מכון האמריקאי למחקר המלחמה (Institute for the Study of War) מפרסם התרעה מודיעינית חמורה: איראן חידשה במהלך השנה האחרונה את מחקר הנשק הגרעיני. ההערכה המדאיגה נשענת על מודיעין אמריקאי וישראלי שנחשף לאחרונה, המתעד פעילות מחקרית אינטנסיבית במתחם הצבאי פרצ'ין בפאתי טהרן. 

תקיפה אווירית שביצע חיל האוויר הישראלי ב-25 באוקטובר, כך על פי הדו"ח, הביאה להשמדתו של מתקן מחקר גרעיני מסווג בשם "טלגאן 2". במתקן זה, שפעל בחשאי בלב המתחם הצבאי פרצ'ין, נערכו בעבר ניסויים בחומרי נפץ הכרחיים להפעלת מתקן גרעיני - עד להקפאת תוכנית הגרעין הצבאית האיראנית בשנת 2003.

שירותי המודיעין של ארצות הברית וישראל איתרו בראשית 2024 סימנים מעוררי דאגה להתחדשות הפעילות במתחם. בין אלה: הדמיות מחשב מתקדמות, מחקר מטלורגי מעמיק וניסויים בחומרי נפץ ייעודיים. מומחי ה-ISW מדגישים כי אף שכל אחת מהפעילויות הללו עשויה להתפרש כבעלת שימושים אזרחיים, הרי ששילובן יחד מעיד באופן שאינו משתמע לשתי פנים על מאמץ איראני מתחדש לפיתוח יכולות גרעיניות צבאיות.

נתון מטריד במיוחד שחושף הדו"ח נוגע למלאי האורניום המועשר האיראני: נכון לאוגוסט 2024, מחזיקה טהרן ב-164.7 קילוגרם של אורניום מועשר לרמה גבוהה (60 אחוזים) - כמות המקבילה ל-3.95 "כמויות משמעותיות", על פי הגדרות הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (IAEA). המונח "כמות משמעותית" מוגדר כמסת החומר הגרעיני המינימלית הנדרשת לייצור מתקן נפץ גרעיני.

כמו כן, במקביל להתפתחויות המדאיגות בתוכנית הגרעין האיראנית, מדווח ה-ISW על ביקור רב-משמעות של מנכ"ל הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, רפאל גרוסי, במתקני הגרעין האיראניים. גרוסי ערך ב-15 בנובמבר ביקורת במתקן ההעשרה המרכזי בנתנז ובאתר הגרעיני המבוצר בפורדו, בליווי צמוד של דובר הארגון האיראני לאנרגיה אטומית, בהרוז כמלוונדי.

מסעוד פזשכיאן, רפאל גרוסי (צילום: Iran's Presidency/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS)
מסעוד פזשכיאן, רפאל גרוסי (צילום: Iran's Presidency/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS)

מהדו"ח עולה כי ביקורו של גרוסי מתרחש בנקודת זמן קריטית: על פי נתוני הסבא"א מאוגוסט 2024, איראן כבר התקינה שמונה צנטריפוגות מתקדמות מדגם IR-6 במתקן פורדו, ו-10 מתוך 18 צנטריפוגות מתוכננות מדגם IR-2m במתקן נתנז. התקנת הצנטריפוגות המתקדמות מהווה זינוק משמעותי ביכולת ההעשרה האיראנית, ומעלה חששות כבדים בקהילה הבינלאומית.

לא ברור אם במהלך הביקור נחשף גרוסי למלוא היקף הפעילות האיראנית, במיוחד לנוכח הדיווחים על פעילות מחקרית חשאית במתחם פרצ'ין. מומחי ה-ISW מדגישים כי ההתקדמות הטכנולוגית המואצת, לצד הפעילות החשאית שנחשפה, מצביעות על מגמת האצה מדאיגה בתוכנית הגרעין האיראנית.