סא"ל (במיל') אלון אביתר, פרשן לענייני ערבים ומומחה לזירה הפלסטינית, שוחח הבוקר (שלישי) עם ענת דוידוב ואודי סגל ב-103FM על המתרחש בזירה הצפונית ברקע הניסיונות להגיע להסדרה.
בתחילת דבריו התייחס לאפשרות של הפסקת אש: "נכנסנו לשני שלבים חדשים שרצים במקביל: מצד אחד, תקיפות משמעותיות בבטן הרכה של חיזבאללה שהיא ביירות. השלב השני הוא המשא ומתן. שניהם מתקדמים זה לצד זה, כשאחד משרת את השני. המאמץ האלים הישראלי מקדם לכאורה את ההיתכנות להסכם, שנמצא איפשהו בדרך".
"בזמן שישראל תקפה בתוך ביירות את אחת ממפקדות חיזבאללה, מולי נמצאו פרשנים לבנונים הם עברו למה שקורה בביירות אחרי התקיפה. האפקט של הפגיעה הישראלית בתוך ביירות משמעותי ביותר. זה מרכז העצבים של לבנון. במעטפת של אותם יעדים, מי שנפגע הם הלבנונים וזה משגע אותם", הדגיש.
עוד הוסיף, "הם אומרים לנו: תעזרו לנו לעזור לכם. תפגעו בחיזבאללה כדי שאנחנו נוכל להיות יותר חזקים מחיזבאללה. נכון לנקודת הזמן הנוכחית חיזבאללה הוא הארגון הפוליטי הכי חזק בלבנון".
על דרישת ישראל לחופש פעולה מול התעצמות חיזבאללה בעתיד אמר: "שאלו אותי בשביל מה אתם צריכים את ההסדר? אם חיזבאללה יפר, תפגעו בו. השאלה נשאלת באולפנים המקבילים בערבית היא לא האם חיזבאללה יפר, אלא מתי זה יקרה. ההסכם לכאורה סוגר את הדלת בפני האיראנים, אבל החלון יהיה פתוח. השאלה היא מה נעשה כשתהיה הברחת האמל"ח הראשונה".
"הסכם מהווה, חוץ מהדיבידנדים הישראלים שישכנעו את התושבים הישראלים לחזור, הוא נותן לגיטימציה בין לאומית לכך שישראל תגיב באופן תקיף לאחר ההפרה הראשונה. אתה צריך להוכיח את הביצוע בפועל, כולנו זוכרים את סיפור האוהל", ציין, "הפסקת אש מגובה בנייר מדיני. הסכם לא גורע מהפסקת האש, הוא יוכל להוסיף לה. בשורה התחתונה ההתעקשות הלבנונית היא לא רק בהקשר ריבונות לבנונית, שלא יחשבו שהם סמרטוט, יש להם גם דרישות לבנוניות נוספות שלא מדברים עליהן בישראל: הם דורשים תיקוני גבול למשל".
סייע בהכנת הכתבה: אחיעד לוק, 103fm