מקטאר נמסר לארגון הטרור חמאס כי היה עליו לסגור את המשרד הדיפלומטי שלו בדוחא לפני כעשרה ימים בעקבות בקשה של ארה"ב, כך כפי שמסרו היום (שבת) גורמים בכירים בממשל ביידן לעיתון "Times Of Israel".
קטאר מארחת בכירי חמאס בדוחא מאז 2012, על רקע בקשות של ממשלי ארה"ב שהכירו בחשיבותו של קיום ערוץ תקשורת עם ארגון הטרור. לאחר ההתקפה של חמאס ב-7 באוקטובר, ארה"ב הודיעה לקטאר כי לא תוכל לקיים "עסקים כרגיל" עם ארגון הטרור. עם זאת, ארה"ב הפסיקה לבקש מדוחא לסגור את משרד חמאס, וראתה בכך אקט קריטי למשא ומתן לקראת הפסקת אש והחזרת החטופים.
כעת, לאחר שיחות רבות, בהן שימשה קטאר כמדינה מתווכת, שהסתיימו בכישלון הבטחת הפסקת אש קבועה או שחרור 101 החטופים הנותרים, ארה"ב שינתה את גישתה.
גורם אמריקני מסר כי מותם של ששת החטופים (שהוחזרו לאחר מכן כגופות ארצה) בסוף חודש אוגוסט בשבי, ודחייתו של חמאס לאחר מכן את הצעות הפסקת האש שעלו, הם שהובילו את ממשל ארה"ב לשנות את גישתו בנוגע להמשך פעילות ארגון הטרור ונוכחותו בדוחא. ארה"ב רואה בכך "כבר לא בר-קיימא או מקובל".
"ההחלטה האמריקאית עלתה גם בקנה אחד עם ביטול החתימה על כתבי האישום נגד בכירי חמאס, כולל אחד מראשיה חאלד משעל, שכידוע מתגורר בדוחא", אומר הגורם האמריקאי.
"חמאס לא הראה סימנים של נטייה מעמדות לא ריאליות במשא ומתן, כולל תנאים שהיו מבטיחים למעשה את יכולתו להישאר בשלטון בעזה, דבר שארה"ב וישראל לעולם לא יקבלו", הוסיף גורם אמריקאי אחר.
אותו גורם הוסיף כי לפני שבועיים, ארה"ב ביקשה מקטאר להוציא את חמאס משטחה. קטאר הסכימה ונתנה את ההודעה לפינוי בסביבות ה-28 באוקטובר. טרם ידוע מתי יתבצע גירושם של בכירי חמאס בפועל ולאן הם עתידים ללכת. ההשערות עומדות על מיקומים, כגון: טורקיה, איראן, עומאן, לבנון, אלג'יריה, אם כי כל אחד מאלו מחזיק בחסרונות מסוימים מנקודת מבטה של ארה"ב.
הגורם האמריקאי הדגיש כי ממשל ארה"ב הנוכחי ממשיך לבצע מספר יוזמות להבטחת הסכם החזרת החטופים לפני תום כהונתו של הנשיא ג'ו ביידן, וטוען כי גירוש חמאס יפעיל לחץ רב יותר על ארגון הטרור, יחד עם סנקציות שיוטלו עליו ועוד כלים העומדים לרשותה של וושינגטון.
קטאר מצידה עדיין לא אישרה כי הורתה לבכירי חמאס לעזוב את המדינה, אך גורמים קטאריים אמרו שוב ושוב במהלך השנה האחרונה כי היא מוכנה להדיח את ארגון הטרור, ותעשה זאת אם וושינגטון תגיש בקשה רשמית לעשות זאת.
הגורם האמריקאי הדגיש כי לדוחא יש "תפקיד שלא יסולא בפז" כמתווכת לאורך הקונפליקט בין ישראל וחמאס. לא ברור איזה תפקיד דוחא תוכל למלא בהמשך, ברגע שהיא לא תשכן עוד את מנהיגי חמאס.
קטאר ספגה אש מצד הרפובליקנים בקונגרס האמריקאי, שלא ממש שיבחו את תפקיד התיווך של קטאר בין ישראל וחמאס, אלא טענו שדווקא הייתה יכולה להפעיל לחץ רב יותר על חמאס כדי להבטיח הסכם. ממשל ביידן נמנע שוב ושוב מביקורת זו, שכן הוא הסתמך על תפקידה של קטאר בתיווך במספר סכסוכים נוספים, מלבד זה הנוכחי בעזה.
השר ניר ברקת מסר לאור יציאתה של קטאר מהתיווך: "יצא המרצע מן השק. קטאר אף פעם לא הייתה מתווכת, היא הסניגורית של חמאס, המממנת והמגינה של ארגון הטרור. קטאר היא שותפה של איראן, מסיתה נגד העם היהודי ומדינת ישראל, השקיעה מאות מיליארדי דולרים בהפצת טרור ושנאת ישראל. סוף סוף רואים את הזאב שהתחפש לכבש. כעת, לאחר בחירתו של הנשיא טראמפ, זו ההזדמנות לפעול נגד קטאר בעוצמה".
גורם מדיני מסר ל"מעריב" כי "בישראל מברכים על החלטת קטאר לגרש את בכירי חמאס מתחומה ולהפסיק את התיווך שלא בדיוק הועיל כל עוד נעשה, וזה מסיבות מובנות".
"חמאס הוא ארגון טרור שצריך להיות נרדף בכל העולם, ולא ארגון שמקבל בית חם בשום מדינה. אין משמעות לתיווך כאשר קטאר כבר לא מדינה מארחת, לכן אין משמעות בהפסקת התיווך הקטארי במגעים לעסקה. ברגע שהיא לא מארחת את אנשי חמאס, אין לה מנופי לחץ עליהם".
"ההחלטות לגבי המשך משא ומתן חייבות להתקבל על ידי שני הצדדים: ישראל וחמאס. ובאשר לסיוע להתנעת המגעים, יש את ארצות הברית, יש את מצרים ויש גם מדינות נוספות שהביעו ומביעות נכונות לתרום למאמץ זה".
גורם מדיני מציין כי ההחלטה הקטארית לגרש את בכירי החמאס משטחה היא פרי לחץ כבד ומתמשך של ארה"ב וישראל על קטאר. כמו כן וללא ספק, ניצחונו של דונלד טראמפ מייצר לחץ על קטאר וגרם להם לקבל את ההחלטה.