לאחר חיסולו של ראש הלשכה המדינית איסמעיל הניה, צייץ ראש ממשלת קטר: “איך אפשר לנהל עסקה כשאחד הצדדים הורג את מי שמנהל מולו את המשא ומתן?”
הציוץ, שנכתב באנגלית ולא בערבית, נועד להשפיע על הקהל המערבי ולהשפיע על נרטיב התקשורת הליברלית. הציוץ הגיע לנשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, שהדגיש את חוסר התועלת בחיסול הניה בהקשר להפסקת אש.
אם היה מפרסם את הציוץ בערבית, ייתכן שהתגובות היו עוסקות בביקורת ולעג, שכן התרבות הערבית לא רואה במשא ומתן פוליטי אמצעי יעיל לפתרון סכסוכים. ההיסטוריה הערבית כוללת שימוש באלימות כהפגנת כוח ופתרון סכסוכים פנימיים, והמושג "ג'יהאד" נובע מכך.
השימוש במשא ומתן עסקי היה נדיר ונדמה שאינו תופס מקום משמעותי בהקשרים פוליטיים. במזרח התיכון, חיסול רמטכ"ל חיזבאללה נועד לשלוח מסר ישיר לחסן נסראללה ולהראות שלישראל יש את היכולת לפעול נגד הארגון גם כאשר הוא ממוקם במרכז שלו.
גם חיסול הניה, אף שישראל לא לקחה אחריות עליו, מהווה מסר לטהראן ולחמינאי על יכולת הפעולה הישראלית. בתרבות הערבית, השפלה מחייבת נקמה, שלא כמו בחברה המערבית בה מתקיימת התמודדות עם אשמה באמצעות עונש או סליחה. חיסול איראני או חיזבאללה מהווה איום על כבודם של משטרים אלו, ולכן יש לצפות לתגובה.
אם מטרת ישראל הייתה להכניס את איראן למצב של בושה, עליה להראות שגם חדירות המודיעין שלה הן רק חלק קטן מיכולותיה וליזום מהלך התקפי משמעותי נוסף. איראן ויתרה בעבר על נקמה לאחר חיסול סולימאני, מחשש לתגובה חמורה מארה"ב. במזרח התיכון, כוח נתפס כחוזק ומרתיע את הנקמות.
ישראל צריכה להבין שהיא מנהלת משא ומתן עם מי שה"ג'האד" הוא מטרתו העליונה. גישה זו כוללת הפוגות ומשא ומתן רק כאשר הצדדים חשים בנחיתות.
חיסול הניה העלה את אינטרס סינוואר בהפסקת אש, שמחירה הוא החזרת חטופים, אבל חשוב לפעול במהירות ולנצל את ההזדמנות. ערך החזרת החטופים הוא בעל חשיבות עליונה לחוסן הפנימי ולתמיכה הבינלאומית שלנו. הבנה של אסטרטגיית אויבינו והפעלת אמצעים המתואמים עם המציאות המזרח תיכונית עשויים לסייע לנו להשיג יתרון במו"מ.
הכותב הוא סגן נשיא המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומומחה למו"מ ובכיר לשעבר במערכת הביטחון.