הכתובת הייתה על הקיר? הערב נרצחו שישה ישראלים בפיגוע ירי שבוצע על ידי שני מחבלים חמושים בנשק ארוך, ורק השבוע הצהיר מבקר המדינה מתניהו אנגלמן בוועידת מעריב כי משרדו בודק בימים אלה האם סידורי הביטחון ברכבת הקלה בתל אביב מתאימים למציאות הביטחונית הנוכחית.

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן הצהיר השבוע בוועידת מעריב כי משרדו בודק בימים אלה האם סידורי הביטחון ברכבת הקלה בתל אביב מתאימים למציאות הביטחונית הנוכחית.

"אחד הדברים שממש עכשיו התחלנו בביקורת לגביו זה התאמה של הרבה אמצעי תחבורה ציבורית לסביבת ביטחון משתנה", אמר המבקר, "אנחנו נמצאים עכשיו תחת רף הרבה יותר גבוהשל איומי טרור, גם מכיוון יהודה ושומרון וגם מאזורים אחרים, זה לא סוד. אנחנו בוחנים ממש בימים אלו את הפרויקט של הרכבת הקלה בתל אביב, שכבר פתוחה לאיומי טרור. כאשר מדינת ישראל בונה תשתיות חדשות, היא חייבת לבחון את המציאות המשתנה ולהתאים את המענים שלה גם למציאות הזו. אנחנו בוחנים את ההתאמות האלה. אנחנו רואים לנגד עינינו את המוגנות של אזרחי ישראל, אני חושב שזה תפקידנו ואנחנו נמשיך לעסוק בכך במלוא העוז".

המבקר השתתף השבוע בוועידת התשתיות, האנרגיה והתחבורה של קבוצת "הג'רוזלם פוסט", מעריב ואתר וואלה!, בשיתוף פעולה עם בנק לאומי. בדבריו הוא ביקר בחריפות את התנהלות הצבא בשיתוף הפעולה עם אנשי משרדו המתחקרים את האירועים הקשים של ה-7 באוקטובר.

"אנו עושים שורה של ביקורות שלא קשורים רק לכשל של ה-7 באוקטובר. בודקים את נושאי המודיעין והגדר, יש הרבה מרכיבים נוספים. אחד מהם לדוגמא זה סוגיית רישוי המסיבה ברעים. זו מסיבה שבה נרצחו, נאנסו ונחטפו 350 איש, והיה הליך רישום שקדם לו, והיו כוחות הצלה שלא הגיעו, גם שכבר היה ברור שיש שם טבח נוראי".

"כמעט השלמנו את הדו"ח הזה", הסביר, "וכדי להשלים אותו צריך להיפגש עם שלושה אנשים בצבא. מי שאחראי שם על הרישוי. במקרה אותו סגן אלוף שאיתו אנו צריכים לדבר בכלל לא בצבא עכשיו ובטח שלא במוקד הלחימה, ולדעתי ראוי שאזרחי ישראל יקבלו את המענה לזה".

"הרמטכ"ל סבור שביקורת המדינה לא צריכה להיכנס בכלל לצבא והוא טועה. אנו גם רוצים לבדוק את נושא הכליאה של מחבלי הנוחבה. יש מעל 100 אסירים ששוחררו כתוצאה ממצוקה, וזה נושא שאנו רוצים לבחון אותו ורוצים גם לבחון למה לא הוגשו כתבי אישום נגד מחבלי הנוחבה. התפיסה של הרמטכ"ל לא נכונה, לעת הזו הוא סבור שאין מקום לביקורת של המדינה כלפי הצבא, ואני חולק עליו לא רואה את זה גורם שמפריע לביטחון אלא גורם שיכול לתרום רבות ועוסק בביקורת גם על השוטף במערכת הביטחון וזה קריטי לתקופה הזו".

דוגמא נוספת שנתן היא האחריות הביטחונית על שדרות ואופקים: "אנו עוסקים בהגנה על שדרות ואופקים. הצבא לא היה שם ב-7 לאוקטובר, נלחמו שם אנשים, אזרחים, מתנדבים ושוטרים אמיצים. מה הכוונה ששדרות תחת אחריות צה"לית אופקים תחת אחריות משטרתית? אנחנו צריכים לדעת.  המשטרה שיתפה פעולה בצורה מלאה. גם את הקבינט המדיני אנו בודקים, גם על השנים שקדמו ל-7 באוקטובר, שר הביטחון לדוגמא פתח בפנינו את הדלת. יש פה מחדל גדול, שנה עברה ושום גורם חיצוני אובייקטיבי לא התחיל בבדיקה של הכשלים".