עד לא מזמן, אנליסטים שיערו כי כל תקיפה ישירה של איראן על ישראל, או של ישראל על איראן, תוביל באופן בלתי נמנע להסלמה מיידית באזור. אך המצב בפועל מתנהל אחרת.

לפי דיווח של הניו יורק טיימס, חלק מהשקט היחסי ניתן לזקוף לזכות מאמצים דיפלומטיים אינטנסיביים מאחורי הקלעים מצד ארצות הברית, ערב הסעודית, קטאר ואיחוד האמירויות. התקיפות נותרו מחושבות ומוגבלות, בעיקר מתוך הבנה שלפיה מלחמת "הלם ויראה" רחבת היקף בין ישראל לאיראן עלולה להביא להשלכות הרסניות על האזור ועל העולם כולו.

לדברי ג'וליאן בארנס-דייסי, מנהל תחום המזרח התיכון במועצה האירופית ליחסי חוץ, שני הצדדים מכירים בסיכון הגבוה שמלחמה אזורית חריפה עלולה להציב, ומשתדלים להימנע ממנה.

התקיפה הישראלית באיראן (צילום: רשתות חברתיות, שימוש לפי סעיף 27 א')
התקיפה הישראלית באיראן (צילום: רשתות חברתיות, שימוש לפי סעיף 27 א')


עם זאת, הוא מזהיר כי האיזון הזה שברירי ואינו בר-קיימא. לדבריו, קיימת אפשרות שישראל תפעל להסלמה מדורגת ומכוונת שתוביל בסופו של דבר למהלך רחב ומכריע יותר.

כזכור, ישראל תקפה באיראן בחודש שעבר בשלושה גלים. בסביבות השעה 2:00 בלילה מטוסי חיל האוויר תקפו יעדים שונים באיראן. שם המבצע שנבחר - ״ימי תשובה״. לאחר כ-4 שעות מטוסינו חזרו בשלום לישראל והמצבע הסתיים בהצלחה. חיל האוויר יצא כאמור למבצע מורכב שכלל עשרות מטוסים - מטוסי קרב, מודיעין, תדלוק ומערך חילוץ. התקיפות בוצעו במרחק 1,600 קילומטרים.