בשבוע האחרון פרסם צה"ל כי יכולת האש של חיזבאללה נפגעה באופן דרמטי. זאת בנוסף על הפגיעה המשמעותית ביכולת הפיקוד והשליטה בחיזבאללה. הערכה - במצב הנוכחי, חיזבאללה יוכל להמשיך בטקטיקת התשת העורף הישראלי ולהמשיך לבצע ירי תלול מסלול עוד חודשים ארוכים. כ-80 אחוז מהירי של חיזבאללה עד כה מתמקד בצפון הארץ לטווחים של עד 40 קילומטר מהגבול.
הערכה זו מתבססת על פרסום צה"ל לעיל, שלפיו, כשני שליש מארסנל הרקטות והטילים של חיזבאללה לטווח קצר ובינוני הושמדו. בהתבסס על כך ועל פי כמות הארסנל של חיזבאללה, שהייתה מוכרת לנו לפני המלחמה, נשארו כיום לחיזבאללה עד לכ-25 אלף רקטות לטווח קצר (עד 80 קילומטר) ועד לכ-2000 רקטות וטילים לטווח בינוני (בין 80 קילומטר ל-200 קילומטר).
הערכת הזמן לעיל, מתבססת על ממוצע כמות הרקטות והטילים המשוגרים מידי יום לעבר ישראל: מתחילת התמרון ועד אתמול, כבין 100 ל-200 ביום. כמובן, ככל שחיזבאללה יכלכל את שיגוריו ויקטין את הכמויות, כך הוא יגדיל את טווח זמן ההתשה.
יש לזכור, כי ככל שצה"ל יצליח במשימה לגרוע מארסנל הנשק של חיזבאללה ומיכולות הירי שלו (משגרים), לגרוע מיכולת הייצור העצמי של חיזבאללה ולחסום באופן אפקטיבי את הברחות הנשק באמצעות המסדרון האיראני מסוריה לידי חיזבאללה, כך "ייבוש" ארסנל הנשק יהיה יותר אפקטיבי ויגרום להקטנת מלאי הנשק בידי חיזבאללה וכך גם יפחתו כמויות החימושים המשוגרים (כלכלת חימושים) ופוטנציאל פרק זמן ההתשה גם הוא יקטן.
להערכתנו, הסדר מדיני יגיע בטווח הזמן שלא יאפשר עוד לצה"ל לפגוע משמעותית בארסנל שנותר. ביום שאחרי ההסדר, מיקוד הפעילות של צה"ל צריך שיהיה במניעת האיום הברור והמיידי, קרי: מניעת שיקום תשתיות ויכולות חיזבאללה באזור קו המגע עם ישראל. אין לאפשר כל התבססות חוזרת ופעילות של חיזבאללה באזור קו המגע.
לכן, יש חשיבות גדולה להסדר מדיני שיהיה בו מנגנון אפקטיבי לטיפול ביכולות הצבאיות של חיזבאללה מעבר לקו המגע שלא רק על ידי מדינת ישראל. עם זאת, בהינתן איום אסטרטגי למדינת ישראל מצד חיזבאללה כפי שהיה עד ה-6 באוקטובר 2023, לא בהכרח איום הפלישה, על ישראל לפעול ולטפל גם באיום זה.
צה"ל ממשיך לעבוד ביסודיות בדרום לבנון באיתור והשמדת תשתיות של חיזבאללה ומחסני אמצעי לחימה במטרה להסיר את האיום הישיר על יישובי צפון ישראל. כפי שניתן לראות היום, חיזבאללה הפך למעשה את הכפרים האזרחיים בקו המגע לבסיסי טרור עם כיסוי אזרחי. אלה הם לא כפרים עם תשתיות טרור בתוכם. אלה הן תשתיות טרור שיש בתוכן גם כפרים.
חיזבאללה הפך את כל השטח הגיאוגרפי הצמוד פיזית לגבול עם ישראל לשטח היערכות ותקיפה כנגדה. ישראל חייבת לשמור בידיה את היכולת והלגיטימציה למנוע מחיזבאללה לעשות זאת פעם נוספת.
על פי המעקב המתבצע על ידנו, חוסלו מתחילת המלחמה ועד היום 1,249 פעילי חיזבאללה. כל יום מפורסמות ברשתות החברתיות עשרות מודעות על הרוגים נוספים. לפי הודעת צה"ל, במסגרת התמרון הקרקעי, חוסלו עד כה 7 מפקדי גזרות – תפקיד שמקביל למח"ט, 21 מפקדי גזרות משנה- תפקיד שמקביל למג"ד, ויותר מ-25 מפקדים בתפקיד שמקביל למ"פ.
חיזבאללה ממשיך לטעון כי צה"ל לא הצליח לבסס שליטה מלאה בקו החזית של דרום לבנון בניסיון לייחס לו הצלחות, והוא ממשיך לפאר את פעילותו שכוללת ירי רקטי לעבר כוחות צה"ל הפועלים בלבנון, ולעבר יישובים בישראל, שיגור כטב"מים וירי טילי קרקע-אוויר לעבר מטוסים וכטב"מים ישראלים בשמי לבנון. חיזבאללה טוען כי הוא מצליח לפגוע בכוחות צה"ל ובציוד צבאי בהם טנקים, דחפורים וכטב"מים שונים.
במהלך השבוע חיזבאללה פרסם רשימה של יישובים, בתוכם גם יישובים לא מפונים, שלטענתו קיימת בהם נוכחות של כוחות צה"ל ולכן יש לו לגיטימציה לבצע תקיפות אליהם. בהמשך לכך, שלשום, חיזבאללה קרא לתושבים במספר יישובים בצפון להתפנות והזהיר כי הם יותקפו. חיזבאללה מנסה לייצר משוואה להכרזות דובר צה"ל והודעותיו על פינוי אזרחים בלבנון, אולם בפועל חיזבאללה מנסה להפעיל טרור פסיכולוגי על תושבי צפון ישראל.
חיזבאללה תוקף יישובים ואזרחים ישראלים מאז שפתח במלחמה באוקטובר 2023. מטרתן של ההודעות וההתרעות של צה"ל על פינוי אזורים בלבנון לפני תקיפות הן לצמצם פגיעה באזרחים. חיזבאללה משתמש בהודעות אלו באופן ציני למטרות טרור.