מפקד מערך ההגנה האווירית לשעבר, תא"ל (במיל') דורון גביש, שוחח הבוקר (שני) עם ברק סרי ויהודה שלזינגר ב-103FM וברדיו צפון 104.5fm גדי נס על אסון הכטב"ם שגבה את חייהם של ארבעה חיילים בבא"ח גולני.

בפתח דבריו אמר: "מבחינה מקצועית צריך להכיר שהעולם של הכטב"ם הוא עולם מאתגר שיש בו מרכיבים. בשלב הראשון אתה רוצה ליצור מודיעין לפני שדבר כזה מגיע; בשלב השני אתה רוצה לגלות אותו. יש מרחב שלם של סנסורים שפרוסים בארץ, ומערך ההגנה האווירית מגלה אותו יחד עם כלל הפריטים שנמצאים באוויר".

"השלב השלישי האו השלב של היירוט. אתה מפנה אליו מיירטים: מטוסי חיל האוויר, מסוקי חיל האוויר ומערכות ההגנה האווירית שגם להם יש את המכ"מים שלהם. היתה נעילה ראשונית, כטב"ם אחד יורט והשני נעלם מהמכ"מים. לצערנו הרב, בפעם הבאה שהוא התגלה זה היה אחרי שהוא פגע", ציין גביש.

עוד הוסיף, "זה יכול לקרות, לצערנו הרב. כולנו שומעים את המשפט הסיזיפי שאין הגנה הרמטית, כי זה לא עולם מושלם. מכ"ם הוא מערכת שמשדרת לשמים, אבל השמים הם לא ריק, הם לא חלל, הפיזיקה עובדת, ולכן לעיתים קורה שמאבדים מטרה לפרק זמן. בעולם של הרקטות, בגלל שזה עולם בליסטי, גם אם איבדת את המטרה לפרק זמן אתה יודע להשלים. בעולם של הכטב"ם, זה כלי שטס ויכול לשנות כיוון תוך כדי המעוף עצמו, ולכן הפרידיקציה מתקיימת אבל היא יותר מורכבת. זה מה שמתוחקר. יכול להיות שזה אירוע מכ"מי, יכול להיות שזה אירוע פיזיקלי".

כטב''מ ''ציאד 107'' (צילום: דובר צה''ל)
כטב''מ ''ציאד 107'' (צילום: דובר צה''ל)

"ציפורים הם גם חלק מהאתגרים", הדגיש, "הן בהחלט מתגלות על ידי מכ"מים, חסידה למשל היא ציפור מאוד גדולה, אבל זה לא משהו שהוא לא מוכר. כולם מכירים את הדבר הזה, ושצריך לפעול בתוך התווך המאוד מורכב. ביחס לכל הכטב"מים מהמשפחה הזאת, ברוב המוחלט יש התראה ויש יירוט אפילו בטווחים המאוד רחוקים. אנחנו זוכרים את הכטב"מים שהגיעו מאיראן ומתימן וגם מלבנון – הרוב המוחלט התגלה ויורט. אני נותן את הדוגמה של הגברת מהרצליה, שיודעת להגיע למרחב המוגן, ויש לה מספיק זמן לזה".

בהמשך אמר, "זה מה שקרה ביום כיפור, וראינו את התמונות. היה שם חור בקיר, אבל לא הרס מאוד גדול. לכטב"ם יש כמות חומר נפץ לא גדולה. ממה שראיתי בעיניים המקצועיות, באותו חדר אוכל היתה תקרה רכה, והיא עצמה עשתה נזק. היה חיבור שלם של מקרים שגרמו לתוצאה הזאת. זה לא מעיד על הכלל. יש התראות, והמרחב המוגן מציל חיים".

"חד משמעית זו אחת השאלות שצריכות להיבחן במעלה התחקירים. האם היה אירוע מודיעיני מאוד מדויק? איך מישהו ידע משהו? כמו הסיפור עם עזמי בשארה ב-2006, שעמד וטיווח. יכול להיות גם שהיה מקרה של חוסר מזל, הם הלכו על אזור כללי וקרה מה שקרה", סיכם.

סייע בהכנת הכתבה: אחיעד לוק, 103FM