המתיחות בין טורקיה ליוון מתלהטת: "כיפת הברזל היוונית" - שיתוף הפעולה הביטחוני המתהדק בין יוון לישראל, מעורר דאגה הולכת וגוברת בטורקיה, כך עולה מראיון עם ד"ר חי איתן כהן ינרוג'ק ממרכז דיין באוניברסיטת תל אביב, מומחה ליחסים הבינלאומיים במזרח התיכון.

"טורקיה, במיוחד אחרי המלחמה בעזה, התחילה לתייג את ישראל כסוג של יריבה באזור", אומר ד"ר כהן ינרוג'ק, "וכמסורת הטורקית, הם גם רואים את יוון ואת קפריסין כאתגר לביטחון הלאומי הטורקי. ברגע שאנחנו רואים את שיתוף הפעולה בין ישראל ליוון, במיוחד במערכת כזאת, זה כמובן ידאיג את הטורקים שלא יאהבו את זה. וזה פשוט מזווית הראייה הטורקית יחשב כסוג של בליץ' נגד אנקרה".

התגובה הטורקית לא איחרה לבוא. עוד לפני ההכרזה הרשמית על פיתוח "כיפת הברזל היוונית", טורקיה כבר החלה בפיתוח מערכת מקבילה. "אנחנו רואים שטורקיה אפילו לפני ההכרזה הזאת בין יוון לישראל כבר המציאה שם חדש למערכת שלהם. הם קוראים לזה 'כיפת פלדה'", מציין ד"ר כהן ינרוג'ק. הנשיא ארדואן אף הצהיר: "אם להם יש כיפת ברזל, לנו יש את כיפת הפלדה".

המומחה מסביר כי התקשורת הטורקית מתמקדת פחות בהיבטים הטכניים של המערכת ויותר במשמעויות הפוליטיות: "מזווית הראייה שלהם, זה סתם סיבה למסיבה. המערכת היא רק תירוץ כדי לשתף פעולה. מזווית הראייה שלהם, המכנה המשותף בין יוון לישראל זה התנגדות לטורקיה".

סוללת פטריוט ביוון (צילום: רויטרס)
סוללת פטריוט ביוון (צילום: רויטרס)


"זו מערכת הגנתית, לא התקפית שבעצם מאיימת עליהם", מדגיש ד"ר כהן ינרוג'ק. "רק בתנאי שמישהו יתקוף את יוון או את ישראל, כיפת ברזל תופעל נגדם. לכן הם לא כל כך התייחסו לטכניקה של הפרויקט, אלא למשמעויות הפוליטיות שלו".

המתיחות הנוכחית משקפת היסטוריה ארוכה של יריבות: "תמיד לדורותיהן ממשלות טורקיה נוקטות בכל מיני צעדים בומבסטיים, כאילו מחר הם עלולים לפלוש ליוון, אבל זה דבר שגרתי כשאנחנו מדברים על טורקיה. עכשיו ישראל גם נכנסת לתמונה הזאת".

במישור הימי, הסכסוך מקבל ממד נוסף: "טורקיה רואה ביוון שחקנית שמערערת על הריבונות הטורקית במזרח ים התיכון. בין יוון לטורקיה יש מחלוקות לגבי הגבולות הימיים", מסביר המומחה. "אנחנו רואים פה ציר בין ישראל, קפריסין ויוון, שטורקיה מפרשת כסוג של אתגר על מנת להפחית את ההשפעה הטורקית במזרח ים התיכון ולהגביל את השליטה הטורקית הימית באזור".

החשש הטורקי קיבל ביטוי רשמי עוד לפני ההכרזה על שיתוף הפעולה עם יוון: "כבר בשמיני באוקטובר השנה הם קיימו ישיבה בפרלמנט הטורקי בטענה שישראל מהווה איום על הביטחון הלאומי הטורקי", מציין ד"ר כהן ינרוג'ק. "כעת, כשאנחנו רואים את יוון וישראל משתפות פעולה, זה נתפס כאתגר נוסף לביטחון הלאומי של טורקיה".