סמל אור ישראלוב בן ה־19, לוחם חי"ר בהכשרה בחטיבת הצנחנים ותושב בת ים, נהרג הלילה מירי דו צדדי במהלך תרגיל בבסיס האימונים של החיל בדרום.
הכתב והפרשן הצבאי של "מעריב", טל לב רם, שוחח הערב (שלישי) עם איתן כבל ואריה אלדד ב-103FM והתייחס לאירוע הטרגי. "הפרטים פשוט כואבים בנסיבות בהן האירוע מתרחש. תרגיל מחלקה בסיסי, שבוע מלחמה של פלוגה, במקרה הזה המחלקה עושה תרגיל רטוב. הכי פשוט שיש, אפילו לא רתק, איגוף של כוח לקראת דילוג ואחרי זה הסתערות שאמורה להיות אל היעד. יש קציני בטיחות שנמצאים, אפילו הסמג"ד שם, יש סימון של הדלגן, של אור שנפל. זה הבן אדם שאמור לזהות לכוח שיורה מהרתק את הכוח שבה מזווית אחרת לעבר אותם יעדים", אמר בפתח דבריו.
עוד הסביר כי "לכן בהתאם לזה שאתה מזהה את אותו דגלן בלילה, שהוא מסומן, בהתאם לזה ולפי מדידה של טווחי בטיחות אתה יכול להמשיך לירות אל היעדים, כאשר הכוח המסתער נמצא גם הוא בדרכו אל היעדים. כאן קורה האסון, מסיבה שאינה ברורה, אחד הקלעים שיושב באותו רתק, 250 מטרים, למעשה יורה בדגלן, באור. כנראה ממה שאנחנו מבינים הוא זיהה בטעות, לא יודע איך, את הסימון של אור כדגלן בלילה כמטרה. עכשיו יצטרכו לבדוק הרבה מאוד דברים, את המיומנות של הכוח, האם היו את כל הנהלים המחייבים".
לדבריו, "מבחינת סימון של כוח מאגף היה תקין, מיקום של מפקדים היו בסדר, אבל אנחנו מכירים את החיים - כשמתחקרים אירוע כזה אתה בדרך כלל מוצא עוד פרטים שמעלים נסיבות נוספות. דווקא ברגע שיש כוח רתק תמיד יש הקפדה, והיה אישור לירי, לכן אני גם לא זוכר, אני מניח שהיה בהיסטוריה משהו כזה, אני לא זוכר אירוע שהפגיעה היא מהרתק אל הדגלן עצמו. אין לי הסבר מלא לאירוע, אירוע שיצטרכו לתחקר".
לאור תאונת האימונים הקשה, תהו צמד המגישים האם קיימת ירידה השנה במספר הנפגעים כתוצאה מתאונות מסוג זה, ולב רם השיב: "אני לא רואה בטח לא עלייה, אבל אני לא חושב שזה נתון שניתן למדוד אותו כי צבא היבשה מתאמן הרבה פחות. יכול להיות שזה אולי חלק מהעניין. מדובר על יחידה במסלול, לא בטירונות. הכול מוביל גם למה שקורה בשנה וחצי האחרונות, רוב הזמן הגדודים הסדירים בפעילות מבצעית ביו"ש".
"אסור לתת לאויבים שלנו לעשות טרור בתודעה"
בהמשך, התייחס לב רם להודעת משרתי המילואים אשר הודיעו כי יפסיקו להתנדב: "יש שתי הודעות, מכתב אחד הוא של יחידה מובחרת מאוד, שאני לא יודע כמה מהם עושים את המילואים כלוחמים, אבל האמירה היא לא אמירה שמפסיקים להתאמן אלא אם יעברו כך וכך. אנחנו מדברים על שלדג, זו הראשונה. יש עוד מכתב נוסף של קציני מטה במילואים. מה שאומרים בצבא, שכל עוד הדברים בהצהרות, מכתבים, נאומים, ראיון בתקשורת, יש אמירה ערכית, אולי נגיד אותה אבל אנחנו לא מתייחסים לאירוע של הצהרה כסרבנות. הנקודה היחידה שנתייחס לאירוע כסרבנות זה שאתה מזמין מישהו למילואים והאיש אומר לך 'אני לא מגיע לאימון'. בעניין הזה אין לי נוסחת פלא".
"מעניין שהצבא מוותר על העבירה החמורה לכאורה, המרדה, ויהיה מוכן להתעסק עם היעדרות", טען פרופ' אלדד, ולב רם ביקש לחדד: "כאן זה נושא מורכב מאוד. הם פרטיים, מתנדבים. אם יעודדו סרבנות ויגידו לצעירים ולקבע לא לשרת, אני לא יודע איך הצבא יגיב. אבל בעניין זכות המחאה הצבא מאוד מאוד נזהר. השורה התחתונה היא פשוטה, וזו אמירה רשמית של הצבא - שהצהרות, אמירות ודברים שונים בזכות המחאה של אנשים שמתנדבים לצבא או עושים שירות מילואים, אירוע או התייחסות לאירוע כסרבנות רק במקרה שבן אדם יגיד 'אני לא מתייצב' ולא יגיע למילואים. זה מה שהצבא קובע, זה הכלי שהוא נותן למפקדים, והוא לא קובע נוסחה - הוא אומר שכל אירוע ייבחן באופן אישי".
לסיום, הדגיש לב רם כי "אני לא מזלזל, ומצד שני אסור לתת לאויבים שלנו לעשות טרור בתודעה, שני האיומים המרכזיים כרגע זה ירי ורצח של ישראלים בכבישי יהודה ושומרון, וסיפור מטעני החבלה. ישראל אינה מעוניינת כרגע במבצע בשומרון".
סייעה בהכנת הכתבה: שני רומנו 103fm