פרויקט חדש שמטרתו לסייע לנכי צה"ל, ובהם מתמודדי נפש, במציאת פתרונות דיור, יצא לדרך לאחרונה בשיתוף פעולה בין אגף השיקום במשרד הביטחון ו״עוגן״, גוף אשראי חברתי הפועל ללא מטרות רווח. מדובר בתולדה של המלצות ועדת שרשבסקי מהשנה שעברה, שדנה בנושא פתרונות דיור עבור נכים ומתמודדים עם פוסט-טראומה כתוצאה.
  
על פי נתוני משרד הביטחון, יש כיום כ-20 אלף נכי צה"ל מתמודדי נפש, והמספר עשוי לגדול משמעותית בתקופה הקרובה, כאשר רוב החיילות והחיילים שנכותם נגרמה בעקבות פציעה מהמלחמה הנוכחית עדיין לא הוגדרו כנכים לצמיתות. במסגרת הפרויקט, יוכלו אותם אנשים לקבל ליווי מקצועי בתהליכי רכישת דירה או שכירת דירה, כולל בקבלת משכנתא במקרה הצורך, כמו גם ליווי במכירת דירה קיימת. 

הזכאים להשתתף בפרויקט הם נכי צה"ל שנקבעו להם 20% נכות ומעלה בשל פגיעה נפשית או פוסט טראומה, מי שנקבעו להם 20% נכות ומעלה בשל פגיעת ראש וכן מי שנקבעה להם דרגת נכות מיוחדת של 100%+.

נכון לסוף החודש הראשון לפרויקט, אומרים ב״עוגן״ כי נקלטו כבר 15 זוגות ומשפחות ראשונות של זכאים שמקבלים סיוע במציאת פתרונות דיור. בהם, זוג שהספיק לחתום על רכישת דירה ראשונה ושני זוגות נוספים שנמצאים גם הם בשלבים מתקדמים בתהליך הרכישה. במקביל, נעשות הכנות לבניית תשתית ליווי ליועצים בפרויקט, כדי להעניק להם את כל מעטפת השירותים הנדרשת, הן ברמה המקצועית-כלכלית והן ברמה המקצועית-פסיכולוגית.

חיילי צה''ל (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
חיילי צה''ל (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)

 
הסיוע ניתן באמצעות "עוגן לבית", תוכנית ליווי וייעוץ פיננסי שמסייעת למשפחות וזוגות צעירים לרכוש את הדירה הראשונה שלהם. אותם שירותים הניתנים לנכי צה"ל במסגרת הפרויקט כוללים את כל מעטפת השירותים הרגילה של תוכנית "עוגן לבית", בתוספת נדבך משמעותי נוסף - איתור דירה "יד ביד" בשטח עם הזכאי לסיוע.

הפנייה לבקשת סיוע נעשית דרך אתר עוגן או בהתקשרות לעוגן בטלפון 3309*. לפני הפנייה ל״עוגן״, חשוב קודם כל לפנות אל אגף השיקום במשרד הביטחון לקבל אישור זכאות. 

״הזכאים לסיוע, משרתות ומשרתים שנפגעו במהלך שירותם הצבאי ומוגדרים כנכים ופוסט-טראומתיים, מגיעים לשלב של רכישת דירה ונתקלים בקושי, לא רק בשל מורכבות העסקה, אלא גם בשל אתגרי הפוסט-טראומה שמקשים על התהליך״, אומרים ב״עוגן״, ״כדי לסייע לזכאים, מוצמד לכל זכאי יועץ אישי שמלווה אותו לאורך כל הדרך עד למציאת פתרון הדיור המתאים עבורו - ואם לא נמצאה דירה לרכישה, בשלב ראשון מסייעים לו לשכור דירה״.
 
"אגף השיקום עוסק כל העת בשיפור המענים לנכי צה"ל ולמתמודדי הנפש בפרט, בהם גם מי שמתמודדים עם פוסט-טראומה״, הוסיפה הדר קרמר, ראש היחידה לתגמולים והטבות באגף השיקום של משרד הביטחון, ״אנו מקווים שהליווי החדש של שלוש החברות הנבחרות, עוגן, א. אהרוני גרופ ורועי בן יהודה, יסייע לנכי צה"ל לקבל את הפתרון המותאם לכל אחד באופן אישי ועל פי צרכיו".
 
שגיא בלשה, מנכ"ל עוגן: "זוהי זכות עבורנו להשתתף בפרויקט החשוב של מציאת פתרונות דיור לנכי צה"ל נפגעי נפש, ואנו גאים על ההזדמנות לסייע לאנשים שנלחמים כדי להגן על מדינת ישראל. מאז פרוץ המלחמה, התרחבו מעגלי האוכלוסייה שפונים לקבלת ליווי, ואנו מסייעים כיום לאלפי ישראלים שיכולותיהם הכלכליות נפגעו בעקבות המלחמה, לבנות את חייהם מחדש בתקופה של אתגרים עצומים".