אלוף (מיל') איל בן ראובן, לשעבר סגן מפקד פיקוד הצפון, התראיין היום (שני) אצל יואב מינץ בתכניתו ב-רדיו צפון 104.5FM בעקבות ההסלמה בצפון השומרון, והפיגועים אמש בבקעת הירדן ובאיו"ש, ואמר כי לפני חגי תשרי הכוננות תעלה. "סביר שנראה הרבה כוח, הרבה מבצעים. לא יודע להגיד לך אם זה יהיה מבצע ענק, מין 'שומר חומות' כזה בגדה. לא חושב שזה הכיוון. זה אזור אחר, זו פעילות אחרת", ציין.
בן ראובן הוסיף כי ישראל נמצאת בפתחו או המשכו של גל הסלמה: "אנחנו עם 11 פיגועים בחודש האחרון, שחלק מהם פיגועי ירי. אנחנו רואים פיגועים נגד חיילים. אנחנו רואים אוטובוס מתל אביב שמביא חיילים מחטיבת כפיר שהיו בחופשה, פונה שמאלה בצומת בקעות", שחזר, "אני מכיר את האזור הזה מצוין כי פיקדתי על הגזרה הזו בעבר. רכב עם לוחית זיהוי ישראלית שנוסע מאחורי האוטובוס, משפריץ חומר דליק, זורק בקבוק תבערה, יורה לעברו, עוקף אותו, פוצע את הנהג ועוד חמישה חיילים. מפקד המחלקה פעל בצורה מאד נכונה. הנהג נפצע, המ"מ תפס את ההגה והסיט אותו הצידה, ויחד עם חייל מספיקים לירות לעבר הטנדר הזה".
לשאלה האם היה פה מודיעין מקדים, כיוון שזה נראה כמו תקיפה יזומה, עם "אוטובוס שמסיע חיילים, מאיפה, מתי, מי הנוסעים", השיב הבכיר לשעבר כי התשובות יינתנו בתחקיר, אך ככל הנראה היה כאן תכנון. "יש גם שייכות לאיזשהו ארגן ויש גם ביצוע. יש פה גם מחבל ישראלי מכפר ג'דיידה-מכר ליד עכו. כלומר, רואים פה בהחלט הסלמה בכמות ובאיכות של הפיגועים", נימק.
בן ראובן ניסה לתת פרשנות למצב, ואמר ש"אני יכול להסביר את זה בכך שהחמאס וגם הג'יהאד חטפו בעזה מכות קשות והם מבינים שלא טוב להם לפעול משם, אז הם מנסים לייצר פיגועים במרחב יהודה ושומרון ויש להם גרעינים כאלה. אפשר לומר שהם מבטאים חולשה של הרשות הפלסטינית ושל מנגנוני הבטחון שלהם, כי כשהם רוצים לפעול אפקטיבית נגד הטרור הזה, הם יודעים לפעול ועושים עבודה בכלל לא רעה. חשוב לומר שצה"ל פועל מדי לילה בתוך תוכם של ריכוזי המחבלים ביהודה ושומרון וג'נין ובשכם, מה שבעבר פחות רצו, לתוך הקסבות למיניהן".
האלוף (מיל') אמר כי הטיפול בסיטואציה הנוכחית יופקד בידיו של הרמטכ"ל הנוכחי ולא של מחליפו: "לגמרי בתקופתו של אביב כוכבי. הוא ינהל את הגל הזה. זה משליך אותי לאתגרים שיעמדו בפני המחליף הרצי הלוי. חייב לומר שבעיני זו בחירה מאד ראויה".
על הבחירה בהרצי הלוי לרמטכ"ל ה-23 של צה"ל: "אני מכיר את הרצי, הוא אדם של אנשים. לא תהיה בעיה מצד אנשים אחרים בסבב התפקידים, יקבלו אותו, האיש עשה מסלול תפקידים מדהים: מפקד סיירת מטכ"ל, מג"ד, מח"ט, מפקד אוגדה, מפקד אמ"ן, סגן רמטכ"ל, מהבחינה הזאת אין לו שום בעיה. יש לו אתגרים מאד מעניינים. הוא מקבל את התפקיד בינואר אבל אחד האתגרים זה פיקוד על צה"ל במרחב פוליטי מאד לא יציב. עזה וזירת הצפון זה דבר אחר לגמרי. יהודה ושומרון זה דבר אחר לגמרי. המב"מ בסוריה ששומעים עליו כמעט מדי לילה זה דבר אחר לגמרי, בניין כוח לאפשרות תקיפה באיראן זה דבר אחר לגמרי, ונוסיף את המרחב הימי ואסדות הגז".
לסיום, התייחס בן ראובן למוטיבציה לשירות קרבי בקרב הצעירים, ולקונצנזוס החברתי הישראלי סביב צה"ל: "מדובר בנושא מאד חשוב, יצירת המוטיבציה לצעירים שלנו לשרת ביחידות הקרביות ולהישאר בצבא ברמת מ"פ ומג"דים, מול זירה טכנולוגית חשובה, ומושכת צעירים. הרבה יותר נעים לשרת בתל אביב מאשר לשרת בצנחנים אביב כוכבי דיבר על זה הרבה מאד והרצי הלוי יצטרך להמשיך. הדבר האחרון זה שמירת הקונצנזוס החברתי הישראלי על צה"ל ומפקדיו. כאשר אני שומע שמתחילים לדון בתקציב, ומתחילים לראות את מפקדי צה"ל כשודדי הקופה הציבורית, אני נחרד. מול האתגרים שעומדים לנגד עינינו, אנשים צריכים להבין שהדברים האלה מחייבים משאבים ואם אנחנו רוצים צה"ל חזק ואיכותי, אנחנו צריכים את הקונצנזוס הזה וההכרה בצבא המצוין שיש לנו ולשמור עליו".