ארגונים שיעיים חמושים בעיראק, הנתמכים על ידי איראן, הגבירו בשבועות האחרונים את ירי רקטות וטילים לעבר ישראל. על אף שההתקפות, לרוב ממרחק של מאות קילומטרים, לא נתפסות על ידי גורמים בישראל ובמערב כמהוות את אותה רמת איום על ישראל כמו תקיפות נקודתיות של חמאס וחיזבאללה, הן גדלות בהיקפן וברמת התחכום שלהן ומעלות בנוגע להסלמה אזורית אפשרית.

בלבנון קיבלו את ההודעה הדרמטית: זה המועד שבו ישראל תפתח במלחמה | דיווח  
חדשות טובות לישראל? סקרים בבריטניה חוזים: צפוי מהפך מטלטל בבחירות

התקיפה בגבול עיראק-סוריה. צילום: רשתות ערביות

מרבית הטילים המדוברים יורטו על ידי מערכות ההגנה האוויריות של ישראל וארה"ב, אך לפחות שניים מהם פגעו במטרותיהם.

סוכנות הידיעות רויטרס מציגה ראיונות עם למעלה מתריסר אנשים, כולל מקורות בקבוצות חמושות עיראקיות ופלגים אחרים ברשת בציר האיראני, לצד גורמים רשמיים בארה"ב וגורמים אזוריים אחרים.

גורם בכיר בציר האיראני אמר שהתקיפות העיראקיות "עלולות לגרור את הציר לאירוע שהוא לא מעוניין להיכנס אליו בשלב זה". חוסיין אל-מוסאווי, דובר של תנועת א-נוג'בה, אחד הפלגים השיעים החמושים העיקריים בעיראק המשתתפים בהתקפות על ישראל, אמר לרויטרס כי התקיפות הן התפתחות טבעית של תפקידן של המליציות העיראקיות ומטרתן להעלות את מחיר המלחמה בעזה. הם מתכוונים להכות מכל מקום, כל עוד יש בכך צורך.

"הפעולות שמבצעות ההתנגדות אינן כבולות לגבולות זמניים או מרחביים", אמר מוסאווי. "אנחנו, כהתנגדות, לא חוששים מההשלכות כל עוד אנחנו בימין ואנו מייצגים את הרצון העממי והרשמי". 

תיעוד התקיפה האמריקאית של מיליציות שיעיות בעיראק. צילום: מצלמות אבטחה/ארה"ב

ממשלת עיראק, שמאזנת בקפידה את הבריתות שלה עם וושינגטון וטהרן, לא מאשרת באופן רשמי רשמית את התקיפות אך לא הצליחה או (לא ניסתה) לעצור אותן. המבקרים טוענים כי הדבר מראה את מגבלות כוחו של הממשל העיראקי אל מול המליציות החמושות הנתמכות בידי איראן. הם טוענים כי הדבר עלול לערער את המאמצים להשיב לעיראק את יציבותה הכלכלית והמדינית.

עיראק, כידוע, לא מכירה במדינת ישראל ואף העבירה חוק בשנת 2022 שיכול לגזור מוות או מאסר עולם על מי שינסו לנרמל את היחסים עם ישראל. 

התקיפה בעיראק  (צילום: רשתות ערביות)
התקיפה בעיראק (צילום: רשתות ערביות)

התקיפות של הקבוצות העיראקיות לעבר ישראל מבוצעות מאזורים דרומית לבגדד ובאזור הגבול העיראקי-סורי, בהם שולטים הפלגים הנתמכים על ידי איראן. בעוד שאיראן הייתה להוטה שהפלגים העיראקיים יצטרפו ללחימה פעילה מול ישראל, נטייתם של העיראקים לטעות בחישוב הייתה סיבה קבועה לדאגה, כך אמר הבכיר לרויטרס. הוא ציין כי הקבוצות העיראקיות כבר גרמו מבלי משים להסלמה אזורית גדולה בינואר, כאשר הרגו שלושה חיילים אמריקאים בהתקפת מזל"ט על מוצב אמריקאי בירדן.

מתקפה זו, שחצתה קווים אדומים הן עבור ארה"ב והן ברמה האזורית בהקשר של פגיעה בחיילים אמריקאים בתוך מדינה ערבית שכנה - הובילה לגל מאסיבי של תקיפות אוויריות מצד ארה"ב בעיראק ובסוריה. נקודה זו היוותה סכנה כה חמורה להסלמה אזורית, עד שמפקד כוח קודס של איראן נסע לבגדד כדי לבקש מהפלגים לחדול מהתקיפות. 

בכיר איראני שדיבר בעילום שם עם סוכנות הידיעות רויטרס, אמר כי שינוי המיקוד הזה הוא חלק מתוכנית לשימור הלחץ על ישראל במלחמה בעזה. בכיר בצבא ארה"ב, שדיבר גם הוא בעילום שם אמר כי ההתקפות על ישראל סיכנו את היציבות של עיראק והאזור כולו, תוך הגברת הסיכון לתגובה פוטנציאלית מצד ארה"ב וישראל. "התחכום והתדירות של התקיפות אלה מדגישים את איום ההסלמה הנשקף מהקבוצות הללו", אמר הבכיר והוסיף: "צבא ארה"ב לא יהסס לפעול כדי להגן על כוחותינו ולתמוך בהגנה על בעלות בריתנו".