20 שנה ל"חומת מגן": בין הקרבות הקשים ביותר של צה"ל בשטח בנוי היו בתוך מחנות הפליטים של ג'נין, וסיפורי הגבורה על "אמבטיית האש" ועל חילוץ הפצועים מתוך העיר הנצורה, משוחזרים לרגל 20 שנה למבצע "חומת מגן". קצינים וחיילים שלחמו בזירה סיפרו על הלחימה הקשה בתיעוד מיוחד שמפרסם היום (שני) דובר צה"ל.
"מאבק ארוך, קשה וגורלי": 20 שנה למבצע "חומת מגן" | התמונות והסיפורים >>>
ביום רביעי ה-3 באפריל מתחילה הלחימה במחנה הפליטים ג'נין, ביום החמישי למבצע בן החודשיים. שניאור אלפסי לוחם בגדוד 7020 (נחשון) של חטיבה 5, סיפר: "מתקשר אליי מפקד המחלקה, הוא אומר לי 'תהיה מוכן ליום ראשון אנחנו הולכים להיות מוקפצים בצו שמונה. כולם הבינו בעצם את גודל המשימה".
את האחריות על כיבוש העיר קיבלה חטיבה 5, חטיבת חי"ר במילואים, שתוגברה על ידי גדוד 51 של חטיבת גולני, וכן כוח משוריין וכוחות מיוחדים כגון שייטת 13. בהמשך הצטרפו גדודי חי"ר נוספים, וכן כוחות מסתערבים.
"כל נקודה שאתה נמצא בה היא בעצם נקודה לחיכוך", שיחזר ראובן מגנאג'י, לוחם בגדוד נחשון. "אתה כל הזמן צריך להיות מאוד מאוד דרוך, לשמור על החיים שלך ושל החברים שלך".
"עשינו אימון מהיר של יומיים שלושה, ובעצם אחרי הליכה רגלית הגענו לג'נין מהצד הצפוני, עלינו על איזו גבעה מאוד גבוהה והתארגנו להמשך הלחימה". הוא הוסיף: "שיטת העבודה הייתה בסיר לחץ, ב-360 מעלות מכל הכיוונים, עד שבעצם מכריעים את כל המחנה".
בהמשך הלחימה הלכה והפכה להיות אינטסיבית ביותר, וכללה עבודה קשה של החיילים בהבדלה בין אזרחים ומחבלים בתוך הסביבה הצפופה של מחנה הפליטים. מכל מקום נורתה אש לעבר הכוחות שהיו בשטח: "הכל הכל הדים של יריות, יריות שלנו, יריות של המחבלים, ריחות של אבק שריפה", המשיך וסיפר אלפסי.
אחרי שבוע של לחימה נקלעת היחידה של אלפסי למארב שנחשב לקטלני ביותר בכל המבצע, וכונה "אמבטיית האש". במהלך פשיטה על חצר של בניין, הופעלו מספר מטענים ונפתחה אש קשה לעבר הכוחות שפרצו מהגדוד: "תוך כדי המתנה נפתחת עלינו אש תופת מהקומה השנייה", סיפר אלפסי. "האש שירינו לא הייתה כל כך יעילה, בגלל שהמחבלים היו מוגנים".
"בהתחלה אתה לא מבין ממש מה קורה איתך, אתה נכנס לסוג של שוק, ואז שתיים שלוש שניות אתה כאילו לוחץ על 'אוטומט' ואתה מתחיל לעבוד כמו שאימנו אותך", סיפר מנגאג'י. "מחלצים פצועים, זה מה שאפשר לעשות", הוסיף אלפסי. בהתקלות הקטלנית הזו נהרגו 13 חיילי צה"ל, ומעל 50 מחבלים פלסטינים חמושים.
הטענות לטבח וההפרכה: תוצאות הקרב
בסך הכל הפעילות הצבאית בג'נין במהלך "חומת מגן" נהרגו 23 חיילים, ונפצעו 75 חיילים. 48 מתוך 50 וקצת אבדות בצד הפלסטיני היו מחבלים, ועוד מספר לא ברור של אזרחים, שמותיר את ההערכות לגבי כמות המתים המדויקת בצד שלהם בין 52 ל-56.
הפלסטינים טענו במהלך הלחימה כי לוחמי צה"ל מבצעים בהם טבח, שגרם למאות אבדות של אזרחים, ואפילו נטען כי החיילים קוברים "קברי אחים" לפלסטינים שנופלים בחיכוכים, דבר שהופרך בסיום הלחימה. בעת חילופי האש נאסרה הכניסה על כלי התקשורת, בשל הטלת העוצר על מחנה הפליטים הצפוף, שתוואי השטח שלו בלאו הכי הקשה ביותר על לוחמי צה"ל במהלך הפעילות.
מגזין "טיים" פרסם כתבת תחקיר המפריכה את קיום הטבח, לאחר שראיינו את אחד מהמחבלים החמושים שנכחו בכפר על ג'נין. השמועות על טבח נשללו מכל וכל גם על ידי ממשלת ישראל. נצפתה עלייה במקרי אנטישמיות ברחבי העולם בעקבות הדיווחים הבלתי מוטלים בספק של התקשורת העולמית על פשעי מלחמה בקרב הקשה במחנה הפליטים.
בזירה הפוליטית והציבורית נמתחה ביקורת על היכולת המועטה של הכוחות המתמרנים וכן הכוחות האוויריים להתמודד עם המחבלים המבוצרים בבניינים הצפופים. בסלע המחלוקת הייתה כמובן מקרה ההיתקלות ב"אמבטיית האש" שגרמה לקטילתם של 13 החיילים מגדוד נחשון וגולני, שהייתה יכולה להימנע על ידי תקיפה אווירית שהייתה גורמת לאבידות אזרחיות רבות בצד הפלסטיני. חלק מהמשפחות השכולות דרשו משר הביטחון דאז, בנימין (פואד) בן אליעזר להתפטר בעקבות המקרה.