביר את נתוניה אל מרכז ניהול הירי, אשר ניתח את הנתונים וביצע תכנון מלא ליירטה. עם השלמת התכנון, שוגרו לעבר המטרה שני מיירטי 'חץ 3', אשר השלימו את משימתם בהצלחה.
הניסוי דימה התמודדות עם כל מגוון האיומים של הטילים אורכי הטווח, מטילים רגילים ועד כאלה שנושאים חומרים בלתי קונבנציונליים. זו הפעם הראשונה שבמסגרת ניסוי משוגרים שני טיילם מיירטים שונים ממערכת החץ, כאשר לכל טיל משימה שונה.
משה פתאל, ראש מנהלת חומה במשרד הביטחון, אומר בתדריך לכתבים צבאיים: "מאז סדרת הניסויים באלסקה עם 'חץ 3' הרחבנו את יכולות המערכת וביצענו שיפורים משמעותיים. מדובר בניסוי חסר תקדים שבו ירינו שני מיירטים ממערכת החץ על מנת להתמודד עם מטח טילים. הניסוי בוצע בהצלחה ויש כאן התקדמות טכנולוגית גדולה ששותפות לה התעשיות הביטחוניות בישראל, התעשייה האווירית, אלתא, רפאל ותומר".
עוד אמר, כי "מערכת הביטחון פועלת כל העת לשפר ולשדרג את יכולות מערך ההגנה הרב-שכבתי מול איומים עתידיים בזירה האזורית. מאז סדרת הניסויים המוצלחת באלסקה בשנת 2019 במערכת הנשק 'חץ 3' - עשינו כברת דרך משמעותית נוספת בהרחבת יכולות המערכת. אני רוצה להודות לחברינו מהסוכנות האמריקנית להגנה מפני טילים (MDA) על שותפות של יותר מ-30 שנה, בבנייה וחיזוק של מערך ההגנה הישראלי מפני טילים".
גם בועז לוי, ממלא מקום המנכ"ל בתעשייה האווירית, סבור כי מדובר בפריצת דרך משמעותית שתספק יתרון לישראל גם כנגד איומים עתידיים שעדיין אינם קיימים בזירה: "מערכת החץ, פרי פיתוחה של התעשייה האווירית תוך שיתוף פעולה הדוק עם משרד הביטחון, ה- MDA האמריקני וחיל האוויר, הוכיחה פעם נוספת היום שבידי מדינת ישראל נמצאת הטכנולוגיה המתקדמת ביותר להגנה מפני טילים בליסטיים. בשם הנהלת החברה ויו"ר התעשייה האווירית מר עמיר פרץ, ברצוני להודות למשרד הביטחון, חיל האוויר, התעשיות הביטחוניות ועובדי התעשייה האווירית על המקצוענות וההעזה הטכנולוגית, שהובילה להצלחה בניסוי".
לוי הוסיף: "אנחנו מפתחים את המערכת באופן רציף כך שתדע לשפר את עצמה להתמודדות עם האיומים המתפתחים, אלה שקיימים עכשיו ואלה שיהיו קיימים בעתיד. הניסוי עצמו מבטא התקדמות בכל חלקי המערכת, מהזיהוי ועד יכולות הטיל המיירט".
השניים לא הזכירו בתדרוך באופן מפורש את איראן אך ברור שבחינת יכולות המערכת היא אל מול מה שנמצא כבר היום בידי איראן ומה שהיא שואפת להשיג בעתיד. הם סבורים כי הניסוי מספק עדות נוספת לכך שבידי ישראל לספק מענה הגנתי לכלל האיומים שנמצאים היום בזירה וגם לאלה שצפויים להגיע.
שר הביטחון, בני גנץ מסר: "אני מברך על הניסוי המוצלח וחסר התקדים שמצביע על העליונות הטכנולוגית של ישראל, שמובלת על-ידי מערכת הביטחון והתעשיות הביטחוניות. צעד אחר צעד, פיתוח אחר פיתוח, אנחנו שומרים על יכולתה של ישראל להגן על עצמה מול האיומים המתפתחים במרחב ומאפשרים לישראל את חופש הפעולה ההתקפי מול אויבנו, מתוך ההבנה שההגנה הטובה ביותר מאפשרת את ההתקפה האפקטיבית ביותר".
ראש הסוכנות האמריקאית להגנה מפני טילים, האדמירל ג'ון היל הוסיף: "ניסוי זה תוכנן לאתגר כל מרכיבי מערכת הנשק 'חץ' והביצוע היה מצוין. המידע הרב שנאסף בניסוי ינחה ויסייע בפיתוחים עתידיים שלה, ה- MDA ימשיך להיות מחויב לסייע למדינת ישראל לשדרג את יכולות ההגנה מפני טילים כנגד איומים קיימים ומתהווים בזירה".
ראש המטה הכללי, רב-אלוף אביב כוכבי: "צה״ל ומערכת הביטחון רואים חשיבות גדולה בשדרוג ובשיפור יכולות ההגנה אווירית כל העת. הניסוי שבוצע הבוקר, הוא מרכיב נוסף ביכולת שלנו לתת מענה לאיומים המפתחים בזירה האזורית כחלק ממימוש התוכנית הרב שנתית של צה״ל. השילוב המוצלח בין לוחמי ההגנה האווירית לטכנולוגיה ישראלית מתקדמת כחול-לבן מביאים יכולת הגנה רב שכבתית מהטובות בעולם".
ראש מפא"ת, תא"ל (במיל) ד"ר דניאל גולד: "ניסוי פורץ דרך זה מהווה קפיצה טכנולוגית נוספת ביכולותיה של מערכת הביטחון להתחדש ולהתאים את עצמה מול האיום המתהווה בזירה האזורית ובשדה הקרב העתידי. מפא"ת, צה"ל והתעשיות השותפות ימשיכו להוביל את העליונות הטכנולוגית הביטחונית הלאומית".