ביקורו ההיסטורי של שר הביטחון בני גנץ בבחריין: טל לב רם, שליח "מעריב" למדינה, שוחח הבוקר (חמישי) עם ניסים משעל וגיא פלג על משמעות הביקור. "האמת שהביקור עצמו מאוד מעניין, כאשר לצד החתימה הצפויה על הסכם ביטחוני בין המדינות - יש פה גם תרגיל צבאי משותף שנעשה עם מדינות נוספות, וישראל משתתפת בו באופן סמלי", הסביר ב-103FM, "זו גם הסיבה שמפקד חיל הים משתתף גם הוא בביקור. בין דברים פרקטיים לסמליות, יש כאן בעיקר איתות מובהק כלפי האיראנים שנמצאים 200 ק"מ מכאן".

בהמשך השיחה, לב רם התייחס לחשיפתו של גנץ אתמול, במהלך נאומו בכנס ה-INSS, כי ישראל הציעה סיוע הומניטרי ללבנון. "ההצעה ללבנונים נעשתה כבר בפעם הרביעית או החמישית, ודיי מבינים את התשובה האוטומטית שלהם - לא", אמר, "אנחנו מדברים על משהו סמלי יותר, המצב של הצבא הלבנוני רע מאוד, ורע לאינטרסים הישראלים. יש פה מסר אזורי יותר מאשר אמונה שמישהו יקבל את הסיוע".

ביקור שר הביטחון בבחריין (צילום: אלעד מלכה)

הוא הדגיש כי "הביקורת בישראל, שזו הסוגייה השנייה מצד ראש הממשלה, מבטאת חיכוכים ומתחים אחרים שהולכים ומתגברים בין הלשכות. נדמה לי שראינו את זה בסיפור מערכת הלייזר, ואנחנו רואים את זה גם עכשיו. בכל הזדמנות שיש לבקר משני הצדדים, נראה שהמתיחות ביניהם הולכת ועולה.  הרומן של החודשים הראשונים כבר לא נראה זוהר כל כך בימים האחרונים, ואז אתה רואה הזדמנויות".

"לא מצאתי שההתייחסות של גנץ לנושא הלבנוני חריגה מאוד, זה דבר שישראל עשתה בעבר ופנתה כמה פעמים, זה לא אירוע חריג. מה שמעניין זו הביקורת שבאה לאחר מכן", הוסיף עוד.

שליח מעריב התייחס להסכם עליו גנץ צפוי לחתום במהלך היום, והסביר: "הוא חותם על הסכם של עקרונות ביטחוניים, אשר מאפשר בצורה רשמית להעמיק את שיתופי הפעולה לשיתופי מודיעין, רכש ודברים מהסוג הזה. החשיבות כאן, היא שבחריין היא לא מדינה חזקה ומשמעותית וגדולה במפרץ, אבל היא לא הייתה עושה צעד כזה להערכתי בלי האור הירוק מכיוון סעודיה. אנחנו מסתכלים על היסטוריה - בלי גרם של ציניות, קורה פה משהו היסטורי".

"מצב אחד מדינות הנמצאות מסביבנו מאיימות עלינו, ומצד שני - ישראל חותמת על הסכמי שותפות ויוצרת קשרים עם בנות ברית - זה אירוע משמעותי ודרמטי. אנחנו לא מתרגשים כי אנחנו אומרים כבר היינו כאן, בדובאי וזה - אבל זה בהחלט אירוע", אמר, "אף אחד לא ינהל מלחמה עבור מדינה אחרת, לא בחריין עבור ישראל, ולא ההפך. אבל יש הרבה מאוד מה לעשות ביחד, למשל נושא ההגנה האווירית, כל זה קורה כשהאמריקאים פחות מתעניינים. הם מאוד עסוקים עכשיו עם הרוסים, ואחרי הרוסים שיגמרו את המשבר אם בכלל, יש להם את סין שזה הסיפור הגדול שלהם. ישראל הולכת ומקבל משמעות יותר גדולה, ויש לנו מה להעריך את מה שישראל יודעת לעשות בסוגיות מסוימות, מודיעינית וביטחוניות, כמו מעצמה".

כוחות אוקראיינים ליד הגבול עם רוסיה (צילום: רויטרס)
כוחות אוקראיינים ליד הגבול עם רוסיה (צילום: רויטרס)

הפרשן התייחס גם לתקיפה הלילית של הכוחות האמריקאים בסוריה, והסביר: "כאילו נגמרה מלחמת האזרחים בסוריה, אבל יש שם אזורים ללא משילות, ודעאש עדיין פועלים שם. ההערכה היא, שזה קשור להתרעה ספציפית שהייתה נגד הכוחות שלהם, אחרת קשה להבין מדוע דווקא עכשיו ודווקא סוריה".

האם אנחנו יכולים להבין משהו מהמדיניות הכללית של ארה"ב כשאנחנו רואים שיש כאן תקיפה רחוק מהבית עם שימוש בהרבה כוחות?
"כבר מתחילת הדרך, ביידן דיבר על הנושא הסיני בצורה אגרסיבית יותר מאשר טראמפ, כאשר הרוסים עושים שרירים וטורפים לו את הקלפים. נדמה לי שגם אחרי הביקורת שהופנתה כלפי יציאת הכוחות האמריקאים מאפגניסטן, גם בוושינגטון מבינים שארה"ב צריכה להראות קצת יותר שרירים במזרח התיכון". 

"אל מול האינטרסים הגדולים, קשה לי לראות סיבה שהיא לא חוסר ברירה, לפעול עכשיו בצורה כזו במזרח התיכון", סיכם, "המשמעות האי, כי הדבר תלוי יותר בקיומה של התרעה, מאשר באסטרטגיה. אמריקה מסתכלת הרבה פחות על המזרח התיכון וסוריה, אבל זה לא אומר שהיא תנטוש בזמן הקרוב".

סייעה בהכנת הכתבה: שני רומנו 103fm