האיום האווירי על ישראל עובר טרנספורמציה דרמטית בשנים האחרונות. בעוד שבעבר התמקד האיום במטוסי קרב ובטילים מתקדמים, כיום מתברר כי כלי טיס בלתי מאוישים (כטב"מים) מהווים סכנה משמעותית ומורכבת לא פחות. בראיון מיוחד, מסביר תא"ל צביקה חיימוביץ', מפקד ההגנה האווירית בצה"ל לשעבר, את מורכבות האיום ואת המוכנות של ישראל להתמודד עמו.

"קודם כל האפקט התודעתי, בגלל האופן שבו כלי הטיס הזה נתפס בעיני האויב. מבחינתו, זה אפילו יותר חשוב מאשר פריצת הגדר, כי הנה הכטב"מ הצליח לחדור את ממד ההגנה של חיל האוויר החזק ביותר בעולם", מסביר חיימוביץ'. הוא מדגים את חומרת האיום באמצעות השוואה מטרידה: "בהתקפה מאיראן נשלחו לפה מעל 180 טילים, כל אחד מהם עם ראש קרבי של בין 300 ל-500 קילו חומר נפץ... שבועיים אחרי ההתקפה השניה מאיראן, בשבע חצי בערב, חדר כלי טיס בלתי מאויש מחיזבאללה שטס שבעים קילומטר בלבד עם פחות מעשרה קילו חומר נפץ עליו, נחת, התפוצץ, הרג ארבעה טירוני גולני ופצע עוד שבעים".

צביקה חיימוביץ' (צילום: יוסי אלוני)
צביקה חיימוביץ' (צילום: יוסי אלוני)

חיימוביץ' מדגיש את הדיוק הקטלני של הכטב"מים: "כלי הטיס הבלתי מאוישים הם פצצות מדויקות, הם לא טסים סתם ומתפוצצים מתי שבא להם. יש להם נ"צ מאד ברור ולא משנה אם הנקודה היא יעד אסטרטגי צבאי או הבית של ראש הממשלה". בנוגע להשקעה בהגנה האווירית, חיימוביץ' מציין: "במבחן המציאות בעשרים השנים האחרונות הושקעו בנ"מ אותם ההיקפים שהושקעו במערך ההגנה האווירית בכל מדד והוקצבו מאות מיליונים לפיתוח כיפות ברזל וחץ." עם זאת, הוא מסביר שההשוואה לרכש של מטוסי קרב או צוללות אינה רלוונטית: "זה לא בר השוואה בכלל כי לא הכל זה כסף מול כסף".

"במלחמת לבנון הראשונה הגיע מל"ט מסוריה ואחריו מל"ט מחיזבאללה," מספר חיימוביץ', ומתאר את התפתחות התופעה: "כשהייתי בתפקיד קראתי לזה חיילות האוויר של העניים. זו תוצאה של תפיסת המלחמה החדשה כשיותר ויותר צבאות נלחמים נגד ארגונים ולא נגד מדינות". לגבי המוכנות לאיום הכטב"מים בשבעה באוקטובר, חיימוביץ' מודה בכנות: "התשובה היא 'לא בצורה מספקת'. אין לי דרך אחרת להגיד את זה... נקודת האיזון מול כלי הטייס הבלתי מאוישים הייתה לא בנקודה הנכונה. סימן קריאה. לא היינו מוכנים לזה לא בגילוי ולא ביירוט".

הראיון המלא - מחר במוסף מעריב