התקדמות כוחות צה"ל בדרום לבנון חושפת מצבורי נשק רוסי גדולים המאמתים חשד ותיק, כך מדווח הוול סטריט ג'ורנל: חיזבאללה משדרג את יכולותיו הצבאיות באמצעות נשק רוסי מתקדם. העיתון האמריקאי מדווח כי בין כלי הנשק נמצאו טילי נ"ט מתקדמים מסוג 'קורנט' משנת 2020, שהועברו לדרום לבנון ממחסני הצבא הרוסי בסוריה, כך על פי גורמי ביטחון סורים ובכיר ערבי.
למרות שצה"ל ידע על קיומו של נשק רוסי בידי חיזבאללה, מאז מלחמת לבנון השנייה ב-2006 לא התאפשרה גישה לאזורים נרחבים בדרום לבנון, מה שהקשה על הערכת היקף החימוש של הארגון. עד כה, הנשק הרוסי שזוהה היה מיושן יחסית, חלקו עוד מהתקופה הסובייטית.
הממצאים העדכניים מגלים תמונה שונה לחלוטין: הנשק שנתפס חדיש ומתקדם בהרבה מהמוכר, והכמויות גדולות משמעותית מהערכות המומחים. אמצעי הלחימה הללו שיפרו באופן דרמטי את יכולות חיזבאללה, גם לאחר הפגיעה המשמעותית בהנהגתו הבכירה. טילי הנ"ט, ובראשם ה'קורנט', התגלו כקטלניים במיוחד וגבו מחיר כבד בחיי חיילי צה"ל.
הגילויים מעוררים דאגה עמוקה בישראל לנוכח העמקת הקשרים בין רוסיה לחיזבאללה, בניגוד להצהרות מוסקבה על אי-התערבות בסכסוך. "ישראל נדרשת לעמדה תקיפה יותר בהגנה על האינטרסים שלה", קובע ארקדי מיל-מן, שגריר ישראל לשעבר ברוסיה וכיום חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי. "עלינו להבהיר לרוסים כי לא נשלים עם המשך הסיוע לחיזבאללה ואיראן הפוגע בישראלים."
מאז פרוץ המלחמה באוקראינה ב-2022 מסמנת רוסיה מגמה תוקפנית יותר בהתנגדותה לארצות הברית ובעלות בריתה בכל זירה אפשרית. התנהלות זו באה לידי ביטוי בסיוע המודיעיני לחות'ים בתקיפות בים האדום, ובאירוח חוזר של בכירי חמאס במוסקבה מאז מתקפת השביעי באוקטובר.
הקשר בין רוסיה לחיזבאללה התהדק משמעותית ב-2015, כאשר כוחות משני הצדדים לחמו יחד בסוריה לצד משטר אסד. שיתוף הפעולה הזה, על פי גורמי הביטחון הסורים, פתח לחיזבאללה נתיב נוח להשגת נשק ממחסני הצבא הרוסי בסוריה, בדגש על מערכות טילים נגד טנקים, מטוסים וספינות.
במעבדה הלאומית הישראלית לפירוק תחמושת, שם נבדק השלל מדרום לבנון, נחשפו מערכות טילים מונחות נגד טנקים מתוצרת רוסיה, בהן "מטיס", "קונקורס", "פגוט" ו"סאגר". כל המערכות נמצאו במרחק קילומטר בלבד משטח ישראל, הן במתקנים עיליים והן במנהרות חיזבאללה. קצין בדרגת רב-סרן, המנהל את המעבדה, חשף בפני העיתון נתון מטריד: 60% עד 70% מהנשק שנתפס בימים הראשונים למבצע היה רוסי. חיילי מילואים שרואיינו לכתבה מאשרים כי גם בהמשך הלחימה הם ממשיכים לגלות כמויות משמעותיות של נשק רוסי בשטח לבנון.
מיכאל קרדש, לשעבר סגן ראש מחלקת חבלה במשטרת ישראל, מציין כי הסימונים על טילי ה'קורנט' מוכיחים שמדובר בדגמים רוסיים מקוריים, ולא בחיקויים האיראניים המכונים "דהלוויה". חלק מהתחמושת שנתפסה נשאה תוויות ברוסית המעידות על משלוח ישיר מרוסיה למשרד ההגנה הסורי.
מומחים צבאיים מעריכים כי הזמינות של טילים אמינים דוגמת ה'קורנט' העניקה לחיזבאללה יתרון משמעותי על פני חמאס, שנאלץ להסתפק בחיקויים איראניים באיכות נמוכה יותר. מתחילת המבצע הקרקעי בלבנון נהרגו 43 חיילי צה"ל, רבים מהם מפגיעות טילי נ"ט.
העיתון האמריקאי מסכם כי גורמים רשמיים ומומחים בישראל קוראים לבחינה מחודשת של המדיניות כלפי רוסיה, שהוכיחה בבירור את תמיכתה באויבי המדינה. "הגיע הזמן להתפכח מהאשליות", קובעת כרמית ולנסי, חוקרת בכירה במכון למחקרי ביטחון לאומי. "זו כבר אינה רק תמיכה רוסית עקיפה בציר ההתנגדות. אנחנו נתקלים בה ישירות בשדה הקרב, והמחיר הוא בחיי אדם".