מקורות בכירים בחמאס חשפו בפני העיתון "אל-שרק אל-אווסט" כי יחיא סינוואר הצליח להימלט מלפיתת הכוחות הישראליים חמש פעמים לפחות, בטרם חוסל בפעולה צבאית בשכונת תל א-סולטאן שברפיח.

תיעוד מצולם שנתפס במערכת המנהרות בח'אן יונס חושף את תנועותיו של סינוואר ערב מתקפת השבעה באוקטובר. עם התפתחות המערכה הצבאית נאלץ להיפרד ממשפחתו, תוך שמירה על קשר מוצפן באמצעות מכתבים תקופתיים. באחד מרגעי השיא במערכה בח'אן יונס, הצליחו כוחות צה"ל להתקרב למרחק עשרות מטרים ממקום מחבואו של סינוואר, שהיה מלווה במאבטח בודד. פעילי הארגון חילצוהו באמצעות מערך מנהור בין בתים סמוכים, והעבירוהו למתחם מוגן במרחק קילומטר.

בחודש פברואר, בעקבות הפעלת לחץ מצד בכירי הארגון ואחיו, נסוג סינוואר לרפיח. שם איבד את בן אחיו, איברהים סינוואר, שנפגע בתקיפה אווירית בעת משימת תצפית. תקופתו האחרונה התאפיינה במחסור קיצוני, עד כדי שלושה ימים ללא מזון. ניסיונות החילוץ הנואשים של מפקד גדוד תל א-סולטאן, מחמוד חמדאן, נכשלו נוכח הנוכחות הצבאית המאסיבית באזור. חמדאן עצמו חוסל יממה לאחר חיסול סינוואר.

יחיא סינוואר (צילום: רשתות ערביות)
יחיא סינוואר (צילום: רשתות ערביות)

במהלך שהותו ברפיח התגורר סינוואר במספר מנהרות, בהן גם זו שבה נרצחו שישה מהחטופים הישראלים. המקורות מעריכים כי הוא שהורה על רציחתם בשלהי ספטמבר, בעת שכוחות צה"ל התקרבו למתחם. במהלך המערכה שמר סינוואר על קשר מוגבל ומוצפן עם ראשי הזרוע הצבאית של הארגון - מוחמד דף, אחיו מוחמד ורפעת סלאמה. באותה מתכונת התנהלה גם התקשורת עם הנהגת חמאס בפנים ובחוץ, בפרט בסוגיות הנוגעות למגעים המדיניים בנושאי הפסקת אש וחילופי שבויים.

לשאלת שהייתו בקרבת ציר פילדלפי, הכחישו בכירי חמאס כל זיקה אסטרטגית. עם זאת, גורמים המקורבים לארגון מעריכים כי סינוואר בחן אפשרות של נסיגה ישראלית הדרגתית מהציר, והשלכותיה האפשריות על המשא ומתן לשחרור שבויים ועל המערכה בכללותה. במקביל, פרסם היום חמאס הכחשה נחרצת לדיווחים בדבר גורלו של מוחמד דף. זאת בתגובה לפרסום ב"אל-שרק אל-אווסט" על אודות ראיות חדשות למותו בתקיפה במואסי ח'אן יונס ביולי האחרון. בעוד בכירי חמאס עומדים על טענתם כי דף עודנו בחיים, גורמים בכירים בישראל מתעקשים כי חוסל.