סרטון מנהיג חמאס במנהרות: סא"ל (מיל') אלון אביתר, מומחה לזירה הפלסטינית, התראיין לאודי סגל וענת דבידוב ברדיו 103FM על התיעוד החדש של מנהיג ארגון הטרור חמאס ברצועת עזה, יחיא סינוואר, בתוך מנהרות חמאס, והסביר מה יכול להשפיע על ארגון הטרור.

גם נתניהו יודע: 2.5 מיליון העזתים הם על תקן פצצה מתקתקת | רן אדליסט
מתחת לחגורה: דובר צה"ל פגע בנקודה הכי רגישה של סינוואר

"אי אפשר להתעלם מכך שהלחץ הצבאי נותן את אותותיו, גם בהקשר התפקוד של הארגון, יכולת השליטה שלו בשטח וגם בהקשר לניהול המערכה מתוך המנהרות", אמר. "מוקדם לומר האם באמת אנחנו נמצאים כאן בנקודה קריטית בזמן, בכל מה שנוגע לאינטרס הישראלי להוריד את חמאס מהעמדות הקשיחות שלו בעסקה. הם שומרים על ערפל בכל מה שנוגע למידע האמיתי שיוצא מקהיר, מהשיחות, ושבינתיים בהילוך ראשון אני לא מתרשם שהם לפני סיכום כזה או אחר".

"מה שאנחנו כאן תפסנו אתמול כמשמעותי, סינוואר ובני משפחתו רצים במנהרות, בפועל אין לזה שום אפקט", טען. "מעבר לכך שהסרטון אכן לא רלוונטי להיום, יש פה מהצד הישראלי ניסיון לשלוח מסר ולהפעיל לחץ, 'אנחנו עוקבים אחריך, מי בני המשפחה שלך ואיך אתה זז ממקום למקום'. עניינית כרגע ארבעה חודשים לאחר התרחשות האירוע במנהרה, אני לא חושב שיש לזה איזשהו אפקט".

הוא הוסיף, "כמו שאני רואה את הצד החמאסי בעניין, זה אפילו לא מכה קלה בכנף. גם אם אנחנו נראה מחר סרטון מנובמבר ומחרתיים מדצמבר, לא נראה לי זה מה שיטה את הכף מבחינת הלחץ".

תיעוד יחיא סינוואר במנהרות החמאס (צילום :דובר צה"ל)

הוא טען שכעת "אנחנו נמצאים בשלב שבו יש שפה נוספת - לוחמה פסיכולוגית משני הצדדים. אני רואה את זה גם בתקשורת הערבית. המדיה הערבית עמוסה במאות דיווחים, סרטונים, גם על מצב החטופים, על היכולת התפקודית של החמאס, וגם על התמריצים שהם מקבלים מכך שישראל מראה לכאורה בראייתם חולשה כזו או אחרת. כל לוויה מסוקרת שם באופן די אינטנסיבי", אמר.

להבנתו באשר לסיוע לאזרחי הרצועה, "גם האו"מיניקים בורחים מהטיפול בסיוע ההומניטרי. יש בהחלט נקודה שבה ישראל לא מצליחה או לא מנסה ללחוץ כמו שצריך", והוסיף כי לטענתו אין לזה השפעה על ארגון הטרור: "בסוף, כל מה שקשור להנעה של האוכלוסייה, במצב הומניטרי קשה, גם אם מחר יהיו עוד תמונות קשות מעזה בינתיים אין לזה אפקט על הנהגת החמאס, בוודאי לא כמו שהיינו רוצים".

באשר לעמדות חמאס באשר לסיום הלחימה, הוא אומר כי מדובר בתזוזות מאוד מינוריות, אבל לא דרמטיות. לטענתו, "הגורם הראשון שיכול להשפיע זה חיסולים - כשאנחנו נגיע לחמישייה הפותחת ברמה המעשית, בינתיים לא הגענו לטופ 5". הוא הוסיף כי הדבר השני שיכול לשמש כמנוף לחץ, "זה לנסות ולהגיע כמה שיותר גם לחילוצים של חטופים", אמר בהתייחס למבצע החילוץ שנעשה ברפיח של שני החטופים פרננדו סימון מרמן ולואיס הר.

הוא טוען כי לחץ חיצוני הוא הגורם השלישי והנוסף: "גם הלחץ הקטארי וגם הלחץ המצרי לא מרשים במיוחד, לפחות לפי מה שאני מתרשם כרגע", אומר. לטענתו, הלחץ לא נוגע להם בנקודות תורפה במשמעותיות. "ישראל בהקשר הזה יכולה לצפות, לפעול ללחץ קטארי מצרי עוד יותר משמעותי על חמאס. אלו המנופים שיש".

ראש ממשלת קטאר (צילום: Jacquelyn Martin/Pool via REUTERS)
ראש ממשלת קטאר (צילום: Jacquelyn Martin/Pool via REUTERS)

הוא המשיך ואמר באשר להתקדמות בדרום הרצועה, "בהקשר הצבאי, פעולות צבאיות נמשכות גם בחאן יונס וגם ברפיח יש להם אפקט. האם זה מעביר את החמאס מעל החומה? אני חושב שעוד מוקדם לומר זאת". עם זאת אמר, "אני חושב שבכל מה שנוגע לפעולות שהצבא עושה, והן מוצלחות, גם בכל מה שנוגע לשליטה, ניסיון ישראלי לשלוט בסיוע ההומניטרי שם אין לנו הצלחות גדולות, לנהל מנגנון בתוך רצועת עזה - בינתיים זה ללא הצלחה".

"למרות כל הלחץ הצבאי המשמעותי מאוד וההישגים גם בחאן יונס וגם ברפיח, ונחישות ישראלית שמשודרת כלפי חוץ לגבי פעולה באזור הדרומי, ישראל לא משדרת שהיא מרימה ידיים וגם לא נרתעת מהלחצים שמצרים מפעילה - ובינתיים לא ראינו אותם יורדים יותר מדי שלבים בסולם", סיכם.

סייעה בהכנת הכתבה: שני רומנו 103fm