צה"ל מודה שכתוצאה ממאמץ המלחמה המתמשך חסרים לו חיילים ולוחמים, ושהוא נדרש להגדיל את סדר הכוחות באופן מיידי.
הנתונים הצבאיים המעודכנים חושפים את העומס האדיר המוטל על כוח האדם בסדיר ובמילואים במהלך המלחמה הארוכה. הדברים מחדדים את הדילמה בפניה עומדים מקבלי ההחלטות כיצד לעמוד בצרכי הביטחון בשנים הקרובות – גם על רקע הוויכוח הפוליטי והציבורי בנוגע לחוק לגיוס חרדים.
מנתוני מערך הנפגעים עולה כי מאז פרוץ המלחמה עם הטבח בדרום ב-7.10 נפלו 793 חללי צה"ל, כאשר 34% מהם משרתי מילואים. 385 נפלו במהלך שירות החובה, 141 חללי צבא קבע ו-268 בשירות מילואים. 135 מהנופלים היו מפקדים: 67 מפקדי מחלקות, 20 מפקדי פלוגות, 7 סגני מפקדי גדודים, חמישה מפקדי גדודים וארבעה מפקדי חטיבות.
בצבא אומרים שנדרש גידול מהיר ומיידי בכוח האדם, בעיקר על ידי הארכת שירות החובה ל-36 חודשים. זאת, בצד המאמצים להגדיל את גיוס החיילים ולהרחיב את מעגל המשרתים. בשנה החולפת נרשם גידול ברור של 16% במספר הנשים המתגייסות לתפקידי לחימה: בשנת 2023 התגייסו כ-4,800 לוחמות, לעומת כ-4,200 בשנה שקדמה לה. בעקבות כך, הוצבו יעדים חדשים לעתיד לגיוס נשים לתפקידי לוחמה.
בנושא גיוס חרדים התמונה מורכבת יותר. בצה"ל מציינים שבעוד היעד הראשוני עמד על גיוס 1,300 צעירים חרדים, בפועל גויסו כ-900 – מספר המהווה גידול של כ-85% ביחס לתקופות מקבילות. עד כה הוציא הצבא 3,000 זימונים לצו ראשון, ובצבא טוענים שכל צעיר שלא התייצב לזימון בצו ראשון ושני, תוצא לו פקודת מעצר. עד כה הוצאו מעל 900 פקודות כאלו. התוכנית כרגע – אלא אם יהיה שינוי בהוראה של הדרג המדיני – היא שייצאו בקרוב 7,000 זימונים לצעירים חרדים נוספים, כבר החל מיום ראשון הקרוב.
המאמצים להגדיל את גיוס החרדים נעשים על רקע עומס הולך וגובר על אנשי המילואים והקבע. מהנתונים המעודכנים עולה כי ממוצע ההתייצבות בשנה האחרונה לשירות מילואים עומד על כ-85%. אם בשגרה איש מילואים היה נקרא ל-25 ימי שירות במהלך השנה בממוצע, בשנת 2024 העומס היה גבוה בהרבה. לוחמים שירתו בממוצע 136 ימים ומפקדים 168 ימים. כמו כן, מתחילת המלחמה הוחזרו לשירות כ-70 אלף אנשי מילואים ובמקביל צה"ל החל בתהליך החזרה ללוחמי מילואים מעל גיל 35 שקיבלו בעבר פטור מסיבות שאינן רפואיות.
בנוסף, הצבא פועל על מנת להגדיל את מערך הקבע, ובצבא טוענים שעל פי נתוני דו"ח הממונה על השכר באוצר, השכר בצה"ל נמוך לעומת המקובל בכוחות הביטחון האחרים ואף נשחק בשנים האחרונות. מהנתונים עולה ש-51% מאנשי הקבע הם קצינים ו-49% נגדים, ושכ-70% גברים ו-30% נשים.