משרד החוץ האמריקאי הודיע אתמול (שלישי) כי אין בכוונתו להפחית את הסיוע הצבאי לישראל, זאת למרות שחלף המועד האחרון בן 30 הימים שהציב ממשל ביידן לשיפור המצב ההומניטרי בעזה. לפני כחודש שלחו מזכיר המדינה אנטוני בלינקן ושר ההגנה לויד אוסטין מכתב לישראל, ובו הזהירו כי ארה"ב תשקול מחדש את הסיוע הצבאי אם לא תגדל כמות הסיוע ההומניטרי הנכנס לרצועת עזה תוך 30 יום.
במכתב ששלחו בכירי הממשל האמריקאי צוין כי המצב ההומניטרי עבור כשני מיליון תושבי עזה "הולך ומחמיר", וכי כמות הסיוע שנכנסת לרצועה ירדה ב-50% מאז אפריל. בתדרוך לעיתונאים אמר אתמול דובר משרד החוץ האמריקאי, וודאנט פטל, כי ישראל נקטה בצעדים מסוימים שעמדו בקריטריונים שהוצגו במכתב מהחודש שעבר, אך הודה שנדרש לעשות יותר.
"המצב חמור מאוד", אמר פטל. "אנחנו צריכים לראות את הצעדים האלה מיושמים בפועל". פטל ציין את פתיחת מעבר ארז מחדש לצפון הרצועה ופתיחת מעבר חדש כדוגמאות לצעדים שישראל נקטה כדי לעמוד בחלק מ-15 הדרישות שהוצגו במכתב.
עם זאת, ארגוני הסיוע טוענים כי תנאים אחרים לא התמלאו, כולל הדרישה הראשונה: להבטיח כניסה של 350 משאיות עם מזון ואספקה אחרת לעזה מדי יום. לדברי גורמי הסיוע, רק כ-40 עד 50 משאיות נכנסות לדרום עזה מדי יום, ומעט מאוד מגיעות לצפון הרצועה.
שמונה ארגוני סיוע בינלאומיים, ביניהם אוקספם, Save the Children וארגון הפליטים הבינלאומי, פרסמו אתמול הצהרה משותפת שבה נטען כי ישראל לא עמדה בדרישות האמריקאיות ובהתחייבויות על פי החוק הבינלאומי לאפשר סיוע הולם לעזה. מומחי ביטחון תזונתי העובדים ביוזמה בפיקוח גופי האו"ם וסוכנויות סיוע גדולות הזהירו בשבוע שעבר כי רעב צפוי או כבר מתרחש בצפון עזה. פקידי האו"ם טוענים כי כל אוכלוסיית עזה מתמודדת עם חוסר ביטחון תזונתי.
גורמים ישראליים מצידם הכחישו כי הם יוצרים מכשולים למשלוחי סיוע, וטוענים כי פלסטינים שדדו משאיות סיוע ובעיות אחרות מנעו חלוקה תקינה של הסיוע. לדבריהם, ישראל פועלת להגברת העברת הסיוע ההומניטרי תוך שמירה על ביטחון המעברים והמשאיות.
שגרירת ארה"ב באו"ם, לינדה תומאס-גרינפילד, הביעה דאגה מהמצב וציינה כי ללא תגבור מיידי של הסיוע ההומניטרי, רבים מתושבי עזה "עלולים לא לשרוד את החורף". עם זאת, בוושינגטון מדגישים כי ארה"ב ממשיכה לתמוך בישראל במאבקה בטרור, תוך דרישה להגברת המאמצים ההומניטריים.