בפודקאסט מרתק עם דורון כהן, העורך הראשי המשותף של "מעריב", מפרט ההיסטוריון הצבאי ד"ר אורי מילשטיין את כל הכשלים והליקויים בצה"ל עליהם התריע במשך שנים, והובילו בסופו של דבר למחדל ה-7 באוקטובר.
בראיון קורא ד"ר מילשטיין לשקיפות מלאה מצד ראשי הצבא, במיוחד הרמטכ"ל הרצי הלוי וראש אמ"ן הפורש אהרון חליוה, וטוען כי שתיקתם המתמשכת וחוסר השקיפות בנוגע לאירועי אותו לילה גורמים להפרחת תיאוריות קונספירציה בציבור, שגם אותן הוא אינו פוסל על הסף. "הרצי הלוי חייב להתייצב בפני הציבור ולהסביר. מה קרה? למה הוא קיבל החלטה מוטעית? מה היו השיקולים שלו? למה לא העירו את החיילים בבוקר ה-7 באוקטובר? אין דבר כזה שבשש בבוקר החיילים במיטה. זה מראה על ההסתאבות של הצבא".
ד"ר מילשטיין מסביר מדוע מתח במשך שנים רבות ביקורת נוקבת על מערכת הביטחון ועל התרבות הצבאית הקלוקלת שלה. הוא טוען כי ישראל מעולם לא פיתחה צבא מקצועי אמיתי, אלא נשענת עד היום על מיליציות (היחידות המיוחדות) ועל מיתוסים. "הצבא הישראלי התחיל כמיליציה והוא עד היום נראה כמו מיליציות", הוא אומר. "יש יחידות מיוחדות שהן ברמה מאוד מאוד גבוהה, אבל הצבא עצמו ברמה נמוכה".
מילשטיין מצביע על פער משמעותי בין היכולות הטקטיות של החיילים לבין היכולות האסטרטגיות של המפקדים הבכירים. "הצד הטקטי הצליח מאוד. מי שהיה שם הצליח - אזרחים, שוטרים, חיילים. אבל לא הייתה חשיבה אסטרטגית של הכנות למלחמה וניהול מלחמה".
הוא מייחס חלק מהבעיה לתרבות הפוליטית והחברתית בישראל. "אנשי העלייה השנייה היו משיחיסטים יותר מהמתנחלים היום. הם חשבו שאנחנו באים לפה להקים גן עדן של חברה חדשה ואדם חדש ולא יהיו שום בעיות. ולכן עניין הצבא - אסור שיהיה צבא. כי זה יהיה מיליטריזם".
מילשטיין מבקר גם את מה שהוא מכנה "תרבות מפלגתית" שהשתרשה בישראל. "מי שהקים את המדינה הייתה מפלגה, מפא"י. ומה היא תרבות מפלגתית? המפלגה השנייה היא אויב. זה לא תרבות ממלכתית".
למרות הביקורת החריפה, ד"ר מילשטיין מביע אופטימיות זהירה לגבי עתיד המדינה. הוא מצביע על התעניינות גוברת בניתוחים הביקורתיים שלו, במיוחד לאחר אירועי ה-7 באוקטובר. "יותר אנשים מתעניינים, יותר חושבים", הוא אומר. "לא רק מישראל, מכל העולם באים אליי".
הוא קורא להקמת "מכון ויצמן לביטחון מדינת ישראל" שיאגד את "50 האנשים הכי מבריקים במדינה" כדי לפתח אסטרטגיות ביטחוניות חדשות ולשלב טכנולוגיה מתקדמת בתחום הצבאי.
כאמור, ד"ר מילשטיין לא פוסל על הסף את תיאוריות הקונספירציה שהופרחו בציבור בניסיון להסביר מה קרה ב-7 באוקטובר. "לפי התיאוריה, כדי להפיל את הממשלה, היה צורך בכישלון קטן. הכישלון הקטן היה שהחמאס יצליחו לחדור, אבל אנחנו נסלק אותם במהרה. גם על מלחמת יום כיפור התפתחה תיאוריית קונספירציה, לפיה כביכול אפשרו למצרים ניצחון קל בשביל הכבוד. לא הבינו שאם נותנים להם אפשרות קטנה, זה יכול להתפתח לגדול, כי הם לא מבינים איך מלחמה מתפתחת".
בסיום הראיון, ד"ר מילשטיין מביע תקווה שלקראת שנת ה-80 למדינת ישראל, "הבעיות הנוכחיות בצורה כזאת או אחרת ייפתרו". עם זאת, הוא מזהיר שללא שינוי מהותי בגישה ובתרבות הביטחונית, ישראל עלולה להמשיך ולסבול ממחדלים דומים בעתיד.