אלוף (מיל') עמוס מלכא, לשעבר ראש אמ"ן, שוחח היום (שלישי) עם אודי סגל וענת דוידוב ברדיו 103fm והביע את דעתו על הדיווחים לגבי הסכם אפשרי לסיום המערכה בצפון.
בפתח השיחה התייחס מלכא לאופוריה הנשמעת מצד גורמים שונים בישראל, באשר לממשל טראמפ המתגבש: "גם הפרשנים הביטחוניים וגם התקשורת, בנאיביות מסוימת, מתעסקים בניתוחים אסטרטגיים כשהם צריכים להיות יותר פוליטיים ותודעתיים".
היום שאחרי כבר פה: חמאס מוכן לוותר על השליטה ברצועת עזה | דיווח
צילומי לוויין חשפו: המהלך הקרקעי של ישראל להרחקת איראן מהגולן
עוד הוסיף: "כל מי שמתלהב מממשל אוהד ומאנשים שמסומנים כאוהדי ישראל, שלא יתפלא אם בסיכומו של דבר הוא ישרת את האינטרס האמריקאי ולא את האינטרס של ישראל. ממשל טראמפ יחפש הישגים, והישגים זה הסכמים, והסכמים כוללים פשרות גם בצד ישראלי. הרמזים הם על כך שטראמפ מחפש לראות איך הוא נכנס לצמצום העימות במזרח התיכון, ולא להרחבתו. זה בטח לא מתקשר עם כל הנושא של ההתנחלויות בעזה והחלת ריבונות ביהודה ושומרון. מדינת ישראל צריכה להתחיל להתעסק בנושאים האסטרטגיים ולדיוניים עמוקים בנושאים האסטרטגיים".
על השאלה האם תקופת הדמדומים בין הממשלים האמריקאים היא הזדמנות לתקיפת מתקני הגרעין האיראניים, השיב: "אני חושב שישראל צריכה לנצל את הזמן, בשביל לעשות את הדברים הנכונים. אם היו מביאים לראש הממשלה ולקבינט על השולחן תוכנית שאומרת שאנחנו בהתקפה אחת או שתיים גורמים למערך הגרעין של איראן להיראות כמו הסורי ב-2007 או העיראקי ב-1981, אני מניח שהוא היה קונה את זה. אני לא בטוח שזה קיים, שבהתקפה אחת או שתיים אפשר לגרום לתוצאה הזאת, ואני לא בטוח שאנחנו לא צריכים את האמריקאים כדי לסייע לנו בכל מה שכרוך במבצע כזה, אם זה בתגובה לאחר מכן, בהגנה האווירית ובגיבויים כאלה או אחרים".
מלכא מאמין כי הסכם לסיום הלחימה בלבנון ייחתם בקרוב: "בצפון אנחנו קרובים מאוד, צה"ל הצליח לייצר הישגים שמאפשרים להגיע להסדרה. לכל אורך השנה האחרונה אנחנו אומרים שבסוף תהיה הסדרה, בין אם אחרי מלחמה או אחרי מלחמה, אנחנו עכשיו אחרי. ההסכם בלבנון הוא יחסית ברור: הוא צריך להתבסס על ניקוי השטח ועל הסרת האיום של הירי הישיר. אנחנו לא יכולים בלחימה להסיר את איום הרקטות עד תומן, כי יש לחיזבאללה את היכולת לירות את ה-100 רקטות ביום למשך חודשים ארוכים. לכן, זה יצטרך להיות בהסדר".
עם זאת, דרש האלוף (מיל') שלא לקבל הפעם את התעצמות חיזבאללה : "זה צריך להיות כתוב בהסדר, מדיניות ההכלה צריכה להיעלם מהלקסיקון שלנו. הזכות של ישראל להגיב לכל ניסיון גם להתחמש וגם להתקרב בחזרה לקו המגע צריכה להיות באפס סובלנות. גם לפני המלחמה, אני חושב שישראל עסקה יותר בהכלה ופחות במניעה".
עוד אמר מלכא באותו הנושא: "ישראל יכולה לעשות כל מה שצריך כדי להגן על מדינת ישראל. אחרי 7 באוקטובר 23, השאלה הזאת לא רלוונטית עבור כל ממשלה שתהיה בישראל. אנחנו לא יכולים להתמכר לשקט הזמני, ולהפקיר את הביטחון לצרכים בינוניים וארוכים".
בהמשך, מלכא ביקר את התנהלות הממשלה: "אני מוטרד מאוד, גם מזה שקראתי באחת הידיעות שראש הממשלה אמר לחברי ממשלתו ששני האיומים במרכזיים למדינת ישראל הם איראן וחוק הגיוס, לא החטופים ולא דברים יותר אסטרטגיים. למילואים יש אורך נשימה מסוים, בדיוק כמו לציבור. הציבור שיצא לרחובות ב-2023, זה כבר לא אותו הדבר. יש שחיקה. אנחנו עסוקים עכשיו ביצירתיות איך לייצר קומבינות".
בד ובבד ביקר הקצין הבכיר (מיל) את התנהלות צה"ל באותו הנושא: "צה"ל לא מתאמץ לקיים את פסיקת בג"ץ. הוא מתמרן בכל מיני סיפורים אחרים. הוא היה צריך להוציא 13,000 צווים להגעה ללשכת הגיוס. המספר 3,000 שציינו אותו הוא מספר זמני, הוא לא הצורך של צה"ל. הצורך של צה"ל הוא להקים עוד אוגדות ולמלא את השורות, ומדובר כאן על אלפים רבים".
סייע בהכנת הכתבה: אחיעד לוק 103fm