לפי פרסום ב"וול סטריט ג'ורנל" היום (שישי), גורמים המעורים בפרטים רואים את העמקת התקיפות בלבנון כהימור מסוכן שנועד ללחוץ על חיזבאללה להסכים להפסקת אש בתנאים של ישראל. עוד טוענים הגורמים שבמידה וחיזבאללה לא ייכנע, ישראל עלולה להיגרר לסכסוך ממושך בלבנון ואף מזהירים מפני הסתבכות במלחמת התשה. 

ביממה האחרונה הודיע צה"ל כי הכוחות הגיעו ליעדים חדשים בעומק השטח הלבנוני. זאת, יממה לאחר האירוע הקטלני שבו נהרגו ששת לוחמי גולני. על פי תחקיר ראשוני, הלוחמים נהרגו בחילופי אש עם חוליה של ארגון הטרור שארבה להם בתוך מבנה. 

תקיפות צה"ל במרחב נבטיה בלבנון (צילום :דובר צה"ל)

במקביל להעמקת הפעילות הקרקעית, הגביר חיל האוויר את תקיפותיו בדרום לבנון וברובע דאחייה בביירות, מעוז חיזבאללה. על פי דיווחים זרים, בשבוע האחרון תוקף צה"ל באזור לפחות פעם ביומיים. בצה"ל מדגישים כי התקיפות מכוונות למחסני נשק, משגרי רקטות וטילים בליסטיים של הארגון.

"כל יום שחיזבאללה לא מקבל את תנאי ישראל להסדר, המחיר שהוא משלם עולה" אמר גורם ביטחוני בכיר ל"וול סטריט ג'ורנל". "המטרה היא להבהיר למנהיגות הארגון ולממשלת לבנון שהמשך הלחימה יגבה מהם מחיר כבד". 

פעילות גולני בדרום לבנון (צילום: דובר צה''ל)
פעילות גולני בדרום לבנון (צילום: דובר צה''ל)

כידוע, במקביל להרחבת הלחץ הצבאי, נמשכים המגעים המדיניים בתיווך אמריקאי להשגת הסדר. לפי ה"וול סטריט ג'ורנל" במתווה המסתמן, חיזבאללה יידרש להרחיק את כוחותיו ואמצעי הלחימה שלו צפונית לנהר הליטני, במרחק של כ-30 ק"מ מהגבול. צבא לבנון וכוח יוניפי"ל יהיו אחראים למנוע את חזרת הארגון לאזור.

עם זאת, נותרו מחלוקות מהותיות בין הצדדים. ישראל דורשת מנגנון אכיפה אפקטיבי למקרה שהצבא הלבנוני והכוח הבינלאומי לא יצליחו למנוע את חזרת חיזבאללה לאזור הגבול. כמו כן, ישראל מבקשת להבטיח מניעת הברחות נשק מסוריה ללבנון, ומנהלת מגעים עם רוסיה בנושא. 

תקיפות בדאחייה (צילום: רשתות ערביות)
תקיפות בדאחייה (צילום: רשתות ערביות)

השבוע העביר השגריר האמריקאי בלבנון טיוטת הצעה ליו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי, המקורב לחיזבאללה. צוין כי על פי גורמים המעורים בפרטים, לבנון וחיזבאללה דחו את דרישת ישראל לאכוף בעצמה את ההסדר, והציעו במקום זאת להוסיף את ארה"ב כגורם רביעי לוועדת הפיקוח על יישום ההסכם.

עוד צוין כי סקר שפורסם השבוע במכון למחקרי ביטחון לאומי מצביע על כך ש-80% מהציבור הישראלי סבורים כי המצב הביטחוני עדיין אינו מאפשר את חזרת כ-60 אלף תושבי הצפון שפונו מבתיהם. חיזבאללה ממשיך לשגר עשרות רקטות מדי יום לעבר יישובי הצפון, ולאחרונה אף הצליח לחדור עם כטב"מים למטרות אסטרטגיות בישראל.