"זה יהיה המעט שנשאר מהמהפכה, ואז גם את זה לוקחים להם," מזהיר בני סבטי, חוקר לענייני איראן במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) באוניברסיטת תל אביב. הדברים נאמרו בהתייחס לדיווחים על מינויו האפשרי של מוג'תבא חמינאי ליורשו של אביו, המנהיג העליון של איראן.
בראיון מעמיק, סבטי מנתח את המשמעויות העמוקות של מהלך זה, אך מדגיש: "מדובר עדיין בשמועה. אולי הוא אחד היורשים הפוטנציאליים של אבא שלו, אבל אין דוח רשמי שמאשר את המינוי".
לדבריו, מינוי אפשרי זה שובר שתי מוסכמות יסוד באיראן: "זה דבר שמעולם לא קרה בהיסטוריה האיראנית. מעולם לא היה מלך שעוד היה בחיים והבן שלו נכנס לתפקיד. זה משהו שאיראנים לא עושים. הם תמיד אפילו חוששים מהילדים שלהם". הוא מוסיף כי התהליך התקני דומה למינוי אפיפיור: "קבוצה של אנשי דת צריכה להתכנס כשהמנהיג מת או אינו מתפקד, ואז למנות מישהו".
סבטי מוסיף שהמהלך מנוגד גם לחוקה האיראנית: "כמה שהחוקה האיראנית לא דמוקרטית, אפילו אותה יירמסו. זה פשוט הופך את איראן לצפון קוריאה ובזה זה מסתיים".
למרות תדמיתו הציבורית כחסר ניסיון, סבטי מציג תמונה מורכבת יותר: "הוא לא נושא בתפקיד רשמי, אבל נמצא בלשכת המנהיג, שם הוא רואה את כל הבכירים ושומע על כל השיחות - מתוכנית הגרעין ועד תוכנית הטילים". סבטי מתאר את מוג'תבא כשחקן מרכזי מאחורי הקלעים: "רוב החברים שלו הם אנשי משמרות המהפכה הבכירים, כאלה שהוא גדל איתם. אולי רשמית הוא לא בתפקיד, אבל הוא מכיר את התהליכים והוא כנראה גם יושב בישיבות".
לדבריו, מוג'תבא מעורב באירועים קריטיים: "אנחנו מכירים את מעורבותו בזיוף הבחירות ב-2009 ובבחירת אחמדינג'אד, וגם עדויות על השפעתו בשיחות הגרעין וביחס לחיזבאללה וחמאס". הוא מוסיף: "הוא לא חתום על דברים, אבל הוא מאוד מבין בזה".
סבטי מזהיר במיוחד מפני דעותיו הקיצוניות של מוג'תבא: "בגלל החברים האלה יש לו דעות מאוד קיצוניות. ראינו את זה לאורך השנים - בתמיכתו באחמדינג'אד ובהתנגדותו לתהליך שיחות הגרעין". הוא משתמש באנלוגיה תנ"כית: "זה כמו הדוגמה של שלמה והבן שלו, שאמר 'אבי ייסר אתכם בשוטים ואני בעקרבים'. אם הוא מתמנה, המצב של איראן ושלנו יהיה קשה יותר, כי אביו עוד מתחשב במציאות, והוא כנראה לא".
באופן מפתיע, סבטי מעריך שמשמרות המהפכה יתמכו במהלך: "הם חברים שלו, גדלו יחד וחולקים דעות דומות. אם הוא יצטרך את העזרה שלהם, הם יהיו שם בשבילו. הוא בשר מבשרם".
עם זאת, סבטי מדגיש: "חשוב לזכור שהכל עדיין בגדר ספקולציה. אין דוח רשמי של המועצה שאומר שמוג'תבא הוא מועמד פוטנציאלי". אם הדיווחים יתאמתו, הוא מזהיר, "זה כנראה לא יעבור בשקט". לדבריו, מינוי כזה לא רק שישנה את המשטר באיראן, אלא עלול להוביל לזעזועים משמעותיים במדינה ובאזור כולו, עם השלכות מרחיקות לכת על יציבות המזרח התיכון.