מערכת הביטחון במתיחות שיא מהחשש להסלמה ברצועת עזה וביהודה ושומרון, זאת על רקע מעצרו של ראש הג'יהאד האיסלאמי בשומרון, בסאם א-סעדי.
דיווח: פריצת דרך במאמצי התיווך המצריים בין ישראל לג'יהאד האסלאמי
בצל איומי הפלסטינים: בישראל מעריכים כי הכוננות הגבוהה תימשך בימים הקרובים
האלוף (במיל') יעקב עמידרור, לשעבר ראש המל"ל וראש חטיבת המחקר באמ"ן, שוחח היום (חמישי) עם בן כספית וינון מגל ב-103FM והתייחס למצב הביטחוני: "אם זה תסביר למקבלי ההחלטות שיש להם את המודיעין המדויק והאחריות, מה שלשלושתנו אין. דעתי שבסוף זו נקודת איזון מאוד עדינה. אני יכול להגיד את זה מניסיון כי הייתי קמ"ן צפון, בתקופה שירו קטיושות על מדינת ישראל".
"נקודת האיזון הזו עדינה כי ברור לך מה מחיר הטעות, טיל נ"ט אחד על אוטובוס שנע בציר שיכולת לסגור אותו במחיר כמעט לא נורא לתושבים, ואתה אחרי זה צריך להסביר לעצמך ולתושבים מה קרה שם. נקודת האיזון צריך להשאיר אותה לאנשי המקצוע שיש להם דברים שלנו אין. הם לא צריכים את העצמות שלנו, חלק מהם גר באזורים האלה. בסוף צריך לשאול מה האלטרנטיבה", הוסיף.
לדבריו, "האלטרנטיבה זה להגיד 'אתם יודעים מה, אנחנו נחכה לכם בפינה, אם תירו טיל אחד נפוצץ לך את החיים', אבל תאר לך שהם ירו את הטיל ויפגע אוטובוס עם 10 ילדים - שווה את המחיר או לא? אחרי זה נפוצץ להם את הפנים, נהרוס את עזה, אבל שווה לשלם את המחיר? אני חושב שנכון ברגעים מסוימים לנקוט אמצעי זהירות, לאף אחד בעזה אין ספק מי יותר חזק, הם עוד מלקקים את הפצעים מהמבצע האחרון למעלה משנה, הם יודעים בדיוק מי יותר חזק, לא לחינם חמאס מנסה לעצור את המחבלים של הג'יהאד".
בהמשך, התייחס למעצרו של א-סעדי ואמר: "לא זוכר שעשינו כזה דבר בשנתיים האחרונות, זה לא כל פעם שיש, זה אירוע יוצא דופן. זה לא כל פעם שעוצרים מחבל, עצרו את מי שאחראי על הג'יהאד האסלאמי ביהודה ושומרון. צריך לראות אם יש מספיק הוכחות להשאיר אותו לפחות במעצר מנהלי אם לא להביא אותו לבית המשפט. לכן המערכת לא נוקטת בזה כל פעם, היא עושה את זה לעיתים מאוד רחוקות והיא עושה את זה עכשיו כי הג'יהאד בלחץ גדול מאוד משום שעצרנו לו מישהו לחקירה בשב"כ, אפילו לא הרגנו אותו הבאנו אותו למצב יותר גרוע".
"בסוף האיזון הזה מאוד מורכב, רק כשאתה יושב בפנים, רואה את החומר וחי את חיי התושבים, ותזכרו המפקדים שם גדלו, חלקם משרתים שם 20 שנה, הם מכירים את הרגישות, הם מבינים את העניין ומול זה הם שמים אתה אפשרות שלא נצליח למנוע את הירי של טיל הנ"ט הבודד ויהיו לנו חמישה או 20 הרוגים והשאלה אם שווה לשלם את המחיר. לדעתם לא וגם לדעתי", אמר.
"האינטרס של ישראל הוא שקט"
בהתייחסו, לאיומים מצפון מצד של נסראללה וחיזבאללה, אמר האלוף (במיל') עמידרור כי "נסראללה נמצא בלחץ בלתי רגיל כי הוא איבד חלק ניכר מהלגיטימציה שלו בלבנון. בעזה יש יותר חשמל ביום מאשר בביירות. המדינה הידרדרה לגמרי, אין תרופות בבתי המרקחת, מספר הרעבים בלבנון גדל לרמה שכבר מוזכרת בדו"חות של האו"ם כמדינה שראויה לרחמים. כולם ידעים שלנסראללה יש חלק ניכר בבלאגן הזה. אחרי האירוע לפני שנתיים שהתפוצץ בביירות מטען, נסראללה איבד עוד יותר לגיטימציה. מה שהוא מנסה לעשות עכשיו זה את הבלתי אפשרי, הוא מבין שאין לו ברירה, הוא לא יוכל לעכב עוד הפעם את ההסכם. הוא מנסה לייצר מצב שבו הוא יוכל להגיד 'ההסכם טוב ללבנון בזכותי'".
"במו"מ שני הצדדים נותנים, זה הפירוש. מדינת ישראל נמצאת במצב שונה מלבנון, אנחנו מפיקים גז מהים התיכון, הלבנונים לא נמצאים שם ולכן האינטרסים שלנו לא בדיוק אותו דבר. לנו יש אינטרס להמשיך את המצב הקיים, רק שלא יפריעו לנו, האינטרס הלבנוני הוא אחר, הוא להיכנס למשהו, ולכן זה רק טבעי שאנחנו אומרים 'מה צריך לשלם בשביל שלא תפריעו לנו?'. זה לא שאלה איפה יונף דגל ישראל, זו שאלה מאוד כלכלית, מי יהיה עם יותר גז בסוף על מנת לנצל אותו. האינטרס של ישראל הוא שקט, אין פה שאלה טריטוריאלית, זה לא ירושלים. יש פה שאלה של פירוש של החוק הבינלאומי, הפירוש שאנחנו מפרשים שהקו צריך ללכת בזווית X והם אומרים שצריך ללכת בזווית Y", הוסיף.
בהמשך טען עמידרור כי "יש טריטוריה איפה שעובר הגבול של מדינת ישראל, יש מפות זה ברור וצריך להילחם עד המטר האחרון וזה מה שאנחנו משתדלים לעשות בכל מקום. יש דברים שהם נוגעים לוויכוח היסטורי מה שלנו ומה לא. פה זה שאלה של האופן שבו מפרשים את מה שכתוב בחוק הימי. פה יש פירושים שונים כמו בהרבה חוקים, אין פה שאלה של ריבונות. בסוף השאלה היא כלכלית כי אנחנו רוצים למצות את מקסימום הרווחים שלנו מהים".
"תאר לעצמך שהיה מסתבר שכל ה־850 ק"מ האלה אין בהם טיפת גז, אז הייתי אומר לך מראש בוא נוותר. היות ולא ידוע כמה יש, בסוף יש שני פירושים ואולי שלושה לאופן שבו צריך למתוח את הקו לתוך הים, מבחינתנו השאלה היא כלכלית, כמה גז יש שם? עד שלא קודחים לא יודעים, יש הערכות, אנחנו מרגישים טוב עם מה שיש לנו ללבנונים אין שום דבר והם רוצים להגיע להסכם בדיוק כמונו. מי שלא רוצה להגיע להסכם זה חיזבאללה", הוסיף.
בסיום, העריך ראש המל"ל לשעבר כי לישראל "אינטרס גדול מאוד שללבנונים יהיו אסדות בים משום שככל שיהיו להם יותר אסדות יהיה להם יותר אינטרס שאף אחד לא ירה על שלנו כי ברור מה תהיה התגובה. לכן, כשאתה יוצר מצב שלשני הצדדים יש הפסד מאוד מאוד דומה באותה נקודה, לשני הצדדים אין אינטרס לפגוע בדברים האלה ויש לנו אינטרס גדול שלא יפגעו לנו בגז. חיזבאללה לא רוצה את ההסכם, אנחנו רוצים, אז בואו נעזור לעצמנו ואם צריך לוותר שם על כמה ק"מ".
סייעה בהכנת הכתבה: שני רומנו 103fm