מה לא נכתב על מהלכי המלחמה מאז השבעה באוקטובר? מיליוני מילים, מאות אלפי תמונות, סרטים, דיווחים, עדויות, פרשנויות ודעות.

"להמציא מחדש": כך מתמודדים בסיירת מטכ"ל עם אתגרי המלחמה הלא שגרתיים
אחות התצפיתנית שמופיעה בסרטון: "היחידה שפנתה אלינו הייתה שרה נתניהו"

ריח המוות. רעש מנועי וזחלי נגמש "האכזרית", של חוליית פינוי הנפגעים של גדוד הצנחנים 202, נישא על רקע הדממה הנשמעת, כאשר הגענו ללב מחנה הפליטים. האכזרית  ניידה קבוצה של כתבים מגבול ישראל לעומק שטח הלחימה במחנה הפליטים ג'באליה. כבש האחורי ירד וחשף את המציאות.

אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>

ההרס ניכר בכל פינה, קולות הפצצות מטוסי הקרב, רעמי התותחים וקולות הנפץ הקפיצו את הלב ברגעים הראשונים כאשר רגליי נחתו על חולות הפודרה שיצרו המרכבות של צה"ל. היכן שהיה עד לפני שבועיים הרחוב הכי סואן בג'באליה. מהר מאוד מתרגלים לקולות המלחמה, גם לנוף החורבן העין מסתגלת. אבל הריח. ריח המוות! לזה אי אפשר להסתגל. אי אפשר לתאר אותו במילים. גם אחרי כמה מקלחות ריח המוות נדבק ולא יוצא. גם לא במילים בטקסט שאני מעלה כאן.

לוחמי חטיבת הצנחנים, יחד עם לוחמי חטיבה 7 של השריון ולוחמי חיל ההנדסה, חזרו לפני שבועיים לג'באליה. בשתי הפעמים הקודמות מאז השביעי לאוקטובר, צה"ל פעל והשמיד את מערכי החמאס בכמה שכונות במרחב ג'באליה, אבל לא נכנס ללב מחנה הפליטים, למעוז של החמאס, במקום שבדיוק שם הוא נולד. שם הוא ירה את המהלך הראשון של האינתיפאדה הראשונה ב-1987. 

"כשנכנסנו למרחב הלחימה הזה, אמרו לנו שיש כאן מנהרה מאוד משמעותית של החמאס. לא אמרו לנו שיש בה חטופים או גופות. גם לא ידעו להצביע איפה בדיוק הפיר שלה", אומר אחד מלוחמי הצנחנים 202.

"אני זוכר היטב את הדיווח של מפקד פלוגת "חץ" רס"ן גל שבת ברשת הקשר, של הגדוד, כאשר אמר 'מצאנו פיר של מנהרה'"- מספר מפקד הגדוד סא"ל אלמוג רותם.

סמטאות ג'באליה (צילום: אבי אשכנזי)
סמטאות ג'באליה (צילום: אבי אשכנזי)


לוחמי פלוגת "חץ" של הצנחנים נכנסו למבנה בסמטה הצפופה. הם נתקלו בהרבה מאוד אש של המחבלים לעברם. הלוחמים נתקלו בטווחים קצרים. כל זירת הלחימה של הגדוד היא כמה עשרות עד מאות מטרים במרחב אורבני מהצפופים בעולם. "הם עשו הכל כדי לשמור על המנהרה הזאת, שהיא נכס אסטרטגי מבחינתם", אומר מפקד הגדוד.
 
חיילי הצוות בפיקודו של סרן רועי בן יעקוב נכנסו לבית והגיעו לחדר השינה השני מתוך ארבעה. בדירה הם ראו משהו שעורר את חשדם. הם הבחינו במיטה צמודה לקיר, לפניה היה פרוס שטיח וכשנעמדו מעליו זיהה אחד הלוחמים כי יש שינוי ברקיעת הנעליים הצבאיות ברצפה. הוא הסיר את השטיח, והלוחמים גילו מכסה פח מרובע שכיסה את הכניסה למנהרה, שירדה לעומק של עשרה וחצי מטרים.

פיר המנהרה שנחשף (צילום: אבי אשכנזי)
פיר המנהרה שנחשף (צילום: אבי אשכנזי)


הכוח מיהר לדווח על מציאת המנהרה ומיד המשיך בסריקות ובלחימה. יממה לאחר מכן, נפגע בהתקלות מפקד הפלוגה רס"ן גל שבת. הוא נפצע קשה ובשבוע שעבר נפטר מפצעיו. את הפיקוד על הפלוגה קיבל סגנו. כמה שעות לאחר ההתקלות שבה נפגע המפקד, נכנס הכוח ל"בית הסמג"ד". לוחמי שני טנקים של גדוד 82, שפעל עם הכוח, זיהה את אחד הלוחמים בטעות והם ירו שני פגזים מהם נהרגו חמישה לוחמים,  בהם מפקד הצוות סרן רועי בן יעקוב שחשף את המנהרה.

החמאס הפיק לא מעט מהלחימה מול צה"ל בחודשים האחרונים וגם סיכל תורת לחימה שבה צה"ל השתמש בעבר. כך למשל, כדי לחמוק מהיתקלויות בסמטאות, הוא לא רק משתמש במנהרות לנוע בשטח אלא הוא פותח נתיבי מעבר בין קירות בתים וחומות בחצרות.

"האויב מנסה ללמוד אותנו, אבל אנחנו לומדים אותו טוב יותר ופוגעים בו למרות כל נסיונות שלו לחמוק מאיתנו" אומר אחד ממפקדי הפלוגה של גדוד 202.

בצה"ל אומרים כי הנחישות של מפקד צוות ביחידת יהלום של חיל ההנדסה הביאה למציאת הגופות. בתחתית הפיר הסתעפה מערכת חדרים. לוחמי ההנדסה ירדו וסרקו תוך סיכון עצום. "רס"ן י' התעקש לחפור בידיים, הוא לא וויתר עד שהגיע לגופות. התעקשות שלו הביאה לתוצאה", אומר סא"ל אלמוג רותם, מפקד 202.

לוחמי צה''ל במחנה הפליטים בג'באליה (צילום: אבי אשכנזי)
לוחמי צה''ל במחנה הפליטים בג'באליה (צילום: אבי אשכנזי)


לוחמי הגדוד לא נחים לרגע והם נחושים להמשיך. מפקד הגדוד יצא הביתה לפני שבועיים. הוא ביקש מהרופאים בבית החולים בצפת לתת לאשתו זריקות זירוז ללידת בתם השנייה. "ידעתי שאנחנו יוצאים למבצע. רצתי להוביל את חיילי, הוא אומר. דקות לאחר הלידה הוא כבר היה בדרך דרומה לשטחי הכינוס של הגדוד.

אבל הוא לא היחיד. הלוחמים מספרים על זה שהם נחושים להמשיך בעוצמה הלחימה. מאחד החלונות, מביטים לוחמי מילואים של ההנדסה שאומרים: "לא נותנים לנו להמשיך ביותר עוצמה… אנחנו פה רוצים להתקדם להכריע".