מתחילת התמרון הקרקעי ברצועת עזה, מלווים הרופאים והמטפלים של חיל הרפואה, באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, את הכוחות הלוחמים. בכל מסגרת לוחמת מדרג הפלוגה מתלווה מטפל בכיר (רופא/פרמדיק), זאת על מנת לספק מענה רפואי מיידי לפצעים קרוב ככל הניתן לרגע פציעתם. צה“ל הצבא היחיד בעולם הפועל בשיטה זו.
נכון לשבוע האחרון, כ-410 מטפלים בכירים משתתפים בתמרון הקרקעי, ומתוכם כ-53 מטפלות בכירות (רופאות / פרמדיקיות). לראשונה בשדה הקרב המודרני, חיל הרפואה מצייד את הרופאים המלווים את הכוחות בתוך רצועת עזה במנות ״דם מלא״, כדי לאפשר מתן מנות אלה לפצועים סמוך ככל הניתן לנקודת הפציעה, בעיתוי שבו הוא הכי משמעותי עבור הפצועים. דם מלא הוא נוזל ההחייאה הטוב ביותר שקיים כיום, והשימוש בו במלחמה הוא תוצאה של תהליך ארוך שקיים חיל הרפואה בצה״ל בשיתוף עם בנק הדם.
עד כה, כ-3,200 חיילים פצועים טופלו על ידי כוחותינו, והתבצעו כ-1,700 פינויים רכובים וכ-430 פינויים מוסקים. זמן פינוי ממוצע עומד על כשעה ו-6 דקות. כ-100 מנות “דם מלא” ניתנו בשטח, כ-470 חוסמי עורקים הונחו ו כ-100 פצועים קיבלו מנת פלזמה. כ-60,150 מנות דם הותרמו ע”י גדוד שירותי הדם.
כתבנו לענייני רפואה ד"ר איתי גל מוסיף כי דם מלא הוא שקית עירוי המכילה ריכוז של כדוריות דם אדומות. הוא ניתן בעירוי לתוך הווריד בעת איבוד דם מסיבי של פצועים, כשסוג הדם הוא ״או״ שמאפשר מתן דם לכל סוגי הדם. העירוי נשמר בצידניות קירור שמחזיקות את הדם למשך מספר שעות והוא טיפול הסטנדרט בענף הטראומה בפצועים קשים שמגלים סימנים של הלם המתבטא בירידת לחץ דם וסכנת חיים.