עמית סופר, ראש המועצה האזורית מרום גליל, שוחח היום (רביעי) עם ינון מגל ויוסי יהושוע ברדיו 103fm ושיתף בדאגת תושבי הצפון ומצוקת העסקים באזור, זאת על רקע 100 הרקטות שנורו אתמול לעבר ישראל על ידי חיזבאללה.
"הצבא מאבד לא מעט מפקדים ולוחמים": המכה שבצה"ל לא מדברים עליה
חיזבאללה פגע בבטן הרכה של ישראל כמה פעמים | הרשימה המלאה
"אנחנו היום, גם אחרי יום של ריבוי תקיפות, כמו שאתמול התעוררנו למטח טילים מאוד כבד לעבר אזורינו", אמר בפתח דבריו. "לצערנו אנחנו מכירים היטב את סדר הדברים, את הדיאלוג בנינו לבין החיזבאללה - החיזבאללה יורים, צה"ל מגיב, צה"ל מחסל בכירים, ואנחנו כמובן שמחים אבל אז תגובת החיזבאללה לא מאחרת להגיע. זו הדינמיקה".
בהמשך פירט על גבולות הגזרה של המועצה: "מרום הגליל פרוסה על שטח מאוד נרחב. זה מתחיל מהגבול ממש הצפוני, דוב"ב, אביבים, וממשיך לגזרה של דלתון, ספסופה, מירון ועד הציר של אמירים ועד ליד כרמיאל וליד טבריה. כמובן, מצב מאוד מורכב. יישובים במצבים שונים, יש מפונים עם האתגרים הגדולים, יישובי קו עימות שלא פונו, ושאר היישובים שפשוט סופגים את הפגיעה הכלכלית האדירה שכל הצפון חווה במערכה המתמשכת הזו.
מפונים כרגע שני יישובים, דוב"ב ואביבים, למעלה מאלף תושבים. זה בהחלט אתגר, לצד האתגר הביטחוני זה האתגר הכלכלי. בעיקר הענפים המרכזיים כאן, התיירות והחקלאות. חווים פה פגיעה מאוד מאוד קשה. יש את הפיצוי שכרגע המדינה מעניקה ליישובי קו עימות, אבל יש ישובים שמעבר לתשעה הק"מ שנמצאים וחווים פגיעה מאוד קשה. ולצערי כרגע הם לא נכנסו למתווה, דיברנו גם עם שר האוצר. היום, בינואר פברואר, הפסיקו את הפיצוי לכלל המדינה והם לא מפוצים. הם היום נמצאים עם אפס הכנסה, תושב אתמול שוחח איתי, עם חווה עם 100 עובדים, אפס הכנסה, שהוא נאלץ עכשיו לפטר את כלל העובדים. היום משרד האוצר אומר 'תשמע, היישוב הזה מעבר ל־9 ק"מ'. אז היה שיח שייצרו לפחות בתיירות מתווה ייחודי, אבל זה עדיין לא קורה.
עוד התייחס להיערכות לקראת שנה הבאה: "זה הרבה יותר מורכב. המלחמה בצפון הולכת ומתעצמת, וברור לכולם שהמערכה תהיה ממושכת. בין אם תתפתח מלחמה כוללת או לא, והרבה אי וודאות ומפונים שיודעים שהם לא חוזרים הביתה. אני כן חושב שכעת אנחנו צריכים קצת לחשוב ולחרוג מהישראליות המוכרת של אלתור ומציאת פתרונות תוך כדי - בואו נחרוג קצת ממנהגינו, נתכנן קצת יותר. כבר להקים מנהלת שתפקידה יהיה למנוע את נטישת הצפון. כדי לתקן את הנזקים האלו יהיה מאוד מאוד קשה. המנהלת תעסוק בפריזמה הכלכלית, האזרחית. אני חושב שבחזית הצפונית האיום כנראה יישמר בכל תרחיש, בניגוד לחזית הדרומית, ולכן האתגר ההתיישבותי ימשיך להיות כאן לצד האתגר הביטחוני.
לכן אני חושב שעם כל הכבוד, יש מנהלת אופק צפוני שעושה עבודה במענה הנקודתי של ביטחון בקו עימות, אני מדבר על משהו הרבה יותר אסטרטגי ונרחב - מנועי צמיחה, לפתור את הנושא של תחנת רכבת, עוגנים כלכליים מאוד משמעותיים כאן בצפון. עד היום לא ראו את הצפון, התמקדו באזורים מסוימים בארץ, ידענו לפתח את הנגב, את יו"ש, עד היום הצפון היה במקום אחר. והיום, עם האתגר כרגע הביטחוני, אחרי שבעה באוקטובר, אחרי פינוי התושבים, צריך כבר היום לחשוב על היום שאחרי בצורה הרבה יותר אסטרטגית ויפה שעה אחת קודם".
סייעה בהכנת הכתבה: שני רומנו 103fm