ג'ונתן אלחורי, מומחה ללבנון ומרצה לדיפלומטיה ציבורית, שוחח היום (שני) עם ענת דוידוב ואודי סגל ברדיו 103fm והתייחס למצב בלבנון ולהסדרה המדוברת.

בפתח השיחה הזכיר כי ללבנון אין כעת נשיא מכהן, שהוא הסמכות לקבל הסכמים שכאלה: "מבחינה חוקית אין כרגע נשיא, ונשיא הוא זה שחותם על הסכמים מסוג כזה. כרגע יש ממשלת מעבר שבראשה עומד ראש ממשלה זמני, נג'יב מיקאתי, שכל הסמכויות בידיו. זו שאלה שעולה, האם כשיבוא נשיא אחריו אם הוא עלול לבטל את זה. אחת הסיבות המרכזיות שעומדות על הפרק היא לא רק הפסקת אש בלבנון, אלא האם ייבחר נשיא בלבנון לפני הפסקת האש או אחרי הפסקת האש, וזה מה שעולה בימים האחרונים מחדש עם בחירת דונלד טראמפ בנשיאות ארה"ב, והמעורבות שעשויה להיות לו בתוך לבנון".

ירי ללא הפסקה: פצועים נוספים פונו לביה"ח לאחר המטח האחרון לצפון
מידע תמורת ריסון: הדיל החשאי מאחורי פשיטת השייטת - והשתיקה של חיזבאללה

לדבריו, "הפלגים שלא מעוניינים שחיזבאללה ימשיך לשלוט בנשק שלו, רואים בניסיון הזה שישראל תשמור לעצמה על חופש פעולה כמשהו ריאלי והגיוני. מצד שני, הם חוששים שדבר כזה עלול להחזיר את לבנון לשנות השמונים ולאי יציבות מתמשכת בתוך הציבוריות הלבנונית, שתמשיך את התבססותם של 1.5 מיליון פליטים ועקורים מבתיהם בדרום לבנון, הבקעא והדאחיה שלא יחזרו לאזורים שלהם מוקדם יותר. זה החשש האמיתי שקורה שם כרגע".

אלחורי סיפר על מנהיגים לבנוניים גולים שמנסים לגבש פתרון למשבר החוקתי במדינה: "יש שיח לנסות להביא מישהו מחוץ למערכת הפוליטי שיוביל את זה. את הניסיון מנסים להוביל לבנון בתפוצות שמושקעים בלבנון. הם אלה שיכולים להוביל ללחץ מחוץ למדינה על אותם פלגים, מכמה מפלגות שונות שיכולות לאחד כוחות כדי להביא לרגיעה ושקט. זה יכול להיות אחד הפתרונות הכי יצירתיים. הגאולה של לבנון תגיע דרך ישראל, היא זו שמנקה את לבנון מהאמל"חים של חיזבאללה".

המומחה סבור כי רבים בלבנון רואים בניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות בארה"ב בשורות טובות: "עם היוודע נצחונו של טראמפ, זה נתן הרבה אנחות רווחה בציבור הלבנוני. לדוגמה בשארה ראעי, המנהיג הדתי של העדה המארונית בלבנון, אפשר להקביל אותו לרב הראשי לישראל, נאם אתמול והתייחס בתקשורת לבחירה של טראמפ הוא בירך אותו אישית כי מבחינתו לטראמפ יהיו יותר אספקטים דתיים ונוצריים, כי הממשל הדמוקרטי לא שם עליהם מבחינה הזאת".

בכל מקרה, הסביר אלחורי כי חיזבאללה לא תיעלם מחיינו. השאלה הגדולה היא איזה מין גוף יהיה הארגון הזה בעתיד: "פוליטית מדובר על זה שחיזבאללה ימשיך להתנהל. בלבנון לא מדברים על כך שהמפלגה השיעית תתייתם לגמרי מהנהגה פוליטית. עד היום הוא לא רק היה צבא טרור לכל דבר, אלא הוא באמת היה מרכיב חשוב בזהות השיעית בתוך לבנון, גם מבחינת מוסדות. החשיבה שהמלחמה הזו תחסל לגמרי את חיזבאללה כמו שראינו את חמאס בעזה, והוא לא יכול להיות על הפרק. בלבנון אומרים שצריך להחזיר את המפלגה השיעית פנימה, ולנתק אותה מאיראן".

סייע בהכנת הכתבה: אחיעד לוק, 103fm