רמ"ח שבויים ונעדרים באמ"ן לשעבר סא"ל (מיל') אבי כאלו התייחס היום (חמישי) ב-103FM על ההצעה להפוגה באש ברצועת עזה בהובלתה של ארה"ב, על מנת להתקדם בסוגיית החטופים.

240 דמויות ברזל: המיצב המצמרר לשחרור החטופים
המשפחות הכואבות במסר תקיף לרה"מ: "הפסקת אש - רק בתנאי החזרת כל החטופים והנעדרים"

לשאלה עד כמה ישראל צריכה להיות גמישה, ענה: "אין לנו את התמונה המלאה. יש יתרונות וחסרונות, המאזן גם במקרה הזה הוא מורכב. מחד כמובן לשחרור של אזרחים זרים, ודאי גם של בעלי אזרחות כפולה שחלקם ישראלים. יש ערך בהיבט של התנעת התהליך הזה, בעצם קיום המנגנון, בעצם הזרמת מים בצנרת הזו של המו"מ כדי שיניעו וייצרו חוויית הצלחה לשני הצדדים ויוכלו אולי לאפשר התקדמות. הצד השלילי זה העניין שכמובן קשור בזה שלא ישוחררו יותר מדי כנראה אזרחים ישראלים בפעימה כזו, יכול להיות שישוחררו האוכלוסיות היותר מוחלשות, אבל עדיין התמונה לא תהיה מלאה ולא תאפשר בוודאי התקדמות משמעותית או פתרון של הסוגיה עם הכמויות האדירות של החטופים שיש בידי חמאס". 

עוד המשיך והוסיף באותו נושא: "בניגוד למשאים ומתנים בעבר בתחום הזה, הפעם הכול כמעט בחוץ ובפרקי זמן קצרים מאוד ותחת לחימה ועם עשרות משפחות שחשופות לאירוע הזה. אנחנו במקום שבו למעשה אין לנו יכולת לנהל את הדיאלוג הפסיכולוגי הזה שחמאס מנהל איתנו ויש חשיבות עצומה בחוסן. זה נשמע אולי קצת קלישאתי ומרוחק, אבל יש לכך ערך רב בייצוא מציאות מאפשרת בתוך המשא ומתן, החוסן הזה שמאפשר לנו לנסות ולקדם תהליך כמה שיותר מהר וכמה שיותר בטוח ומהימן אגב, גם המהימנות חשובה כאן להשבת החטופים". 

המרואיין נשאל כיצד חמאס ינצל את הפסקת האש, והשיב כי "הוא יכול עכשיו לנסות ולקחת את האירוע הזה, לאושש את כוחותיו, למלא מצבורי נשק, להכין את הכוח להמשך פעילות, יש הרבה מאוד מעלות בדבר הזה וכמו תמיד המציאות היא מורכבת ולעולם לא יהיה פה 1 או 0. מצד שני, יש פה יתרונות לישראל, לכאורה אפשר בתוך הסכם כזה למשל לקבוע שחמאס ימפה עבורנו את מצבת החטופים שבידיו. לא הבנתי שבידי ישראל למשל יש תמונה כזו. אני גם לא משוכנע שבידי חמאס יש תמונה כזו, בוודאי כשאנחנו יודעים שגם חטופים מוחזקים למשל בידי הג'יהאד האסלאמי, בידי אזרחים זרים כפי שפורסם".

על בי"ח שיפא והפצצתו האפשרית, ציין: "כל אמנות ז'נבה לדורותיהן נוסחו בעידן של מערכה סימטרית בין צבאות ואנחנו באירוע אחר לחלוטין כבר עשרות שנים. הפתרונות לכאורה קיימים ממה שאנחנו מכירים של הקמת בתי חולים שדה, של הרחבת המסדרונות ההומניטריים. אם הפצועים לא יוצאים, אפשר ללכת לשיטה של 'הקש בגג' לבית חולים, לא במובן האלים של המילה, של 'תתקשרו, אחרת אנחנו מפציצים', אלא יותר יצירה של תקשורת ונרטיב שיש פה סממנים של הפעלת כוח. המורכבות המבצעית והמשפטית בהקשר הזה היא חסרת תקדים". 

לסיום, סיכם: "הולך ומצטייר ערך של יצירת ממד שובר שוויון מערכתי סביב בתי החולים, זה לא עניין שהוא בהכרח בטובתנו, והוא גם בוודאי לא לטובת החמאס, חלק מהדימוי שלו כארגון משיחי, ג'יהאדיסטי, דאעשי, האתגר הזה יחייב חשיבה מבצעית יצירתית אחרת וכמובן מענה הרבה יותר נקודתי מאשר הפעלת אש למשל מהאוויר, אלא יותר באמצעות כוחות מיוחדים ויחידות מיוחדות, דברים שגם תוארו בקצרה בתקשורת". 

סייע בהכנת הכתבה: אמיתי דואק, 103FM