במלחמת "חרבות הברזל" חשבנו שראינו כבר הכל, אבל ההפתעה שארה"ב הנחיתה השבוע הייתה "שוברת שוויון". בבסיס אל-עודייד בקטאר נחת מבנה של 12 מטוסי F22 של חיל האוויר האמריקאי הידועים בכינוי "רפטור". מדובר במטוס שנוי במחלוקת אך מוסכם לגביו שזהו המטוס הקטלני ביותר הקיים כיום בעולם. רותם מי-טל, מנכ"ל חברת אסגארד מערכות שמפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות ויזם שנמצא ברשימת 30 המבטיחים והמבטיחות עד גיל 30 בדיפנס לשנת 2024, הסביר היום (שישי) ל"מעריב" מה מיוחד במטוס קרב הזה.

"ה- F22, הידוע בכינוי "הרפטור" הוא מטוס קרב דור חמישי, כלומר הוא מטוס קרב מהדור המתקדם ביותר בארסנל העליונות האווירית של חיל האוויר האמריקאי, הוא לא צעיר, הוא תוכנן ופותח על ידי חברת לוקהיד מרטין כבר בשנות ה-90 וטיסת הבכורה שלו הייתה בחודש ספטמבר 1990 ומאז המטוס עבר שדרוגים רבים אך בשנת 2011, מסיבות פוליטיות פנימיות בלבד בארה"ב, הופסק המימון לפיתוח ושדרוג המטוס ולמעשה קו הייצור שלו בג'ורג'יה בארה"ב נסגר", סיפר.

מה זה אומר בעצם מטוס עליונות אווירית?
"הרפטור הוא בראש הראשונה מטוס קרב חמקן, הוא למעשה מטוס הקרב החמקן המתקדם והטוב בעולם, חלק מהסודות הכמוסים ביותר במחלקת ההגנה האמריקאית היא מבנה החומרים המרוכבים והזוויות הפנימיות במבנה המטוס אשר מאפשרים לו את צמצום החתימה לגילוי וזיהוי על ידי מכ"מים של האויב, ובנוסף, יש למטוס יכולת טכנית נדירה לבצע שיוט על-קולי במהירות הנושקת ל- 1.8 מאך במוד חמקני, במילים פשוטות, זה אומר שלמעשה המטוס תוכנן להתגנב בחשאי ולהשמיד את מערכות הבקרה האווירית ומערכות הנ"מ שאמורות לצוד אותו, כלומר, הצייד (הרפטור) צד את הציידים שלו"

פותח את השמיים, מנקה את האיומים ביבשה ומאשר לשאר המטוסים, כמו F35 ו- F15 להכנס ללחימה. בנוסף, הרפטור מצויד במערכות אוויוניקה מתקדמות, מערכות לוחמה אלקטרונית מבוססות AI וסייבר טקטי התקפי, חימוש מדויק, מכ"מ עליונות הטוב ביותר בחיל האוויר האמריקאי ועוד כלים הגנתיים והתקפיים נוספים".

אז מה ההבדל בינו לבין ה- F35 שיש גם לחיל האוויר הישראלי?
"כמו בכל דבר אחר בחיים, זה עניין של כסף ופוליטיקה. מטוס ה- F35 צעיר יותר ממטוס ה- F22 אך גם פחות טוב ממנו, טווח הטיסה ויכולת הנשיאה של F35 פחותות משל F22, כך גם יכולות החמקנות ולמעשה גם המחיר, מטוס F22 עולה בארה"ב כ- 350 מיליון דולר לפלטפורמה ואילו מטוס F35 עולה חצי מזה ולעיתים גם שליש מהמחיר".

"לעומת זאת, קווי השדרוג, פיתוח וייצור של מטוסי ה- F35 ו- F15 מאפשרים עבודה למצביאים ובוחרים אמריקאיים של סנטורים ממדינות חזקות יותר בממשל האמריקאי, ופה כבר פוליטיקה מדברת".

אז למה ישראל הצטיידה בשנים האחרונות בטייסות של F35 ולא במטוסי F22?
"זו בדיוק הנקודה הכי מעניינת בכל הסיפור של ה- F22, בארה"ב יש חוק שלם אשר מיועד למטוס ה- F22, והחוק מאד פשוט - איסור מכירת המטוס לאף לקוח, אומנם סעודיה, אוסטרליה, יפן וישראל התעניינו פעמים רבות באפשרות רכישת המטוס, ארה"ב אסרה על כך. נתון מעניין הוא שהנשיא האמריקאי לשעבר, דונלד טרמפ, בקמפיין הבחירות שלו מבטיח כי אם יבחר, הוא יאפשר למדינת ישראל להיות המדינה הראשונה ואולי אף היחידה אשר יתאפשר לה לרכוש את המטוס. כך שבנתיים, או לפחות במלחמה הזאת, הצבא הישראלי יראה מטוסי רפטור F22 רק בשמיים ולא מתא הטייס (הקוקפיט)".

לסיכום, האם יש עוד הפתעות לדעתך, בנושא של מערכות צבאיות שצפויות להפתיע במלחמת חרבות הברזל?
"אין לי דרך לדעת, אבל הניחוש שלי הוא על חדשנות צבאית, עד היום ארה"ב שנעה לישראל ולמזה"ת מערכות מבצעיות בשלות ומבוססות עם רקורד מבצעי מוכח, אך ארה"ב היא אמפרייה של חדשנות ויזמות בטחונית, אגף המו"פ הבטחוני שלה DARPA, מפתח בכל רגע נתון אלפי חידושים צבאיים ברמות בשלות כאלו ואחרות, בין השאר את המחליף העתידי של מטוס ה- F22, תוכנית ה- NGAD לפיתוח מטוס דור שישי של חיל האוויר האמריקאי".

"אני בטוח שנראה בחודשים האחרונים טכנולוגיה צבאית שאפילו הווליווד עוד לא שמעה עליה, פה אצלנו בחצר האחורית", אמר לסיום.