שר הביטחון בני גנץ ביקר היום (רביעי) בקמפוס לימודי המודיעין והסייבר בנגב, והתייחס להסכם הגרעין המסתמן, בין איראן למעצמות המערב. גנץ אמר כי "הסכם שלא יחזיר את היכולות של איראן שנים אחורה, וישאיר אותה מוגבלת לשנים ארוכות קדימה – הוא הסכם שיפגע בביטחון העולמי והאזורי". זאת, לאחר שגורם מדיני בכיר תקף את התנהלות ארה"ב, ואמר כי "הם הבטיחו הסכם חזק לטווח ארוך, אך הוא לא חזק יותר מההסכם הקודם".
בכיר ביטחוני לשעבר: "בארה"ב מרגישים שישראל אשמה ביציאה מהסכם הגרעין"
בכיר אמריקני: הסכם הגרעין יאריך את הזמן שנחוץ לאיראן להשיג אורניום לפצצה
כמו כן, במהלך הביקור עם סגן שר הביטחון, אלון שוסטר, הרמטכ"ל אביב כוכבי, קצין מודיעין ראשי, תא"ל אבי קינן ואנשי מנהלת מעבר דרומה במשרד הביטחון, הדגיש שר הביטחון כי "את הדהירה של איראן לגרעין חייבים להסיג לאחור משמעותית. את מימון השלוחים שלה באזור – צריך לנתק מצינור הריאל האיראני. אנחנו נדון בנושא עם האמריקאים, ולצד זאת, ישראל תמשיך לבנות את כוחה ואת יכולותיה – בכדי שבכל מצב, תדע להגן על עצמה".
מוקדם יותר, ראש הממשלה יאיר לפיד העניק תדרוך מיוחד לכתבים זרים, בו טען כי "מה שמונח עכשיו על השולחן הוא הסכם רע". בפתח דבריו אמר לפיד, כי "לפני שבוע אירופה הציעה לאיראן את מה שהם קראו לו 'ההצעה האחרונה' לחזרה להסכם הגרעין. הם הכריזו שההצעה הזו היא Take it or leave it. האיראנים, כמו תמיד, לא אמרו "לא", הם אמרו "כן, אבל", והעבירו טיוטה משלהם עם תיקונים ודרישות נוספות".
"מאז מתקיים על זה דיון. שוב האיראנים מעלים דרישות, ושוב מנהלי המו"מ מוכנים לעשות עוד ועוד ויתורים, שוב. זה לא קורה בפעם הראשונה. מדינות המערב מציבות קו אדום, האיראנים מתעלמים ממנו, אז מזיזים את הקו האדום. אם האיראנים didn’t take it, איך קורה שהעולם didn’t leave it?", הוסיף.
לדבריו, "מה שמונח כרגע על השולחן הוא הסכם רע, שייתן לאיראן 100 מיליארד דולר לשנה, הכסף הזה לא יבנה בתי ספר ולא בתי חולים. אלה 100 מיליארד דולר לשנה שיישמשו לערעור היציבות במזרח התיכון והפצת טרור ברחבי העולם. הכסף הזה יממן את משמרות המהפכה וכוחות הבסיג' שמדכאים את העם האיראני, הוא יממן עוד התקפות על בסיסים אמריקאים במזרח התיכון, ישמש לחיזוק החיזבאללה, החמאס והג'יהאד האסלאמי, זה כסף בדיוק לאותם אנשים שמנסים לרצוח סופרים והוגי דעות בניו יורק, וכמובן ישמש לחיזוק תכנית הגרעין".
"ישראל לא נגד כל הסכם, אנחנו נגד ההסכם הזה, מפני שזה הסכם רע, מפני שאי אפשר לקבל אותו כמו שהוא כתוב עכשיו", הוסיף לפיד. בעינינו, הוא לא עומד בסטנדרטים שהנשיא ביידן קבע: למנוע מאיראן להפוך למדינה גרעינית. ההסכם הזה מסכן את עצמאות סבא"א. הוא יוצר לחץ פוליטי לסגור את התיקים הפתוחים ללא השלמת חקירה מקצועית".
רה"מ ציין כי "השבוע שאלו את רפאל גרוסי, יו"ר הסוכנות לאנרגיה אטומית, אם הוא קיבל תשובות מספקות מהאיראנים על החקירות הפתוחות. זה מה שהוא ענה: "בשום פנים ואופן לא. נכון לעכשיו, איראן לא סיפקה את התשובות הטכניות האמינות והנדרשות כדי להסביר את מקור הימצאותן של שאריות רבות של אורניום. תנו לנו תשובות: אם היה שם חומר רדיואקטיבי או אם היה ציוד שם, אז היכן הוא נמצא עכשיו?". איך אפשר לחתום על הסכם עם איראן כשזה מה שאומר הגוף האחראי על הפיקוח ההסכם? איך אפשר לחתום איתם על הסכם שנותן להם 100 מיליארד דולר לשנה פרס על זה שהם הפרו את כל ההתחייבויות שלהם?".
לטענת לפיד, "הסרת הסנקציות הגורפת על מגזרים כמו הבנקאות, מול גופים פיננסיים שמוכרזים היום כמסייעים לטרור, פירושה שלאיראנים לא תהיה שום בעיה להלבין כספים. הם יסייעו לעוד מדינות שיש עליהן סנקציות לעקוף אותן. הם יוכלו ליצור מסלול ישיר למימון הטרור. אנחנו מנהלים דיאלוג פתוח עם הממשל האמריקאי על כל הסוגיות שבמחלוקת. אני מעריך את הנכונות שלהם להקשיב ולעבוד יחד. ארה"ב היתה ונשארה בעלת בריתנו הקרובה ביותר והנשיא ביידן הוא מטובי הידידים שהיו לישראל מעודה".
את דבריו חתם באומרו כי "דיברתי בימים האחרונים גם עם נשיא צרפת וקנצלר גרמניה. עם בריטניה יש לנו שיח קרוב כמעט ברמה יומיומית. אמרתי להם שהמו"מ הגיע לרגע שבו צריך לעצור ולהגיד: "עד כאן". יחד עם זאת הבהרנו לכולם: אם ייחתם ההסכם, הוא לא מחייב את ישראל. אנחנו נפעל כדי למנוע מאיראן להפוך למדינה גרעינית. אנחנו לא מתכוננים לחיות כשמעל ראשנו יש איום גרעיני של משטר אסלאמי קיצוני ואלים. זה לא יקרה, כי אנחנו לא ניתן לזה לקרות".
גורם מדיני בכיר: "יש יותר ויתורים בהשוואה להסכם הקודם"
בתוך כך, גורם מדיני בכיר הבהיר כי: "אנחנו לא נגד כל הסכם. לא אהבנו את ההסכם המקורי, ובהסכם שמונח כעת על השולחן יש יותר ויתורים ביחס להסכם המקורי. האמריקאים דיברו על longer & stronger, זה לא קיים בהסכם הנוכחי. לא longer ולא stronger".
לדבריו, "הדרך הטובה להגיע להסכם היא לשים איום צבאי אמין על השולחן. ב-2015, ארה"ב הוציאו את הפצצות מפצחות הבונקרים כדי להראות לאיראן מה יקרה אם יסרבו. זה לא כמו מה שקורה עכשיו עם הזזת קווי אדום, אי עמידה ב-Take it or Leave it. יכולות צבאיות של ארה"ב צריכות להיות חלק מהשיחה אם רוצים הסכם longer & stronger, ולישראל גם יכולות מעצמה".
לדברי הגורם, שר הביטחון יצא מחר לוושינגטון וייפגש עם היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן ג'ייק סאליבן ושר ההגנה לויד אוסטין. "לנו ולאמריקאים יש את אותה מטרה: שלאיראן לא תהיה יכולת גרעינית. השיח בינינו הוא על הדרך להגיע למטרה הזו", הבהיר.
כמו כן, אמר כי בתוך הממשלה ומערכת הביטחון הישראלית יש עמדה אחידה המתנגדת לחזרה להסכם הגרעין. עמדה זו מבוססת על המודיעין שיש למדינת ישראל ועל תהליך קבלת ההחלטות שנעשה לפני שפנינו אל האמריקאים והשותפים האחרים בנושא. רה"מ לפיד בשיחותיו עם נשיא צרפת וקנצלר גרמניה העלה את השאלה האם נציגי האיחוד האירופאי במו"מ מייצגים את עמדת ה-E3 והאם נציגי האיחוד משתמשים במנדט שניתן להם בדרך הנכונה.
מנגד, בישראל מביעים חשש מההשלכות של הסרת הסקציות על איראן שלא נלקחו בחשבון. "אי אפשר להבדיל בין הפעולות של איראן באזור לתכנית הגרעין – במיוחד כאשר מעבירים לאיראן סכומי כסף עצומים. איראן מעבירה למעלה ממיליארד דולר בשנה לארגוני הטרור השלוחים שלה".
בנוסף, התייחס לגם לסוגית הקו הימי ואמר כי "זה אינטרס ישראלי שלבנון תוכל להפיק גז ולבנות מחדש את הכלכלה שלהם. אם נוכל להגיע לשלב בו שתי המדינות יוכלו להפיק גז – אנחנו בעד. זה הפתרון המועדף במו"מ. לכן אני לא רואה סיבה שהפקת הגז תהפוך לעימות. חיזבאללה הוא ארגון הטרור הכי גדול בעולם. ישראל חזקה ולכן זה לא רעיון טוב שיהיה עימות בנושא בו ניתן להגיע לפתרון".