בחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארצות הברית מסמנת נקודת מפנה אפשרית במערך הכוחות במזרח התיכון. בשיחה עם בני סבטי, מהמומחים המובילים בישראל לענייני איראן, נחשפת תמונה מורכבת של האתגרים וההזדמנויות העומדים בפני ישראל והאזור כולו.

"המשטר האיראני נמצא במצב של חרדה ממשית", אמר סבטי. "הזיכרונות מהקדנציה הקודמת של טראמפ, שכללה משטר סנקציות חסר תקדים, עדיין טריים". לדבריו, האיראנים זוכרים היטב כיצד טראמפ לא היסס להפעיל לחץ כלכלי משמעותי, שפגע קשות בכלכלה האיראנית ובמערך התמיכה שלה בארגוני שלוחים ברחבי האזור, ובראשם חיזבאללה.

בניגוד להערכות ראשוניות, סבטי מצביע על תהליך מורכב יותר בכל הנוגע להסכם הגרעין. "טראמפ לא יחזור להסכם במתכונתו הנוכחית", הוא קובע נחרצות. "הממשל החדש צפוי להציב דרישות משמעותיות בשלושה תחומים מרכזיים: רמת העשרת האורניום, פיקוח על מתקני גרעין, ולראשונה - הגבלות על תוכנית הטילים האיראנית". סבטי מדגיש כי האיראנים יידרשו להפגין "רצון טוב משמעותי" לפני כל התקדמות במשא ומתן.

כור הגרעין האיראני  (צילום: רויטרס)
כור הגרעין האיראני (צילום: רויטרס)

בנוגע להשפעה על מערכת היחסים האזורית אמר המומחה כי "מדינות המפרץ, ובראשן סעודיה, רואות בטראמפ בעל ברית טבעי. תקופת ביידן אופיינה בזהירות רבה מצד הסעודים, במיוחד בכל הנוגע להתקרבות לישראל. חזרתו של טראמפ עשויה לשחרר 'פקק' דיפלומטי זה".

ההשלכות על ישראל הינן מורכבות ומשמעותיות. "יש כאן חלון הזדמנויות ייחודי", מדגיש סבטי. "ככל שהלחץ על איראן יגבר, כך תגדל חופשיות הפעולה הישראלית, הן מול איראן עצמה והן מול שלוחיה באזור". עם זאת הוא מזהיר כי "הזמן קריטי. ישראל חייבת לפעול במהירות ובנחישות לניצול ההזדמנויות, במיוחד בזירה הלבנונית מול חיזבאללה".

למרות הציפיות החיוביות, סבטי מציג גם את הצד השני של המטבע. "טראמפ של 2024 אינו בהכרח טראמפ של 2020", הוא מזהיר. "הנשיא הנבחר עשוי לחתור להישגים מהירים ו'דילים' שעלולים לבוא על חשבון האינטרסים הישראליים", אמר והדגיש את הצורך במעקב צמוד אחר התפתחות המדיניות האמריקאית בפועל. סבתי התייחס גם להשפעה העקיפה על הסוגיה הפלסטינית. "חזרתו של טראמפ עשויה לשחרר את ידיהן של מדינות ערב המתונות להתקדם בתהליכי נורמליזציה עם ישראל, גם בצל המתיחות בעזה", הסביר. "הסעודים, למשל, עשויים להרגיש חופשיים יותר לקדם את יחסיהם עם ישראל".

דונלד טראמפ ויורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן  (צילום:  Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS/File Photo)
דונלד טראמפ ויורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן (צילום: Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS/File Photo)

המומחה התווה שלושה תרחישים אפשריים לטווח הבינוני: הידוק מידי של הסנקציות על איראן, שיוביל לשינוי התנהגות איראני, תהליך משא ומתן מדורג שיכלול ויתורים הדדיים והסלמה אזורית שתוביל למשבר חדש.

דברי הרמטכ"ל לאחר התקיפה באיראן (צילום :דובר צה"ל)

לסיכום ד"ר סבטי מדגיש כי "המפתח להצלחה ישראלית בתקופה הקרובה טמון ביכולת לנצל את חלון ההזדמנויות שנפתח, תוך שמירה על תיאום הדוק עם הממשל האמריקאי החדש".

הוא ממליץ על גיבוש אסטרטגיה ישראלית ברורה שתכלול את ניצול ההזדמנות להחלשת מערך השלוחים האיראני, חיזוק הקשרים עם מדינות המפרץ והכנת חלופות למקרה של שינויים לא צפויים במדיניות האמריקאית. "השינוי בהנהגה האמריקאית פותח דף חדש במערכת היחסים האזורית", סיכם סבטי. "האתגר עבור ישראל הוא לנצל את ההזדמנויות תוך הבנה שחלון ההזדמנויות עשוי להיות קצר מהצפוי".