הכוננות בישראל בשיאה לקראת תגובתם של איראן, חיזבאללה ויתר הפרוקסי על חיסולם של ראש הלשכה המדינית של חמאס איסמעיל הנייה ורמטכ"ל חיזבאללה פואד שוכר. אלוף במיל' איתן בן אליהו, מפקד חיל האוויר לשעבר, שוחח היום (שלישי) עם אראל סג"ל ויריב אופנהיימר ב-103fm והביע את דעתו באשר להיערכות של צה"ל לקראת המתקפה המדוברת.
"יכול להיות מצב בו האמריקאים ישתמשו בנו כפרוקסי", אמר בן אליהו בפתח השיחה. "אני לא חושב שלחשוב ככה זה פסול. אנחנו יודעים שהאגלים והאמריקאים הפציצו את החות'ים. לכן זה משתלב. מתחילת כל האירוע הזה האמריקאים פועלים לצערם הרב ולצערנו תוך כדי שידור של מסר כפול. הם רוצים שנשמיד את החמאס, אבל מבקשים סיוע אמריקאי. הם רוצים להרתיע את האיראנים אבל הם לא רוצים מלחמה כוללת. וזה רע. כשאתה לא חד משמעי, זה מצב לא טוב".
נתניהו קיבל מה שרצה: טיוטת הסכם הפסקת האש קיימת | דיווח אמריקאי
ישראל ניסתה לחסל את נסראללה? פרטים דרמטים נחשפים לפני התקיפה בביירות
"אבל מאחורי זה יש דבר אחר וזה מסביר את ההתגייסות העצומה על ההגנה", המשיך בן אליהו. "נוכחותה של מדינת ישראל בלב המזרח התיכון. מדינה חזקה שאין ערעור על קיומה והיא הכוח הקדמי של ארצות הברית במזרח התיכון היא אינטרס עליון של האמריקאים, לכן כשזה מדגדג שיהיה פה נזק שיוריד את כוחה של ישראל או שזה ייתן עוצמה מוגזמת לאיראנים הם שמים בצד את ההתלבטויות והם מתייצבים. כאשר מדובר בלהשתתף איתנו ביוזמה מצטרפים שיקולים נוספים. אין תשובה חד משמעית".
"אני מודאג אבל במידה", שיתף. "אני מכיר את היכולות של הצד השני ואת ההתנהגות בצד שלנו גם מיכולת התקפה אז אני בהחלט מודאג אבל במידה סבירה. לא בפאניקה, בשום פנים ואופן לא".
"היות ופעמים רבות ישבתי והתלבטתי מה לעשות ברגע נתון, כל החלטה מתבצעת בנתונים מוגבלים. בכל דקה שעוברת מצטבר עוד נתון. לכן אני מנוע על סמך ניסיוני מלזרוק לאוויר הצעות מה לעשות. אני לא עובד ככה. המערכת הצבאית גם ככה מתנהלת. עושים בתדירות מאוד גבוהה הערכות מצב, ושם זורקים את כל הנתונים. מנסים להעריך מהלכים הלאה, ואז מחליטים. אני לא מישהו שברדיו זורק: עכשיו כולנו להתקיף או עכשיו כולנו לשבת בבית ולא לעשות שום דבר עד שנחטוף", הוסיף מפקד חיל האוויר לשעבר.
לדבריו, "בסופו של דבר זו החלטה בלעדית של ישראל. אבל אם ניקח את איראן לא רק בהיבט הצבאי, אני סבור שמהלך צבאי צריך להביא איתו תוצאה מדינית כמו הרתעה מחודשת או מציאות חדשה, מצב שונה ממה שהיה לפני התקיפה. אם אנחנו פועלים באיראן, את ההחלטה אנחנו יכולים לעשות לבד, אבל אם נרצה תוצאה מדינית, נצטרך שותפים להחלטה לשיח, למשא ומתן ללחץ המדיני. אם נעשה את זה בשיתוף פעולה ומתוך הבנה זה בסדר, אבל אם נעשה את זה מתוך התעלמות או כשאנחנו מתגרים בשותפים שלנו, התקיפה לא תיצור מצב מדיני חדש".