דיווח מעיתון ה"וושינגטון פוסט" האמריקאי מצביע על התארגנות של כנופיות, אשר מנצלות את החרפת הרעב והמצב ההומניטרי בעזה, וגונבות חלק גדול מהסיוע שישראל שולחת לרצועה.

על פי גורמים בארגוני הסיוע ההומניטרי, חברות הובלה ועדים הפועלים באזור, הכנופיות פועלות בחופשיות באזורים הנשלטים על ידי צה''ל. גורמים רשמיים אמרו כי ביזה וגניבה של מוצרים הפכה למכשול הגדול ביותר לחלוקת סיוע בדרום עזה, ביתם של הרוב המכריע של העקורים הפלסטינים.

עובדי סיוע וחברות הסעה מסרו כי כנופיות חמושות של גברים הרגו, הכו וחטפו נהגי משאיות סיוע באזור מעבר כרם שלום, נקודת הכניסה הראשית לדרום עזה.

פירוק משאיות הסיוע ופיזורן על הכביש (צילום: אלירן יעיש)
פירוק משאיות הסיוע ופיזורן על הכביש (צילום: אלירן יעיש)

 
הגנבים הבריחו בעיקר סיגריות, שתחילה היו נמצאות בתוך חפיסות רגילות, אך כעת מוחבאות גם בתוך אריזות מזון, מה שמראה כי ההברחה מתחילה כבר במפעלים, כאשר חלק ניכר מהייצור מקורו במצרים ומקושר לענפי הייצור של שבטים בדואיים בעזה. ההברחות הגדלות, ואיתן גם הביקוש, הביא למצב בו חפיסה המכילה 20 סיגריות עולה כ-1,000 דולר. 

גורמים רשמיים באו"ם אומרים שביקשו מישראל שוב ושוב למגר את הברחות הסיגריות, או לפחות להכניס סיגריות באופן חוקי, כדי להקל על מגפת הביזה, אך חילופי הדברים היו עקרים.

בסרטון שצולם על ידי עובד הומניטרי במהלך חודש יוני, ושותף ברשתות החברתיות, נראו ארבעה גברים על יד משאית סיוע פתוחה, כשאחד מהם השתמש בחפץ חד כדי לחתוך ולפתוח קרטון סיוע של האו"ם. "הם חיפשו סיגריות", אמר העובד ההומניטרי.

אך לא רק בסיגריות נחתמת מגמת ביזת הסיוע. כעת, הכנופיות, שעל פי עדות התושבים קשורים למשפחות פשע מקומיות, גם גונבות מזון ואספקה ​​אחרת. הכנופיות מתוארות על ידם כיריבות של חמאס, ובחלק מהמקרים הן אף היוו יעד של כוחות הביטחון של חמאס. 

עזתים עומדים ליד רכב ארגון הסיוע שנפגע השבוע בעזה  (צילום: רויטרס)
עזתים עומדים ליד רכב ארגון הסיוע שנפגע השבוע בעזה (צילום: רויטרס)


תזכיר פנימי של האו"ם שהגיע לידי "הוושינגטון פוסט" הסיק בחודש שעבר כי ייתכן והכנופיות "נהנות מנדיבות פסיבית, אם לא אקטיבית" או "הגנה" מצד צה''ל. אחד ממנהיגי הכנופיה, כפי שנכתב בתזכיר, הקים "מתחם דמו צבאי" באזור שהוגדר כ"מוגבל, נשלט ומפוקח על ידי צה"ל".

ארגוני סיוע אומרים שהרשויות הישראליות דחו את רוב בקשותיהן לאמצעים טובים יותר לשמירה על שיירות הסיוע, כולל פניות לנתיבים בטוחים יותר, מעברים פתוחים יותר ואישור לאפשר למשטרה האזרחית של עזה להגן על המשאיות. כוחות ישראליים שנכחו בתקיפות גם כשלו בהזדמנויות רבות כשניסו להתערב בזמן שבוצעו גניבות, כך על פי עדותם של עובדי סיוע, פקידי או"ם, עובדי הובלה ונהגי משאיות.

צה''ל הכחיש את ההאשמות, ואמר בהצהרה כי כוחותיו ביצעו, לדבריו, "צעדי מנע ממוקדים" נגד הבוזזים "בדגש על הכוונת המחבלים ומניעת נזק נלווה למשאיות הסיוע ולגורמי הקהילה הבינלאומית". "צה"ל פועל לאפשר ולהקל את העברת הסיוע", נמסר בהודעה.

בתקרית הגדולה האחרונה, 98 מתוך 109 משאיות שהובילו סיוע מזון של האו"ם מכרם שלום נבזזו על ידי גברים חמושים בליל שבת האחרון, כך על פי סוכנויות הומניטריות של האו"ם ואיש העסקים העזתי אדהם שוחיבר, שהיו בבעלתו שמונה משאיות בשיירה.

"הבוזזים ירו לעבר המשאיות ועצרו את אחד הנהגים במשך שעות", אמר שוחיבר. בהצהרה שמסרה אונר"א נאמר כי התקיפה גרמה ל"פציעתם של מובילים" ול"נזק רב לכלי רכב".

״אנשים כרגע נואשים לחלוטין לכל דבר״, אמרה לואיז ווטרידג׳, דוברת אונר"א. ״חזרנו לשלב בו אנחנו רואים אנשים ממש נלחמים על שק קמח״ והוסיפה ״הרשויות הישראליות ממשיכות להגביל חלק עצום מהמענה ההומניטרי. כל דבר כאן מוגבל - מזון, קמח, מים - הכל״.


מוהנאד האדי, מתאם הומניטרי של האו"ם, אמר: "עזה היא בעצם משוללת כל חוק. אין אבטחה בשום מקום". ישראל היא "הכוח הכובש, זה עליהם. הם צריכים לוודא שהאזור מוגן ומאובטח".

העברת הסיוע ההומניטרי לצפון הרצועה (צילום: דובר צה''ל)
העברת הסיוע ההומניטרי לצפון הרצועה (צילום: דובר צה''ל)


פרשיית גניבות הסיוע, כפי שהתפרסמה ב"וושינגטון פוסט", מבוססת על יותר מ-20 ראיונות שנערכו עם נציגים ממגוון ארגוני סיוע בינלאומיים, אנשי עסקים פלסטינים המעורבים בהובלת סחורות ועדים להתקפות על שיירות הומניטריות.

נוסף על כך, העיתון סקר גם מסמכים של האו"ם שטרם פורסמו, החושפים את היקף משבר הביזה. ארגוני הסיוע שהתראיינו לעיתון מאמינים כי מנהיגי הכנופיות הם האשמים העיקריים מאחורי התקיפות.

"מה שהתחיל באביב כתופעה אקראית, ברובה של גניבה מטעמם של אזרחים חסרי ישע ממשאיות, הפך כעת למפעל פשע מאורגן", אומרים מטעם ארגוני הסיוע. הם מוסיפים כי הכנופיות האחראיות הפכו ליותר ויותר אלימות וחזקות, מה שהחריף את המאבק לספק מזון, מוצרי היגיינה ואספקה אחרת ​​במזג אוויר קר לשני מיליון עקורים רעבים ככל שהחורף מתקרב.

כמות הסיוע שהגיעה לעזתים באוקטובר הגיעה לכמות הנמוכה ביותר מאז תחילת המלחמה, על אף שבכירים אמריקאים דרשו מישראל להגדיל את הסיוע ברחבי עזה או להסתכן באיבוד תמיכה צבאית כלשהי.

חרף העובדה שאיום הרעב הוא החמור ביותר בצפון הרצועה, כעת כלל האוכלוסייה מתמודדת עם חוסר תזונתי חריף, כך על פי ממצאים שפורסמו החודש בתמיכת האו"ם.

מתאם פעולות הממשלה בשטחים הצדיק הגבלות על זרימת הסחורות, בטענה שחמאס שוב ושוב גונב סיוע ומונע ממנו להגיע לאזרחים. בעוד שארה"ב דוחקת בישראל לאפשר למשאיות נוספות להיכנס לעזה, הביזה הפכה למכשול הגדול ביותר לחלוקת הסיוע המוגבל שכן נכנס, לפי גורם אמריקאי, שהוסיף, בניגוד לעדותם של אלו שפועלים בשטח, כי חמאס אינו עומד מאחורי התקיפות. 

גורם בארגון סיוע בינלאומי גדול הוסיף גם הוא: "לא ראינו שום התערבות פיזית של חמאס בשום מקום בתוכניות שלנו, לא בצפון ולא בדרום". 
 
עובד בארגון אחר אמר כי "הכנופיות נהגו לזרוק את מוצרי הסיוע על הכביש כדי שאזרחים יוכלו לאסוף אותם לאחר שאיתרו סיגריות שהוחבאו. בהרבה מקרים הם חוטפים את כל המשאית ולוקחים אותה למחסן, כדי למכור מחדש מזון וסחורות אחרות במחירים מופקעים בשוק השחור". 

גורמים ישראלים, שהאשימו לא פעם את חמאס בחטיפת סיוע ובמשלוחים מסחריים, ציינו בשבוע שעבר שמשפחות פשע עומדות מאחורי חלק מהביזה. "לחלק מהבוזזים יש קשרים לחמאס ולחלקם אין", אמר גורם ישראלי.

האיש שארגוני הסיוע מאמינים שהוא המנהיג של הכנופיה הפורייה ביותר שהייתה בכלא של חמאס באשמות פליליות לפני המלחמה, אמר אחיו של אדהם שוחיבר, נאהד, נשיא איגוד התחבורה הפרטית בעזה.

התזכיר הפנימי של האו"ם זיהה את יאסר אבו שבאב, בן השבט הבדואי תראבין, כ"בעל העניין העיקרי והמשפיע ביותר מאחורי ביזה שיטתית ומסיבית" של שיירות הסיוע.

אבו שבאב, הפועל ממזרח רפיח, מוביל כנופיה בת כ-100 אנשים שתוקפים משאיות שמביאות מזון ואספקה ​​אחרת לעזה, לפי איש עסקים עזתי שהתראיין. הוא תיאר כיצד הכנופיה מקימה משטחים לאורך הנתיב שבשליטת ישראל מכרם שלום, שם הם ממתינים עם קלצ'ניקוב וכלי נשק אחרים.

בתקרית אחת בתחילת אוקטובר הותקפו כ-80 מתוך 100 משאיות הסיוע של אותו איש עסקים, והסחורה בפנים נגנבה על ידי אנשיו של אבו שבאב, לדבריו.

הכנופיה הרגה ארבעה מנהגיו מאז חודש מאי, ונהג נוסף שהותקף בחודש שעבר, נותר בבית החולים עם ידיים ורגליים שבורות, הוא סיפר. 
אבו שבאב, שטענות אלו הגיעו לידיו, הכחיש שאנשיו נושאים נשק או תוקפים נהגים. בעוד שהודה שהוא וקרוביו "לוקחים מהמשאיות", הוא התעקש שהם לא נוגעים ב"אוכל, אוהלים או אספקה ​​לילדים".

רכב הסיוע שהופצץ בעזה (צילום: רשתות ערביות)
רכב הסיוע שהופצץ בעזה (צילום: רשתות ערביות)


הכנופיה של אבו שבאב נולדה מתוך ייאוש, וכך הוא אומר: "חמאס לא השאיר לנו כלום, ואנשיהם החמושים מגיעים מדי פעם ויורים עלינו. תנו למי שמאשים אותנו בעבודה עם ישראל להגיד מה שהוא רוצה. ישראל לא צריכה אותנו". מטעם ישראל לא נרשמה תגובה לגבי פעילותו של אבו שבאב. 

קאהר חאמד, בעלים של חברת הסעה בעזה, העיד כי צה''ל "רואה את הגנבים החמושים ועוקב בשקט אחר כל מה שקורה". לאור הבקשות ההולכות ונשנות של ארגוני הסיוע ההומניטריים לפתיחת כביש מעבר נוסף לסחורות, נתיב חדש אושר סופית על ידי ישראל בחודש שעבר, וכמה משאיות סיוע כבר החלו לעבור בו. עם זאת, על פי אחד העדים באזור, הבוזזים כבר הסתגלו גם למעבר החדש ומכוונים את כוחותיהם גם לשם.