לאחר שהודיע כי יצמצם את כיתות הכוננות, וחזר בו בעקבות "הערכת מצב", צה"ל הודיע היום (שני) כי החליט לצמצם כעת את כוחות המילואים ביישובים בגולן. "צה"ל ממשיך במאמצי הלחימה בכלל הגזרות, תוך הפעלת כוחות מילואים בהיקף מוגבר. מתחילת המלחמה וביתר שאת בחודשים האחרונים, עוסק צה"ל בייעול ניצול משאבי המילואים וזמנם", צוין באתר צה"ל.

דדי שמחי מזהיר: מה שקורה כתוצאה מתקיפת חיזבאללה יהיה גדול ממה שקרה ב-7 באוקטובר
הפרד ומשול: המלחמה בצפון תתמקד בבטן הרכה של חיזבאללה

"בהמשך לתוכנית שפורסמה לפני מספר שבועות, אשר נדחתה לאור הערכת המצב, הוחלט על צמצום מספר החברים בכיתות הכוננות הנמצאים בשירות מילואים פעיל, כשהשלב הראשון יחל בימים הקרובים ביישובי הגולן", נכתב. לפי ההודעה, צמצום הכוחות יתקדם בהמשך בהדרגתיות, בהתאם להערכות מצב והמאפיינים הייחודיים בכל גזרה.

בעקבות ההחלטה, אשר נקבעה בזמן הסלמה מסתמנת בלחימה בצפון, התרעמו חלק מהתושבים וחברי כיתות הכוננות במרחב גולן. בשיחה עם "מעריב", אחד מחברי כיתת הכוננות ביישוב בצפון הגולן, תיאר מדוע הוא אינו תומך בהחלטת הצבא: "ברמת הגולן, כמו באזורים רבים בארץ, אנו חיים כעת בחוסר וודאות. המטרה העיקרית שלנו היא לייצר תחושת ביטחון לתושבים שלנו, אך כל נושא הרידוד, הקיצוץ או ה"רענון" של חברי כיתות הכוננות - לא מאפשר לנו לעשות זאת", אומר.

"חשוב לציין שההחלטה הזו, כמו החלטות רבות אחרות של הצבא, לא מתקבלות תוך שיתוף פעולה עם הרבש"צים - אלא שכל החלטה מונחתת מלמעלה ישירות אלינו. התחושה שלנו, חברי כיתות הכוננות והרבש"צים, היא שאין לנו שליטה על הביטחון - ואין שיח או שיתוף פעולה עם הצבא בנוגע להחלטות שהם קובעים עבורנו ועבור התושבים שאנו אחראים על ביטחונם", אומר. 

"חשוב לי לציין שההחלטה לרדד את מספר חברי כיתת הכוננות ב-50 אחוזים, לא תואמת את הערכת המצב ולא תואמת את האיומים שאנו מתמודדים איתם ביום יום", מדגיש. "אנו בכוננות ספיגה, עם איומי הכטב"מים שגם לצבא אין תשובה בנוגע להתמודדות איתם, רקטות שמכוונות למרחב האזרחי - ומדליקות שריפות שמאיימות על היישוב", אומר ומבהיר כי "אמנם היישוב שלנו רחוק כ-8 קילומטרים מגדר הגבול עם לבנון - אך בסביבתו ישנם מתקנים צבאיים אסטרטגיים שחיזבאללה מנסה ללא הרף - לפגוע בהם".

כתוצאה מכך, נשמעות ביישוב אזעקות רבות, על בסיס יומיומי כמעט. "קיצוץ בכיתות הכוננות - מתאים לתפיסה של הצבא לפני ה-7 באוקטובר. כשפנינו לצה"ל בנושא איום החדירה, נמסר לנו שהוא לא קיים יותר, ולכן נעשה הקיצוץ", חושף חבר כיתת הכוננות מהגולן. "גם לפני ה-7 באוקטובר, השיח הצבאי היה כך שייתכן שתהיה חדירת מחבלים ליישוב או שניים בעוטף עזה, אך ראינו בפועל שהמחבלים הגיעו למקומות מרוחקים מהגדר, בטווח של עד 15 ק"מ, בין היתר לערים וליישובים גדולים. לקבוע באופן חד משמעי שאין איום חדירה - זה שגוי בעיניי ומעיד על חוסר הפקת לקחים", טוען.

מעבר לכך, הוא אומר כי כיתת הכוננות אינה מתעסקת באיום החדירה בלבד, אלא גם בהגנה שוטפת יומיומית, תוך סיפוק תחושת ביטחון לתושבים: "אנו מודעים לכך שמתבצעים קיצוצים תקציביים, אך אנו רוצים להדגיש את החשיבות הקריטית של כיתת הכוננות ביישוב שלנו. כיתת הכוננות אינה רק גורם ביטחוני, אלא מהווה יסוד חיוני לחוסן הקהילה ולתחושת הביטחון של התושבים. כיתת הכוננות פעילה 24/7, ומספקת מענה מיידי למגוון מצבים, החל מכיבוי שריפות כתוצאה מנפילת המטחים - ועד אירועי נפילת כטב"מים. מעבר לכך, היא תורמת רבות לשמירה על הרציפות התפקודית של היישוב, ומאפשרת לתושבים להמשיך בשגרת חייהם גם במצבי חירום תוך אבטחה של הפעילויות החינוכיות ושל המרחבים הציבוריים ביישוב. כמו כן, היא מסייעת לחקלאים לעבד את שטחם כרגיל. כיתת הכוננות - מספקת חוסן לתושבים", אומר. 

"היום, לאחר פרסום החלטת צה"ל לצמצם את כיתות הכוננות בגולן, התקשרו אליי מספר משפחות מודאגות מהיישוב, ששוקלות לא להעביר כאן את הקיץ בגלל הצמצום הצפוי. אני מבין את הלחץ שלהם, כאשר הם שומעים שמצמצמים את כיתת הכוננות - דווקא בעת הסלמה", אומר מנהל הקהילה של אותו היישוב בגולן.

"מאחר שאנו ממוקמים ליד מספר בסיסי צה"ל, שמהווים מטרה אסטרטגית ברורה של חיזבאללה לפגיעה - אנחנו סובלים פי כמה וכמה. היישוב שלנו הוא עם הכי הרבה אזעקות בצפון הגולן", אומר. "מעבר לאיום החדירה, ישנם איומים אחרים ממשיים שקורים באופן יום יומי ביישוב שלנו - נפילות ושיגורי טילים, כטב"מים ורקטות. מי שמגיב לאיומים אלו ומתייצב ראשון לאירועים - אלו חברי כיתת הכוננות, ולכל אירוע - הם קופצים מביתם באופן מיידי. אם הם לא היו מסתובבים ברחבי היישוב עם רכבי סיור, מאבטחים ושומרים עליו בצורה הרמטית ומכבים שריפות - התושבים לא היו נשארים לחיות כאן אלא היו מתפנים עצמאית", הוא ממשיך לתאר. "זה מה שעלול לקרות לאחר שיקצצו במספר חברי כיתת הכוננות, שמהווים ביטחון עבור התושבים, בייחוד לאחר ה-7 באוקטובר. הצבא צריך להחזיר אמון ותחושת ביטחון לאזרחיו - ומהלך צמצום כיתות הכוננות, גודע את התהליך הזה, בייחוד במקביל לשידור קו של הסלמה במצב הביטחוני", מסביר מנהל הקהילה.

"תושב שלא יראה בעיניו את חברי כיתת הכוננות או את כוחות הצבא - לא יאמין שמגנים עליו, ייקח רגליים, יארוז תיק ויתפנה עצמאית", הוסיף חבר כיתת הכוננות. אנחנו מבקשים שהרידוד יעשה בהתאמה למצב החוסן ותחושת הביטחון בקהילה - בנוסף לשיקולים הצבאיים - שהם שחור או לבן".