פרופ’ אמציה ברעם, מומחה למזרח התיכון, מסביר היום (חמישי) בשיחה עם "מעריב" כיצד באיראן ובחיזבאללה בוחנים את הבחירה המחודשת בדונלד טראמפ לתפקיד נשיא ארה״ב.
פרופ’ ברעם מציין כי עד כה, איראן אינה מראה עניין מיוחד בהבדלים בין טראמפ לביידן. הוא מסביר כי “איראן רואה בארצות הברית גורם עוין באופן עקבי, והחלפת נשיא לא בהכרח תשנה את המדיניות שלה בטווח המיידי״. לדבריו, חיזבאללה גם הוא לא הראה סימני שינוי במדיניות, ונראה כי הארגון אינו מגיב באופן שונה כלפי טראמפ לעומת ביידן. “כפי שזה נראה כרגע״, מוסיף ברעם, “האיראנים לא מביעים שינויים בהתבטאויותיהם״.
פרופ’ ברעם מזכיר את התקיפות האיראניות על מתקני הנפט הסעודיים בשנת 2019, ששיתקו את תפוקת הנפט למשך חודשים ארוכים. טראמפ, לדבריו, בחר שלא להגיב ישירות, מה שהותיר את איראן בהרגשה של כוח והשפעה. אולם, כשמיליציות עיראקיות הנתמכות בידי איראן החלו לתקוף מחנות שבהם שהו חיילים אמריקנים, טראמפ הגיב באופן דרמטי בכך שהורה על חיסולו של קאסם סולימאני, מפקד כוח קודס. “זו היתה נקודת מפנה״, מסביר ברעם. “לאיראן ברור שטראמפ לא יהסס לפעול בכוחניות במקרה של איום ישיר על כוחות מארה״ב - וייתכן גם במקרה של פגיעה בישראל״.
לדברי פרופ’ ברעם, תגובתה של איראן לאחר חיסול סולימאני דאז - מעידה על הזהירות שהיא מפגינה מול טראמפ. “לפני התקיפה על מחנות האמריקנים בעיראק, האיראנים אף הודיעו מראש על ההתקפה כדי למנוע פגיעה ישירה בחיילים. זה מראה עד כמה הם זהירים מול טראמפ״. ברעם מעריך כי בכהונה השנייה של טראמפ, איראן וחיזבאללה ייזהרו מלבצע מהלכים שיגררו תגובה ישירה של ארצות הברית.
שאלה נוספת וקריטית העומדת על הפרק היא עמדתו של טראמפ כלפי ישראל בעימותים מול איראן. פרופ’ ברעם מציין כי בתקופת ביידן, הייתה מחויבות להגנה על ישראל, אך לא שותפות פעילה בהתקפות. “טראמפ, לעומת זאת, עשוי להיות נחרץ יותר בתגובה לאיום על ישראל ואף להיכנס לפעולה אקטיבית לצד ישראל בעימות מול איראן״.
איראן וחיזבאללה עוקבים בדריכות אחר הבחירות בארצות הברית, אך לפי פרופ’ ברעם, נראה כי בטווח הקצר הם שומרים על איפוק ואינם משנים את מדיניותם לאור האפשרות של ניצחון טראמפ. בטווח הארוך יותר, זהירותם כלפי טראמפ עשויה להשפיע על צעדיהם, במיוחד כאשר מדובר באינטרסים אזוריים.