הבוקר (שבת), יורטו במרחב ים-סוף שלושה כלי טיס בלתי מאוישים ששוגרו מכיוון מזרח. הכלים יורטו בטרם חצו לשטח מדינת ישראל, המיליציות בעיראק לקחו אחריות על שיגורם. שלשום נרשמה התפתחות נוספת במערכה המתוחה בין ישראל לבין החות'ים בתימן, כאשר חיל האוויר יירט במרחב ים סוף שני כלי טיס בלתי מאוישים (כטב"מים) ששוגרו ממזרח, לפני שחצו את גבולות המדינה.

זהו רק עוד מקרה בשרשרת תקיפות חוזרות ונשנות של החות'ים, שבשבועות האחרונים שולחים כטב"מים וטילים לעבר ישראל, כולל לכיוון העיר הדרומית אילת. באמצע השבוע האחרון, כטב"ם נוסף הגיע מתימן עד לאשקלון, התפוצץ בשטח פתוח והצית אש. 

נפילה באילת (צילום: רשתות חברתיות, שימוש לפי סעיף 27 א')
נפילה באילת (צילום: רשתות חברתיות, שימוש לפי סעיף 27 א')

המונח "המיליציות הפרו-איראניות" כולל מספר רב של מיליציות שיעיות וארגוני טרור הפועלים בחסות איראן שמממנת, מציידת, מאמנת ומפעילה אותם במרחבי המזרח התיכון בפיקוד כוח קודס של משמרות המהפכה האיסלאמית. חיזבאללה הוא המשמעותי שבהן וגם החות'ים ידועים לשמצה. מדובר בארגון טרור שיעי שצמח מתוך השבט המקומי ופועל בתימן ובחצי האי ערב. כלל ארגוני הפרוקסי של איראן, כמו איראן עצמה, רואים בגופים סוניים, במערב ובמיוחד בארצות הברית ובישראל אויבים. 

בעוד שחקני ההרכב הראשון (חיזבאללה ואיראן) חבולים, עושה הרושם ששחקני הספסל (החות'ים והמיליציות העיראקיות) מתאמנים על הקווים. ואכן, בערוץ אל-חדת' הסעודי פורסם לא מכבר, כי התבוסות שחיזבאללה סופג הביאו את האיראניים לאיים בהסטת הקרבות למרחב הים האדום ובכוונתם להשתמש במיליציה החות'ית לצורך כך. האיום המתמשך על ישראל מעיד כי החות'ים, המפעילים מערך לוגיסטי מתקדם, רואים בישראל יעד אסטרטגי. 

במבצע תקיפה רחב היקף ב-29 בספטמבר, הודיע צה"ל כי חיל האוויר תקף מטרות משמעותיות בשטח תימן, במרחק של כ-1,800 קילומטרים מגבול ישראל. עשרות מטוסי קרב, מטוסי תדלוק ומודיעין פעלו בהכוונת אגף המודיעין ותקפו יעדים צבאיים של החות'ים באזורים אסטרטגיים כגון ראס-עיסא וחודיידה. התקיפות כללו פגיעה בתחנות כוח ונמל ימי המשמש לייבוא נפט, פגיעה כלכלית וצבאית חמורה ליכולות החות'ים. עם זאת, התקיפה היחידה הזו של ישראל ומתקפות נוספות שהתבצעו לאחריהן ע"י בנות ברית שלנו, ככל הנראה אינן מספקות, שכן החות'ים ממשיכים להעז לשגר לעבר ישראל. 

תקיפות ישראל בתימן (צילום: רשתות ערביות, שימוש לפי סעיף 27 א')
תקיפות ישראל בתימן (צילום: רשתות ערביות, שימוש לפי סעיף 27 א')

הציפיה שלמבצע החד פעמי יהיה אפקט הרתעתי, אינה ריאלית ואינה תואמת את האידיאולוגיה שבבסיס המוטיבציה של אויבנו, שמטרתם השמדת ישראל. תקיפות נוספות, תדירות, רציפות ומתמשכות שיחתכו ביכולות של הארגונים הללו הן הכרחיות, כדי להגיע למצב בו הם מוכים קשה ומנועים מלתקוף. צה"ל חייב להפעיל אגרוף ברזל מול החות'ים והמיליציות העיראקיות, בדיוק כפי שהוא עושה מול איומים נוספים באזור – לבנון ועזה.

הרמטכ"ל הרצי הלוי, נאם שלשום בטקס סיום קורס קצינים והדגיש את הצורך להמשיך במשימות נוספות במסגרת הלחימה המורכבת מול האיומים האזוריים: “זרוענו הארוכה הגיעה עד תימן ואיראן בצורה חדה ומדויקת, יש לנו עוד משימות". אמירה זו הינה ברוח הנדרשת, אך היא נדרשת ליישום, מכיוון שהאיומים מכל צידי המתרס כבר לא מרשימים. צה"ל אינו יכול להניח לחות'ים ולדומיהם לפעול בחופשיות, הגיע הזמן להצר את צעדיהם ולממש את מגוון היכולות של שירותי הביטחון והביון הישראלים, בכלל זה – חיסול בכירים.

הרצי הלוי (צילום: דובר צה''ל)
הרצי הלוי (צילום: דובר צה''ל)

ישראל חייבת להתייחס לחות'ים בתימן ולמיליציות בעיראק כמו שהיא מתייחסת לאיומים ברצועת עזה או בדרום לבנון. הגברת התקיפות ושימוש באמצעים מתקדמים המשלבים מודיעין איכותי עם יכולות אוויריות מדויקות עשויים להוות מכה צבאית וכלכלית כזו שתצמצם לתקופה ארוכה את יכולות הירי של הפרוקסי האיראניים ואת המוטיבציה שלהם לפגוע בישראל. 

כל אחת מידי התמנון הארוכות של איראן, המעצימה אותן ומעניקה להם תמיכה כלכלית, צבאית וטכנולוגית, מהווה ציר נוסף שדרכו איראן מפעילה לחץ על ישראל ממרחק רב, יתכן שמתקרב הרגע לפעולה עוצמתית גם מולן.

בתקיפות האחרונות בחודידה ובאיראן, צה"ל ביקש להעביר מסר חד וברור – אין מרחב גיאוגרפי רחוק מדי עבור צה"ל להכות באויביו. כדי להביא לשינוי בהתנהלות החות'ים, ישראל צריכה להגביר את ההרתעה בשטחם. כל ירי נוסף שיגיע מתימן צריך להוביל לתגובה רחבה יותר ומיידית מצד חיל האוויר, תוך פגיעה בתשתיות ובמפקדות המרכזיות שלהם. אולם, על מנת להפסיק את הירי באופן סופי, יש ליצור נזק רחב למערך הלוגיסטי והצבאי של החות'ים, כך שתימן לא תוכל לשמש זירה לפגיעה בישראל. 

טילים של החות'ים (צילום: MOHAMMED HUWAIS / AFP)
טילים של החות'ים (צילום: MOHAMMED HUWAIS / AFP)

דומה שמקבלי ההחלטות נופלים פעם אחר פעם לביצת הקונספציה במחשבה שהרתעה לבדה מספיקה כדי למנוע איומים. גם אם תושג הרתעה, אין בכך די, יש להמשיך לקזז ביכולות האויב ולפגוע באופן מתמשך במטרות תשתית נוספות ויכולות לחימה, כמו מערכות ירי וטילים ואין לפסול על הסף גם קיפוד תדיר של ראשם של מפקדים וממלאי מקומם.

באמצעות מערכות מתקדמות של מודיעין וטכנולוגיה, על צה"ל לא רק ליירט את הכטב"מים – אלא גם לאתר את המפעילים, את אתרי השיגור ואת התשתיות הכלכליות המשמשות את החות'ים. המשימה אינה פשוטה, אך היא חיונית כדי למנוע את האיום המתמיד וליצור הרתעה אמיתית, עמוקה, משתקת וארוכת טווח.

המהלכים הצבאיים שנעשו עד כה היו נכונים ומדויקים, אך יש להעמיקם ולהרחיבם ולדאוג לכך שהחות'ים לא יוכלו עוד לאיים על ישראל במרחק ירי. ישראל חייבת לשדר מסר ברור: כל התקפה נוספת תיתקל בתגובה חריפה שתוביל לא רק לפגיעה במערך הצבאי של החות'ים, אלא גם תפגע ביכולות האסטרטגיות שלהם להוות איום ארוך טווח.