בשעות הבוקר המוקדמות היום (רביעי) הופעלו אזעקות רבות ברחבי השרון, מנשה, חיפה, נהריה, נתניה וחדרה, לפי ההערכות – מלבנון. בשלב זה לא התקבלו דיווחים על נפגעים. מדובר צה"ל נמסר כי מדובר בטיל קרקע־קרקע שחצה מלבנון והתפורר באוויר. 

זה מלמד על חלק מהבעיות של חיזבאללה: טילים ישנים, כנראה לא מתוחזקים היטב; חוסר יכולת לשגר כמות גדולה של הטילים בשל חוסר כוח אדם מיומן.

מוקדם יותר היום נשמעו אזעקות ברחבי הגליל המערבי, בשל חשש לחדירת כלי טיס עוין. מדובר צה"ל נמסר כי חיל האוויר יירט כטב"מ שחצה מלבנון. בנוסף, זוהתה נפילה בנהריה, עליה נמסר כי "הכלי התגלה במערכות צה"ל זמן קצר לפני הנפילה, האירוע מתוחקר".

המטח הנוכחי מגיע על רקע ההסלמה בימים האחרונים, שהובילה לנפילות רבות, למרות פרסומים לפיהם מתקיים משא ומתן בין ישראל לבין גורמים בלבנון, שמטרתו להוביל להסכם להפסקת הלחימה. לפי גורמים מדיניים בכירים, המגעים נמצאים "בשלבי גיבוש מתקדמים".,

יירוטים (צילום: REUTERS/Ammar Awad)
יירוטים (צילום: REUTERS/Ammar Awad)

על פי הדיווחים, שליח הבית הלבן, עמוס הוכשטיין, צפוי להגיע לישראל ולבנון כבר בימים הקרובים, בתקווה להגיע להסכמות סופיות לקראת הבחירות בארצות הברית. במסגרת ההסכם המדווח, תושבי הצפון יחזרו לבתיהם, בעוד רוב כוחות צה״ל יצאו מלבנון.

ראש עיריית קריית שמונה, אביחי שטרן, פנה בהצהרה נחרצת לתושבי העיר והביע את התנגדותו לחזרה מיידית: "לא יקנו אותנו בכסף שייגמר מהר", אמר שטרן, "אל תחזרו עד שאנחנו נגיד לכם לחזור ולא דקה אחת לפני". משה דוידוביץ', ראש המועצה האזורית מטה אשר ויו"ר פורום "קו העימות", הגיב גם הוא על השיחות המדיניות ואמר: "אני לא מתערב לצה"ל בשיקוליו הצבאיים, אבל ברמה המדינית – האיום הממשי לא הוסר על תושבינו! יש ירי ישיר של טילי נ"ט על יישובי הגדר והוא עדיין קורה".

עמוס הוכשטיין, יואב גלנט (צילום: לשכת שר הביטחון)
עמוס הוכשטיין, יואב גלנט (צילום: לשכת שר הביטחון)

קבוצת "מטה נלחמים על הצפון", המייצגת אלפי משפחות מפונים ולא מפונים, הגיבה אתמול בחריפות לדיווחים על ההסכם. רפאל סלאב, ממובילי המטה, מסר: "מוכרים אותנו ומפקירים את החיים של הילדים שלנו!". לדבריו, הפסקת אש באמצע מלחמה והסכם בינלאומי חדש לאחר כישלונות חוזרים ונשנים של הסכמים קודמים, פוגעים בתחושת הביטחון של המשפחות ומחלישים את רוחם של הלוחמים. סלאב הדגיש, כי ״השותפים הבינלאומיים ליישום ההסכם, כמו האו"ם, ארה"ב וצרפת, הראו בעבר כשל בהתמודדות עם האיום הביטחוני ואינם ערבים לביטחונם של תושבי הצפון״.