שלושה אסירים פלסטינים מצאו את מותם בנסיבות קשות בבתי הכלא הישראלים, אחד מהם עם טחול קרוע וצלעות שבורות לאחר שהוכה על ידי סוהרים, אחר מת ממחלה כרונית שלא טופלה, והשלישי צעק לעזרה במשך שעות לפני מותו. עדויות ממקור ראשון ואישור של רופאים מארגון רופאים לזכויות אדם בישראל (PHRI) שנכחו בנתיחות לאחר המוות, חשפו את פרטי המקרים הללו. מאז 7 באוקטובר, לפחות 12 פלסטינים מהגדה המערבית וישראל מתו בבתי הכלא, ולא ידוע מספר האסירים מרצועת עזה שנפטרו.

ארגוני זכויות האדם מדווחים על החמרה בתנאי הכליאה בבתי הכלא מאז מתקפת חמאס, הכוללת הכאות שגרתיות, מניעת מזון וטיפול רפואי, והתעללות פיזית ונפשית. המערכת הכליאתית בישראל נמצאת במצב של משבר, כאשר מתקנים שנבנו ל-14,500 אסירים מאוכלסים ב-21,000 אסירים, לא כולל כ-2,500 אסירים מרצועת עזה המוחזקים במתקנים צבאיים.

רשימת החטופים החיים ואחיזה בפילדלפי: הדרישות החדשות של נתניהו במו"מ נחשפות | דיווח
תגובה דרדלה? אלו היעדים שישראל סימנה שלא תתקוף בלבנון

מנהלי ארגוני זכויות האדם בישראל מדווחים על אלימות שיטתית ומסיבית בבתי הכלא. ג׳סיקה מונטל, מנכ״לית ארגון המוקד לזכויות הפרט, אמרה כי ״האלימות חודרת לכל פינה״. טל שטיינר, מנכ״לית הוועדה הציבורית נגד עינויים בישראל, מתארת את ההתעללויות כתגובה לנקמה בעקבות מתקפות ה-7 באוקטובר. ״מדובר בשילוב של סנטימנט שהוא אישי, שלילי ואלים נורא, לבין חוסר לקיחת אחריות מצד מקבלי ההחלטות״ אמרה לעיתון האמריקאי ״הוושינגטון פוסט״.

בד בבד, בית הדין הפלילי הבינלאומי שוקל להוציא צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט בעקבות פעולות ישראל בעזה. ראש המודיעין הישראלי רונן בר הזהיר כי תנאי הכליאה עלולים להוביל לפעולות משפטיות נוספות נגד ישראל בזירה הבינלאומית, במיוחד בעקבות מכתבים ותצהירים המעידים על מציאות קשה בתוך בתי הכלא. מערכת הכליאה הישראלית הכחישה את ההאשמות וטענה כי כל האסירים מוחזקים בהתאם לחוק וזכויותיהם הבסיסיות נשמרות. דובר שירות בתי הסוהר הישראלי אמר: ״איננו מודעים לטענות שאתם מתארים, ולמיטב ידיעתנו, לא התרחשו אירועים כאלה. עם זאת, לאסירים ולעצורים יש את הזכות להגיש תלונה שתיבחן ותטופל במלואה על ידי הרשויות המוסמכות״.

בין המקרים המזעזעים ביותר מתארים את מותו של עבדולרחמן באחש, בן 23, שהיה חבר בגדודי חללי אל-אקצא. חבריו לתא בכלא מגידו תיארו כי הוא מת בעקבות הכאה חמורה על ידי סוהרים בדצמבר. הוא היה כה חבול שלא הצליח לעמוד על רגליו ונעזר בחבריו לתא להסתובב. דוח הנתיחה שלאחר המוות מצא פציעות טראומטיות חמורות שהובילו להלם ספטי וכשל נשימתי. משפחתו של באחש לא קיבלה את גופתו, ופרטי המקרה נשארו תחת חיסיון. סאיב עריקאת, גיסו של באחש, אמר ל"וושינגטון פוסט" כי עבדולרחמן היה במצב גופני מצוין לפני המאסר וכינה את בית הכלא ׳מגידו׳, כ״בית קברות״.

איתמר בן גביר בביקור בכלא בו עצורים מחבלי נוח'בה (צילום: דוברות שב''ס)
איתמר בן גביר בביקור בכלא בו עצורים מחבלי נוח'בה (צילום: דוברות שב''ס)

מקרה נוסף מתאר את מותו של עבדול רחמן אל-מעארי, נגר ואב לארבעה, שהיה כלוא מאז פברואר 2023. אחיו מספר כי הוא נעצר במחסום זמני והואשם בשיוך לחמאס ובחזקת נשק. נתיחת גופתו מצאה חבלות חמורות ושברים בצלעות, לצד פציעות נוספות בגופו. וכי משפחתו עדיין מנסה להבין את נסיבות מותו.

ארגון אדמיר, הפועל למען זכויות האסירים הפלסטינים, דיווח כי בחודש מאי הוחזקו בישראל 9,700 אסירים ביטחוניים פלסטינים, בהם 3,380 עצורים מנהליים, כלומר, עצורים ללא אישום או משפט. המספרים אינם כוללים את האסירים מעזה, ושלטונות ישראל מסרבים לחשוף כמה מהם כלואים ואיפה הם מוחזקים. האסירים דיווחו כי הם מוחזקים בתנאים בלתי נסבלים, כולל מחסור במזון, חשיפה לקור, והשמעת ההמנון הלאומי הישראלי ברמקולים בעוצמה גבוהה לאורך שעות.

אסירים ביטחוניים (צילום: חסן ג'די, פלאש 90)
אסירים ביטחוניים (צילום: חסן ג'די, פלאש 90)
 

אחת התקריות החמורות ביותר התרחשה כאשר אסיר הוכה בפני שופט במהלך דיון משפטי שהועבר באמצעות וידאו. עורך הדין שנכח בדיון תיאר את האלימות המתבצעת כלפי האסירים, בעוד השופט התערב כדי לעצור את המכות. ״אנחנו יכולים לשמוע ברקע את צעקותיהם של האסירים המוכים״ נאמר במהלך הדיון המשפטי, שנעצרו כאשר השופט התערב. האסיר הפצוע ביקש מהשופט להבטיח כי לא יוכה שוב. ״האף שלי שבור״ אמר האסיר בהקלטה. ״אני מבקש מהשופט להבטיח שהשימוע לא יסתיים לפני שהם יבטיחו שלא להכות אותי שוב״. 

בישראל טוענים שכל האסירים מוחזקים בהתאם לחוק וזכויותיהם הבסיסיות נשמרות, אך עדויות האסירים ומשפחותיהם מצביעות על מציאות אחרת לחלוטין. השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, שהתבטא בעד החמרת תנאי הכליאה, כולל צמצום זמן המקלחת והחמרת התפריט, הציע אף עונש מוות כפתרון לצפיפות בבתי הכלא.

משרדו של השר בן גביר לא הגיב לבקשת ה"וושינגטון פוסט" לתגובה.