מפקד נפת חירם, אל"ם (מיל') שמעון פרץ, פועל בנחישות בגזרת צפון פיקוד העורף – המחוז הגדול והמורכב ביותר של הפיקוד, הכולל 67 רשויות, מגזרי אוכלוסייה מגוונים ושטח גיאוגרפי רחב מהגבול בצפון ועד חצור בדרום. מאז תחילת המלחמה, המחוז פועל בתנופה מול הרשויות המקומיות במטרה לשפר את הביטחון האישי של התושבים ולספק מענה ישיר ומקיף לתושבים המפונים שבתחום הגזרה.
המאמצים כללו מבצעי פינוי נרחבים מאז 7 באוקטובר. "בגזרתנו יש 120 אלף תושבים, מתוכם כ-45 אלף פונו", משתף אל"ם פרץ. "הפינוי הזה, בפרט של ערים כמו קריית שמונה, אינו פשוט. המטרה שלו הייתה לאפשר לכוחות צה"ל להגן בצורה מיטבית על המרחב תוך שמירה על ביטחון האזרחים, והפינוי הזה היה חיוני לאחר חדירת המחבלים ב-7 באוקטובר בדרום. הצלחנו לפנות את התושבים גם תחת ירי, בסיוע של הרשויות המקומיות ומשרדי ממשלה כמו משרד התיירות״.
בגזרת נפת חירם ממוקמים גם כוחות חילוץ מובחרים – יחידות "חפקי אלפא" וצוותי חירום מתנדבים של חטיבת החילוץ, המוכנים לתת מענה מהיר ומדויק בכל זירת אירוע, מפגיעות רקטות ועד סריקות בטחוניות. "אלה כוחות מיומנים ביותר, שעובדים סביב השעון יחד עם ארגוני החירום ומבצעים סריקות וטיפול מהיר באירועים. זהו שיתוף פעולה עמוק ומתמשך, שכולו בנוי על תיאום ושיתוף פעולה צמוד בין פיקוד העורף לרשויות המקומיות״, אומר פרץ.
אל"ם פרץ מסביר את החשיבות של בניית אמון ושפה אחידה מול האוכלוסייה כדי לעמוד במשימות הפיקוד. "אנחנו מתאמים הנחיות מול כלל גופי השלטון ומוודאים שהודעות לציבור הן מאומתות ומדויקות״, הוא מדגיש, "לכן כל הנחיה נבדקת ונבחנת מכמה מקורות לפני הפרסום״, אומר בהתייחס לפרסום הנחיות ההתגוננות לתושבים מטעם פיקוד העורף.
במהלך התקופה האחרונה הותקנו בגזרת נפת חירם מאות מיגוניות שנפרסו באתרים אסטרטגיים: תחנות הסעה, בתי מרקחת, מרכזי קניות ומפעלים חיוניים. "המיגון הזה נדרש על מנת להגן על התושבים, במיוחד באזורים חשופים. קבענו מיקומים נוספים של מיגון ציבורי בבתי ספר ובמקומות נוספים, מתוך הכרה בכך שמודעות לביטחון אישי ושימוש נכון במיגוניות מצילים חיים״, מוסיף פרץ.
מבחינה מבצעית, הוא רואה במהלכים האחרונים במלחמה הישגים חיוניים לחיזוק ביטחון האזרחים בצפון. "במשך החודשיים האחרונים צה״ל פועל לחיסול מערכי השיגור של האויב, בין היתר עם פגיעות מדויקות בתשתיות טרור ועבודה יעילה עם כוחות תמרון באזורים רגישים. זה שינוי מבצעי שמשמעותו גדולה – הכוחות בשטח יוצרים תנאים שיאפשרו לתושבי הצפון לחזור לשגרה״.
הנפת מגייסת כוחות ומתכננת את האמצעים הדרושים להבטחת ביטחונם של התושבים העתידים לחזור לביתם: "הכוחות פועלים בעומק כדי לטהר את השטח מכל איום על התושבים, וכל מהלך מבצעי שנעשה מחזק את הביטחון ויוצר מציאות שבה התושבים יוכלו לחזור בבטחה לבתיהם״, מסביר אל"ם פרץ. ״כאשר יבשילו התנאים, נשיב את התושבים לצפון – זה אחד היעדים המרכזיים שלנו״. פעילות הנפת ממשיכה, כשהמטרה הסופית היא לא רק לספק מענה מיידי בשטח, אלא גם לייצר בסיס ארוך טווח לשגרה בטוחה ושיקום מלא של הצפון.