נמאס להם לחכות: על רקע המחאה המתגברת בצפון לאחר שהתושבים מפונים מבתיהם כבר 222 ימים ללא אופק והשמועות על כך שתאריך הפינוי יוארך עד ה-1 בינואר 2025 אך טרם פורסם מסמך רשמי בנושא, יו"ר מושב מרגליות שנמצא כ-600 מטרים מהגבול, איתן דוידי, התראיין הבוקר (רביעי) לאודי סגל וענת דוידוב ברדיו 103fm.

שלושה ראשי רשויות בצפון: "אם אנשים לא יגורו פה - לא תהיה מדינה"
במחנה הממלכתי כועסים: "צריך בחירות בהקדם, לאן נתניהו לוקח את הספינה?"

זאת לאחר שתושבי הצפון פתחו במהלך שבו הם קוראים ליישובי הצפון להתנתק מהמדינה. דוידי התייחס לדברים: "אם להיות מציאותיים, זה יותר הצהרת כוונות, אבל מעבר לזה אנחנו לא יכולים באמת לעשות את זה כי מדינת ישראל עושה את זה יופי יופי, מתנתקת מאיתנו בצורה בלתי רגילה", אמר בעצבנות.

בהתייחס לממשלה הוא אמר: "90 אלף תושבים מחוץ לבתים. תבואו, תבקרו, תראו את עצמכם. אתם לא עושים שום דבר, אז לפחות תבואו ותביעו סולידריות. זה מתחיל מהדברים הקטנים וזה הולך ומחלחל לדברים הגדולים. מישהו שמע מרה"מ או משר הביטחון מה הכוונות שלו לגבי הצפון?".

"אתמול נהרג אזרח באדמית. אתם מבינים שהאזרחים שמגיעים לפה חשופים יותר מהצבא שנמצא פה? האזרחים ביישובי הגדר הם אלה שמסתובבים על הגבול, באים לעשות את הפעולות שלהן הם נדרשים, ואנו חשופים יותר מכל אחד אחר. זה שלא פוגעים בנו, זה רק כי חיזבאללה עוד לא החליט להרוג אותנו. הם לא פוגעים בנו כי הם לא רוצים להסלים את האירוע. שאף אחד לא יתבלבל".

שברי היירוט שנפלו במושב מרגליות (צילום: שימוש לפי סעיף 27א')
שברי היירוט שנפלו במושב מרגליות (צילום: שימוש לפי סעיף 27א')

הוא המשיך והסביר על הכפרים מעל היישוב כי מדובר בכפרים שנשלטים על ידי חיזבאללה, ונמצאים כ-600 מטרים מהיישוב. "לעשות הסכם על הסכם לא יוביל שום דבר. כולנו יודעים שמטרת חיזבאללה ורדואן (הכוח המיוחד של חיזבאללה שמיועד לחדור את הגבול), זה לעשות פיגוע ראווה לא פחות גדול ממה שהיה ב־7 באוקטובר".

אז התושבים יחזרו?
"תלוי איך ייגמר האירוע. אנחנו לא מחרחרי מלחמה, אך אין לנו ברירה אחרת אלא להגיע לדרום לבנון כדי להסיר את האיום. הפכנו להיות אלה שמגורשים מהבתים שלהם. אם לא נסיר את האיום לא נגיע למצב שבו אנו בטוחים במקום בו אנו נמצאים. אנחנו כן רוצים לחזור לפה. אני לא רוצה שאנשים יעזבו, אנו רוצים להחזיר אותם למצב ביטחוני טוב יותר. ממשלת ישראל מחויבת לנו, יש בינינו הסכם. אנחנו אמורים לתפוס את השטח, לעבד את הקרקע עד הסנטימטר האחרון מחויבים לדאוג לביטחוננו. כרגע הם מפרים את ההסכם ברגל גסה".

חברי כיתת הכוננות של מרגליות בקריית שמונה (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
חברי כיתת הכוננות של מרגליות בקריית שמונה (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)

"המדינה איבדה את הצפון כבר לפני שבעה חודשים, והיא לא עושה שום דבר כדי להחזיר את התושבים", ביקר דוידי את הממשלה. "אנו רוצים לדעת מה היא מתכננת לנו. אתם חושבים שמישהו אמר לנו שהולכים להאריך את השהייה במלונות מסיבה כזו או אחרת? מישהו בא ודיבר איתנו? אף אחד לא מדבר איתנו, אף אחד לא מתעסק איתנו, זורקים לנו עוד 3 חודשים, עוד 4 חודשים. זה ניתוק מהשטח, מהעם. זה הניתוק האמיתי".

"למה לא אכפת לרה"מ מהחטופים שנמצאים בעזה? אנחנו רואים שהממשלה מתנהלת כאילו לא קרה דבר בצפון ואל קרה דבר בדרום, בצורה בה היא בוחרת להיאחז בשלטון והשמירה על הקואליציה, זה בראש מעייניה. הצפון לא מעניין אותה", סיכם.

"בושה שזה ראש הממשלה שלנו"

נזכיר כי לפני שבוע נחשף כי ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בישיבת הקבינט, כי ה-1.9 הוא אינו תאריך יעד לחזרה לצפון, ושאל: "מה יקרה אם יחזרו כמה חודשים אחרי?". את הדברים אמר בישיבת הקבינט שבה הוחלטה פעולה ברפיח.

בתגובה, ראש המועצה המקומית מטולה, דוד אזולאי, שוחח עם ליאת רון ב-104.5fm על אמירתו השנויה במחלוקת: "בושה שזה ראש הממשלה שלנו. לצערי הרב הוא קיבל החלטה מכוונת כדי למרוח את המלחמה כדי לדחות את הבחירות".

תושבי הצפון בהפגנה ביום העצמאות 2024 (צילום: דוברות מטה אשר)
תושבי הצפון בהפגנה ביום העצמאות 2024 (צילום: דוברות מטה אשר)

"התוכנית ביום העצמאות היא להכריז על 'מדינת הגליל', מדינה עצמאית עד שמדינת ישראל תיזכר שיש לה חבל ארץ כזה. מקווה שילכו איתי כל ראשי הרשויות המפונות, ולעשות מהלך שאומר חוץ מגורמי ביטחון חירום שחייבים להיכנס ל'מדינת הגליל' אף אחד לא ייכנס ולא ייצא".

מאבדים סבלנות?
"כן. זה לא רק תושבי מטולה, זה בכלל תושבי הצפון. שכחו אותנו ולא בבית. לא קורה פה כלום - ואני מדבר רק על ביטחון, בכלל לא מדבר על כלכלה".

סייעה בהכנת הכתבה: מיכל קדוש, 103fm